Ескалиране на напрежението в Аден

В началото на август 2019 г. обстановката по сигурността в гр. Аден, Йемен се влоши. Извършени бяха два последователни атентата. Първият беше насочен срещу военен лагер на войските от т. нар. Колани за сигурността (Security belts, южни милиции лоялни на Южен преходен съвет). Той беше поразен от балистична ракета със среден обсег по време на военен парад. Убити и ранени бяха десетки военни, а отговорност за атентата пое поддържаната от Иран шиитска групировка на Ал-Хути. При нападението беше убит и бригаден генерал Мунир ал-Яфаи. Предходно той е заемал високи позиции в рамки на водената от Кралство Саудитска Арабия (КСА) коалиция срещу „Хути”. Бил е водач на военната кампания в Мансура (квартал в Аден), ръководител на Специалната кампания за сигурност в областното управление на провинция Лахидж (Lahj), а след това и командир на Силите за спешна и бърза намеса в гр. Аден.

При втория атентат бе взривена кола-бомба пред полицейското управление в квартал „Шейх Отман“, където също загинаха служители и цивилни. Събитията предизвикаха масови протести в квартал Хормаксер, Аден. Гражданите обвиниха легитимното правителство и неговите разузнавателни служби в сговор с терористични групи и движението „Хути”. По време на митинга народът се обърна със следното изявление:

„От пет години Югът страда, в следствие на трудните обстоятелства. Страдат неговите граждани, които жертват децата си, за да се противопоставят на Иран и неговият проект, да извоюват победа и да наложат южната и арабската воля в Персийския залив и Арабския полуостров.

Легитимното правителство е замесено в дестабилизиране на сигурността, чрез подпомагане на терористичните групи и привличането им във военните лагери. В продължение на пет години то практикува масови изтезания срещу йеменците от южните провинции с различни средства. Правителството причини крах на хуманитарната обстановка благодарение на корупцията, срива на услугите, прахосването на средства, неизплащане на заплати на държавните служители, учители, лекари и др.”

Месец по-рано (юли 2019 г.) в местни СМИ изтече информация от разузнаването относно проведени тайни срещи между лидерите на законното правителство на Хади с представители на Хути в гр. Аден. Става известно, че лицата са пребивавали в града със знанието и одобрението на министър-председателя Маин (Maeen Abdulmalik), на министъра на вътрешните работи и на ръководството на Централната банка. Тези обстоятелства бяха разкрити, след като хутите са заловени от органите на южните йеменски милиции на летището в Аден. В допълнение, от изтеклата информация става ясно, че хутите са преговаряли с правителството за сваляне на ръководството на Южен преходен съвет (ЮПС) и за изтласкване на лоялните му милиции от Аден и други южни провинции. Предполага се, че зад действията на правителството стоят членове на партия „Ал-Ислях”, клон на „Мюсюлмански братя” в Йемен. Планът за противодействие на ЮПС (южно сепаратистко движение, което се бори за независимост на Южен Йемен) е включвал атентати, убийства, преследвания, арести на военните и политически лидери на южното движение.

Непосредствено преди атентатите срещу структурите на южните милиции в СМИ изтича друг правителствен документ (вероятно на военното разузнаване на Йемен), който предупреждава за възможни терористични действия в гр. Аден. В документа е пояснено да не се информира ръководството на т. нар. Колани на сигурността относно възможни нападения срещу военните им лагери.

Тези обстоятелства принудиха протестиращите граждани на Аден да отправят ултиматум към правителството със следните искания:

„Търпението на гражданите на Юга свършва. Оцеляването на правителството на Хади е свързано с овластяване на терористичните организации и въоръжени милиции, които поддържат хаоса в страната. Застрашени са извоюваните от йеменския народ победи и поради това настояваме:

  • Правителството на окупационните войски незабавно да напусне столицата Аден и всички градове на юг;
  • Президентът Хади и страните от т. нар. „Арабска коалиция“ да прехвърлят по мирен път всички управленски правомощия на Южен преходен съвет, легитимен представител на йеменски народ в Южен Йемен, който да се разпорежда със земята и ресурсите на южните провинции;
  • Да бъдат изтеглени всички военни части, принадлежащи на Севера, като бъдат прехвърлени на северните фронтове за борба срещу движението на Ал-Хути;
  • Да бъде приложено споразумението на тристранния комитет за преместване на всички военни лагери от гр. Аден до фронта на север, с изключение на силите, които са част от Колана на сигурността (Security belt), за да защитават и пазят реда и сигурността и града;
  • Всички официални лица, политически фигури, цивилни, военни и дипломатически ръководители, работещи в различните органи на властта в южните провинции да застанат на страната на протестиращите, за да бъдат осъществени исканията;
  • Да бъде възстановен суверенитета и независимостта на федералната държава (Южен Йемен) с международно признатите граници преди 21 май 1990 г.;
  • Потвърждава пълната си подкрепа за Южен преходен съвет и го упълномощава да представлява политически народа на Юга;
  • Алианса да съблюдава спазването на мира и стабилността в Южен Йемен и региона;
  • Народът на Юга отхвърля екстремизма и тероризма във всичките му форми и проявления.
  • Всички престъпления - убийства, геноцид, тероризъм, физическа ликвидация, сплашване и злоупотреба, извършени от северните сили срещу южния народ от 1990 г. насам, няма да имат давност. Потвърждава, че ще продължи протестите си, докато не бъдат изпълнени всичките му искания”.
Публикувано на 18 Септември 2019 в 14:33 часа от
Айля Ал-Шамиси


Ключови думи:Йемен, Аден, терористични групи, движението „Хути”

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас