Саудитска Арабия и Израел - заедно срещу Иран

Информацията за преговорите между Саудитска Арабия и Израел по въпроса за вероятно нанасяне на удар по Иран, в случай на подписване на договор с шесторката има и още едно измерение.

Двете страни са обединени от притеснение, че Западът ще се договори с Иран за облекчаване на икономическите санкции и ще позволи на Ислямската република да продължи ядрената си програма.

Правителствата на Израел и Саудитска Арабия са убедени, че международните преговори в Женева приличат по-скоро на политика за умиротворяване на Иран.

Израел вече получи огромно предимство след като кризата през м. август в Сирия завърши с решение за унищожаване на химическите  арсенали в страната. Но Израел реши да рискува, впускайки се в авантюра с Иран, не само заради това, че се надява да постигне още една цел, изгодна за страната, която определено не е свързана само с ликвидирането на ядрените обекти в Иран.

Едва ли израелските генерали не си дават сметка, че не са в състояние да ударят ядрената програма на Иран и да и нанесат критичен удар чрез масирани атаки от въздуха. Да считат, че „Kheil HaAvir” (израелските ВВС) са неуязвими от ПВО-то на Иран е нелепо.

По вероятно израелците разчитат, че Иран ще бъде атакуван от територията на Саудитска Арабия, като той ще отговори на ударите именно срещу саудитците и тяхната територия ще остане незасегната..

Основание за такъв развой на събитията има поради това, че противниците на Обама в САЩ са прекалено силни и като цяло те подкрепят Израел. Поставяйки Обама пред поредната „червена линия” за втори път в рамките на половин година иранците няма да посмеят да нанесат удари по Израел, тъй като американският президент няма да може да остане безучастен. Тогава всички положени усилия през последната година ще отидат на вятъра.

Интересът на Израел в този случай е да обезкръви Иран, който ще понесе загуби и дори вероятна отмяна на икономическите санкции няма да му позволи да продължи нито със своята ядрена програма нито с каквото и да е друго поне за няколко години напред.

Необходимо е да се отчете, че война или конфликт между големите петролни държави ще доведе до толкова големи последствия, че цялата международна общност ще се впрегне да налага мир на всяка цена вследствие, на което може да се достигне до още по-голяма конфронтация.

Това се вписва идеално в концепцията, подкрепяна от републиканците за справяне с икономическата криза чрез участие в пълномащабен военен конфликт. Много е вероятно републиканците да подкрепят действията на Израел за отправяне на провокация чрез изплашените саудитци вследствие на преговорите между САЩ и Иран.

Парадоксът се състои в това, че Саудитска Арабия прекрасно разбира, че война между кралството и Иран ще нанесе сериозни последствия на нефтения пазар, но въпреки това възнамерява да създаде алианс с Израел с цел да накаже Иран. Саудитците може би разчитат на това, че ответен удар по Израел при извънредно усложнение на отношенията между Иран и САЩ ще се стори на аятолаха по-приемлив вариант, отколкото конфликт със Саудитска Арабия.

Казано с други думи и Израел и Саудитска Арабия разчитат да се използват взаимно за да поставят другия под ответния удар на Иран, така че да останат на страна от конфликта, получавайки очевидни ползи.

От това, че изобщо не се говори за съюз на саудитците с Нетаняху става ясно, че и двете страни разчитат на това да се надхитрят помежду си. Напълно е възможно това да се случи, тъй като в ръцете и на двете страни има козове, които ще бъдат извадени в подходящия момент за да шокират не толкова Иран, колкото самите  тях.

Ако това се случи, то информацията за преговорите между Саудитска Арабия и Израел относно възможностите за нанасяне на удар по Иран може и да отговаря на истината. Но от друга страна винаги има вероятност предварителните планове да не се изпълнят, ако двете страни счетат риска за неприемлив, дори може да се откажат от тях.

Деликатността на ситуацията се свжда също и до това, че преговорите с властите на Саудитска Арабия се водят от представители на Мосад, а не от военните. До военните, плановете още не се стигнали, което означава, че страните обсъждат подходи, а не конкретни мероприятия.

Преговорите на шесторката (членовете на Съвета за сигурност на ООН и Германия) с Иран ще се проведат скоро и времето за вземане на конкретно решение от Саудитска Арабия и Израел изтича.

Какво ще бъде то в крайна сметка не е ясно както за международната общност, така и за тях самите.

Публикувано на 19 Ноември 2013 в 23:32 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас