Динамиката между Северна и Южна Корея

Корейският регион представлява място, което е изпълнено с постоянни спорове и редица малки конфликти. Комунистическата Северна Корея и капиталистическата Южна Корея са изправени в постоянна борба за спечелване на надмощие в региона. Динамиката на отношенията между страните е изпълнена с много нюанси, които са под влиянието както на вътрешни, така и на редица външни фактори.

Ако се погледне по-повърхностно, разликата между двете корейски държави се свежда главно до икономическата и политическата система, но през последните 65 години е започнало и разделение  в самият корейски народ.

Северна Корея е смятана за една реликва от изминала епоха в човешката история. Комунистическата диктатура и култът към личността в тази страна са достигнали такова ниво, което е невиждано досега, дори и в СССР по времето на Сталин. Това е страна, в която управляващият  лидер е смятан за бог, нещо което не може да бъде разбрано от хората, които не живеят в страната.

Задължително е да се върнем към култа към личността, и да погледнем какъв ефект има върху манталитета и характера на народа в северната корейска държава. Един от скорошните примери, който е считан за фрапиращ от гледна точка на  жителите на демократичните страни, е свързан със случай, в който едно 14 годишно момиче се дави в опит да спаси портретите на Kim Il Sung и Kim Jong Il. Тези действия на едно малко дете показват начин на мислене, който е несъвместим и неразбираем за хората, които имат възможността да мислят самостоятелно.

Освен политическите разлики, трябва ще обърнем внимание и на икономическото състояние на жителите в страната. Липсата на храна е нещо често срещано при  населението, което не е част от елита в страната. През 90-те години на 20 век, Северна Корея е подложена на редица тежки периоди на глад. Смята се, че в бъдеще ще се появят нови такива периоди. Издадени са редица статии и документалните филми, които излагат условията при които са поставени гражданите на комунистическата страна.

От другата страна на 38-я паралел се намират едни от азиатските тигри  - високо развити икономически държави като Сингапур, Тайван, Хонконг и Южна Корея. Южно Корейската държава в първите години след  Корейската война, се намира в много по-лошо икономическо положение от своята северна съседка, но през 70-те и 80-те години стартира бум в икономиката и започва своя възход като нов иноватор и технологичен гигант в световната икономика. Този рязък растеж и достъп до демокрация, дават възможността на жителите от Южна Корея да придобият собствена идентичност. Южно корейците през 21 век, придобиват имидж на един от най-големите консуматори на скъпи стоки в света. Кварталът Gangnam в Сеул може да бъде взет като пример за пищния живот, към които са се приспособили жителите на Южна Корея.

Отношенията между двете държави представлява динамичен цикъл, който е интересен феномен в международните отношения. Официално мирен договор между двете корейски държави не е подписан, те все още се намират в състояние на война, но  това не спира тяхната кооперация в сфери като икономиката. Може би, най-яркият пример за това сътрудничество е индустриалния комплекс Kaesong. Разположен е в границите на Северна Корея, но финансиран от южно корейски компании. Целта на комплекса е да сближи двете страни. Същият бе затворен през февруари 2016 г. от бившия президент на Южна Корея, поради изстрелването на ракети от Северна Корея. Наследилата го нова администрация през май 2017 г.,  изяви желание за възстановяване на работата в комплекса, но все още не се е стигнало до по-сериозни действия в тази насока.

Едно от най-интересните явления на отношенията между двете корейски нации е Корейската демилитаризирана зона (Korean DMZ). Това е една от най-тежко охраняваните граници в света, изпълнена с бодлива тел, мини и всякакви други мерки с цел възпиране прекосяването на границата. Една от най-известните точки на тази границата е така наречената „Обща зона за сигурност“(ОЗС), която е разположена в село Panmunjom. ОЗС се е превърнала в туристическа атракция, която дава възможността на туристите да видят в детайли високото ниво на напрежение между страните. Северна Корея отделя специално значение на гарантирането на границите и отделя огромен брой ресурси, за да възпре всякакви опити на свои граждани да дезертират в Южна Корея. Могат да бъдат правени сравнения с положението в Берлин по време на студената война, когато ГДР е принудена да издигне Берлинската стена през 1961 г., поради постоянните  опити за изселване на жителите на Източен Берлин.

Ядреното оръжие винаги е било фактор в отношенията между азиатските държави. Продължителните тестове на ядрени оръжия са една от главните причини за влошаване на отношенията между страните. Тестовете през 2013 г. и 2016 г. показаха на световната общност, че Северна Кореа разполага с ядрени оръжия и значително увеличиха напрежението, както в региона, така и в световен мащаб.

Въпросът за столицата на Южна Корея Сеул, също играе огромна роля в динамиката между двете страни. Сеул се намира на близо 55 километра от границата със Северна Корея и е един от най-големите градове по население в света. Близостта на столицата до северно корейската граница, представлява огромна заплаха за Южна Корея в случай на война. Северна Корея разполага с достатъчен брой артилерия, която може да засегне Сеул и да нанесе огромни щети, както и да доведе до милиони цивилни жертви, в случай на избухване на въоръжен конфликт. САЩ и Южна Корея са в процес на разработване на противоракетна система Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), която има за цел да противодейства при такава възможна атака.

Едни от най-провокативните събития за Северна Корея са ежегодно  провежданите военни операции от САЩ и Южна Корея през пролетта. Операцията Foal Eagle е главният „спусък”, който води до така наречените „театрални постановки“ на комунистическата Корея. Ако се проследят заплахите, отправени от страна на Северна Корея през последните  няколко години, може да  се види тенденция за тяхното избухване основно през пролетта. Има определени критики към тези военни операции, поради факта, че те могат да бъдат смятани за открита провокация към нестабилната държава на север.

Резултатът от последните президентски избори (май 2017 г.) в Южна Корея също е  един от факторите, който доприня за промяна в статуквото на отношенията между двете страни. Победата на Moon Jae-In, член на демократическата партия на Корея, може да  представлява нова движеща сила в отношенията на двете корейски държави. Рекордно високата избирателна активност и скандалът за корупция срещу  бившия южно корейски  президент Park Geun-hye,  са само част  от причините за спечелването на демократите. Администрацията на Moon подкрепя разполагането на противоракетната система THAAD, което показа неговото топло отношение към САЩ. Новият президент смята, че трябва да има двупосочна политика със съседа на север. Едновременното търсене на диалог от една страна и поддържането на санкции и натиск от друга, с цел промяна на враждебното поведението на северна Корея.

Динамиката на отношенията между двете корейски държави може да се оцени едновременно като константна и променлива. Обтегнатите взаимоотношения между една нация разделена в две държави, може да бъдат обяснени най-вече с азиатския начин на мислене, които поставя собствената чест на първо място.

Публикувано на 16 Август 2017 в 13:37 часа от
Васил Фишев


Ключови думи:Северна Корея, Корейски полуостров, Южна Корея, двустранни отношения

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас