Нови конфликти в Босна и Херцеговина

  Барикади, куршуми, кръв, като че ли свикнахме да чуваме и четем за подобни методи в последните няколко месеца. Само че сега не става дума за грамадната, сама по себе си териотория на Украйна, не са намесени Европеиският съюз, Северно атлантическият съюз и Русия, става въпрос за Босна и Херцеговина.


   След като преминат първоначалните мисли, че конфликтита в Босна са се случвали и ще се случват и се вгледаме по-дълбоко в тези протести ще открием съзряването на един народ. Желанието на този народ да живее нормално, да бъде икономически обезпечен от страна на държавните оргни, с една дума да живее  нормално, надраства етническите различия в страната, които от години тормозят този ареал.

   Конфликтът този път не е етнически. Бихме могли да го определим като кастов, от гледна точка на несправедливата приватизация, наследената комунистическа конюнктура, и желанието на всяка цена да бъде запазено статуквото благодарение опасната игра на етнически мир.  Икономическото неравенство е дълбоко заложено в тези протестни действия и гражданско неподчинение от страна на населението. Конфликтът се разви по т.нар. лавинообразен модел, първо започнаха недоволствата в град Тузла- представляващ икономическия център в страната, редица съкращения в най- големите предприятия „Polihem”, “DITA”, “Resod-Guming”, хората не са получавали заплати от месеци, а за здравни осигуровки дори не се говори. Всичко това подплатено от широкоширещата се корупция, безперспективността и фрустрацията на гражданите.
   Изследвания и анализи посочват, че до 2006 година за страната е имало шанс да започне нормално съществуване и грижа за собствените си граждани, за съжаление в резултат на кризата тези шансове бързо биват погасени.


    Статуквото не може да бъде променено просто така, не и в страна с такава етническа пъстрота: 47% бошняци ( мюсюлмани), 37.1% сърби, 15.3% хървати, 0.6% други, редно е да споменем, че тези данни са на граждани самоопределили се  като такива. Съдържателите на властта в страната имат ясно подчертан коз в своите реце, с чиято помощ вече 20 г. след гражданската война продължават да държат норада си в подчинение и глуха апатия що се отнася до политиката. Широко разпространено е мнението, че чрез премахването на Дейтънското споразумение - с него се поставя края на гражданската война, но според неговите клаузи на високо поставени длъжности трябва да бъдат поставяни хора от сръбския и хърватския етнос. Само по себе си това е бомба със закъснител, особено що се отнася до темпераментни етноси от каквито е съставена Босна и Херцеговина. Това би могло да бъде променено чрез съставянето и приемането на нова конституция, но както сами се досещате това звучи прекалено илюзорно.


   Разглеждайки днешните събития в Босна и Херцеговина (в период от три месеца назад)  можем да отличим една човешка черта, която е изиграла важна роля в много съдби и допринесла за нравственото израстване и еволюиране на мислта на хората- обединението. Чрез обединението този изстрадал народ може да промени съдбата си. Разбира се, той никога няма да представлява интерес и да получи подкрепа до такава степен каквато например получава украйнският или либийският народ, но определено не трябва да изпуска вълната, която е яхнал.


    Въпреки всичко трябва да имаме на ум, ние като граждани и морално зависими един от друг същества, че една война в най-лошия случай етническа, би могла да разпали целият балкански регион. Това вече се е случвало, а историята се повтаря.

Публикувано на 9 Март 2014 в 16:34 часа от
Петьо Атанасов


Ключови думи:Босна и Херцеговина, протести, конфликт

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас