Парламентарни избори в Албания 2017 г.

Парламентарните избори в Албания се проведоха в обстановка на политическо напрежение и трусове в страната. След бойкота на Демократическата партия (PD) на Люлзим Баша, който започна  през февруари 2017 г. и заявлението му, че неговата партия няма да подаде документи в ЦИК и да учатва в изборите, тъй като те ще бъдат манипулирани от управляващите, се наложи намесата на представители на международната общност. Под техен натиск беше постигнат на 17.05 2017 г. компромис със Социалистическата партия (PS) на Еди Рама, т.нар. споразумение McAllister+. Според него ДП получи 6 технически министерски поста в правителството на страната и още 5 ключови позиции в администарцията, а изборите бяха отложени с една седмица и  насрочени за 25 юни 2017 г.

Според ЦИК Албания, при обработени 99,42% от бюлетините обявените резултати от редовните избори са следните.  От имащите право на глас 3 452 325 само 1 608 561 отидоха до урните. Избирателната активност в страната отчете рекорден спад – 46,8%, в сравнение с предишните избори от 2013 г. когато беше 53,5%. Въпреки отчетения прираст на населението в Албания през последните 4 години това не повлия на избирателната активност. Гласувалите 1 724 779 албанци на изборите през 2013 са намалели с близо 120 хил. Причините могат да се търсят във високите температури по време на провеждане на изборите, в съвпадането с религиозния празник на мюсюлманите в страната, но най-вече в загубата на политическо доверие от албанското  обществото към политическите партии и техните лидери.

Безпорни победители от изборите са Социалистическата партия с лидер Еди Рама, които получиха доверието на над 48% от общия брой на гласоподавателите.  Социалистите увеличиха своите депутати от 65 през 2013 г. на 74, което им дава абсолютно мнозинство в 140-членния парламент.  По отношение броя на реалните гласове обаче увеличението е само 7%  - от 713 407 през 2013 г. на 764 750 през 2017 г. Това несъответствие между броя получени гласове и броя депутатски места може да се обясни с масовото негласуване сред електората на опозицията.

На второ място след изборите се нарежда Демократическата партия (PD), която се оказа и най-големият губещ с 454 319 гласа или само 29%, с което тя си осигури 43 депутатски места в парламента. Демократите отчетоха загуба от около  90 000 вота в сравнение с изборите от 2013 г. Разочарованието изглежда обаче още по – голямо при отчитане и на резултата на партиите, които традиционно са в коалиция  с PD – загубата става около 140 000 гласа общо. Републиканската партия (PR) през 2013 г. спечели 52 168 гласа.

Социалистическото движение за интеграция (LSI) постигна впечатляващ резултат - по-добър от този на изборите през 2013 г.  То получи подкрепа от 225 901 гласа и 19 мандата, в сравнение с 16 мандата и 180 470 гласа през 2013 обелязвайки увеличение с 25% от предходните избори.

Партията за единство, справедливост и интеграция (PDIU) почти удвои гласовете си спрямо 2013 – от 44 957 до 76 069 през 2017г. Ръстът в гласовете обаче не й гарантира увеличение на мандатите в парламента, напротив от 4 мандата през 2013 сега  PDUI получи само 3 депутатски места. Това е партията, която най-много пострада от липсата на предизборни коалиции при парламентарните избори през 2017 г., а лидерът на PDIU Шпетим Идризи само с няколко гласа не можа да премине прага в Тирана и остана извън парламента.

Социалдемократическата партия на Албания (PSD) успя да си осигури един мандат в Шкодра с около 15 000 гласа и нейният представител Том Доши отново ще бъде депутат. В предишния парламент той беше депутат от PS, но след скандал през 2015 г. беше изключен от партията.

Двете  нови малки партии, които се явяваха опозиция на социалистите, SFIDА (0,2%) на Георги Бояджи (Gjergi Bojaxhi) и Libra (1,2%) на Бен Блуши (Ben Blushi), не успяха да си осигурят мандати нито в Тирана, нито в останалата райони  на страната.

Промяната в изборното законодателство и липсата на предизборни коалиции през юни 2017 г. постави малките партии в Албания в много тежка ситуация. Почти всички те сега ще останат извън парламента. Това са Републиканската партия (PR), партията Съюз за човешки права (PBDNj) и Християн-демократическата партия. Техните лидери – Фатмир Медиу (Fatmir Mediu), Вангел Дуле (Vangjel Dule) и Нард Ндока (Nard Ndoka) успяха да получат депутатски места, благодарение на факта, че бяха включени в листите на PD съответно за окръг Тирана, Вльора и Шкодра. Но лидерът на Аграрната екологична партия (PAA) Агрон Дука (Agron Duka) не успя да запази мандата си в Дуръс като част от листата на Демократическата партия.

Тези размествания в новосформирания албански парламент могат да се обяснят от специфичната избирателна система в страната. Минималният праг от 3%, който партиите трябва да покрият във всеки от 12–те региона, означава необходимост от различен брой гласове за всеки от тях. Според това правило за преминаване на прага от 3% в Кукъс са необходими гласовете на 1404 избиратели, докато за Тирана са необходими 13 542. Преминаването на прага обаче, не гарантира спечелване на мандат.  Правилото важи единствено за Тирана, докато в останалите региони вотът трябва да бъде в пъти повече. Примерно за Кукъс за спечелването на едно депутатско място са необходими гласовете на 9259 албанци. Това е най – голямото предизвикателство пред малките партии (PDUI, LIBRA, SFIDA, PSD, APD) в Албания когато не са в коалиция с някоя от двете големи. Гласовете на партиите, които не са успели да минат прага и не получават мандати в парламента се преразпределят между по–големите партии – Социалистическата и Демократическата.

След обявяването на резултатите от изборите в Албания, не закъсняха и реакции от страна на партиите. Социалистическата партия спечели безспорно изборите и през следващите 4 години ще управлява самостоятелно дръжавата, За първи път партията спечелила изборите в Албания няма  да има нужда от коалиция с някоя от другите партии, така ДП и СДИ остават в опозиция.

Лошото представяне на Демократическата партия беше предпоставка за незабавни действия от страна на ръководството на партията. Председателят Люлзим Баша заяви, че замръзява своята дейност, като настоява за незабавни мерки и провеждане на извънредни партийни избори за избиране на ново ръководство.

Лидерът на Социалистическото движение за интеграция (LSI), Петрит Васили, обяви, че партията му приема резултатите от изборите и ще бъде опозиция на управлението на социалисти. Васили критикува полицията за размириците по време на изборния ден и атакува Демократичната партия за слабото й представяне и за разногласията в структурата й.

Резултатите от изборите в Албания постявят много въпроси за бъдещето на новия парламент. Социалистическата партия спечели изборите с достатъчно маднати, за да управлява самостоятелно. Имайки предвид слабата избирателна активност по време на провеждането на изборите, пред лидера на партията, Еди Рама, стоят множество въпроси. Слабата и неконструктивна опозиция в лицето на Демократичната партия и появата на Социалистическото движение за интеграция на сцената, могат да доведат до трусове в парламента. Промяната в курса на управление на страната е от съществено значение за запазването стабилността в региона и стъпките към интеграция в ЕС.

Слабата опозиция крие опасности за стабилността на управлението и политиките в страната. Кризата в Демократическата партия и несигурността във вземане на решение имат потенциал да саботират работата на парламента. Изборът на нов лидер с ясно виждане за бъдещето на партията е от ключово знаечение както за избирателите, така и за опозицията.

Социалистическото движение за интеграция е на път да измести демократите като водеща опозиция. С впечатляващия си резултат на изборите, партията заявява своето присъствие в политическия живот на страната. С исканията си за реформи във вътрешните работи и планове за намаляване на корупцията и престъпността, LSI изглежда като силна опозиция за Социалистическата партия.

Публикувано на 24 Ноември 2017 в 16:58 часа от
Деница Димитрова, Павел Стефанов


Ключови думи:Албания, парламентарни избори, Еди Рама, Илир Мета, Люлзим Баша

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас