Блокчейн – технологията зад криптовалутите

След появата на криптовалутите и нарастващия интерес към тях, постепенно фокусът се насочва и към технологията, наречена блокчейн (blockchain), която стои зад тези дигитални валути. Специалисти дори заявяват, че макар и нова технология, блокчейн всъщност притежава голям потенциал за  бъдещо развитие. Въпреки че биткойн например, е по- популярен в момента, за блокчейн тепърва предстои да се говори и пише много, а също така и да доказва възможностите, които му се приписват. Но всички са единодушни, че това е следващото голямо „нещо“.

Казано накратко, блокчейн изпълнява ролята на счетоводна книга  на записи, подредени в база данни, наречени блокове, които са свързани помежду си, като всеки блок съдържа хеш от предишния. Хората могат да си записват бележки в информационния регистър и тези, които се интересуват не биха имали проблем да си свалят копие на счетоводството. Всеки в мрежата може да провери регистъра и да види същата история на транзакциите като всички останали. Самата информация в системата не се контролира от никого. Системата за валидиране на блока гарантира, че никой не може да се намеси в записите. По-скоро, старите транзакции се запазват за постоянно и това се случва и с новите транзакции като се добавят към книгата. Всеки в мрежата може да провери регистъра и да види същата история на транзакциите като всички останали.

Технологията е един вид независима, прозрачна и постоянна база данни, която живее по едно и също време на многобройни места и се споделя от общността.

Блокчейн непрекъснато се разраства, защото към него се добавят нови и нови блокове с нов набор от записи. Самите блокове се добавят в хронологичен ред. Всеки път, когато се завърши блок, се генерира нов блок. Клиентът след като изпълни някаква задача свързана с потвърждаване и извършване на транзакции, получава копие от блока, който се изтегля автоматично при присъединяването си към биткойн мрежата. Блокчейн разполага с пълна информация за адресите и е наясно с  балансите им.

При свързването на блокчейн с биткойн, редица компании, видяли ползата от тази връзка, се заеха със задачата да създадат следващото голямо нещо сред криптовалутите базирани на блокчейн технологията. Така се появи и друга обещаваща валута- Етерум.

Значителен недостатък на блокчейн е, че изисква постоянна изчислителна мощ на многобройни места и това изразходва огромно количество електрическа енергия. Това е една и от главните причини за много банки например да не създават собствени дигитални валути. В действителност, интересът на банките към блокчейн е по-малко свързан с изобретяването на още повече валути, отколкото с реализирането на взаимни печалби и с намирането на варианти, за орязване на разходите и ограничаване силата на монополите на други места в сектора на финансовите услуги.

За финансовия свят се казва, че недоверието неизменно присъства в него. Но самата система на биткойн прави нещата така, че да не се търси трета надеждна страна, а всичко да опира до цифровите взаимодействия, които се случват в системата. Работата по предпазването на дигиталните отношения е  подсигурено от елегантната, проста, но стабилна мрежова архитектура на самата блокчейн технология. В дигиталния свят дали да се  довериш на някого, често се свежда до доказване на самоличността на този някой и също така да е легален, да има необходимите разрешения. От тази гледна точка, така се позволяват взаимодействия в цифровия свят, без да се разчита на доверие. Днес предприемачи от индустрии по целия свят са се събудили за последиците от това развитие - възможни са немислими, нови и мощни дигитални отношения.

Банките са наясно, че не могат да стоят дълго още, без да предприемат действия за въвеждането на блокчейн и оперирането с различни криптовалути. Някои от тях се усетиха, като например централната банка на Индия, която разработва нова платформа за блокчейн на множество банкови приложения в страната.

За целта, индийската централна банка ще използва собствения си институт за развитие и изследвания на банковите технологии, който е най-големият банков изследователски институт в страната.

Както се съобщава по-рано тази година, изследователският институт проучва повече от две години блокчейн. По думите на екип от изследователи, Индия е готова да приеме технологията. От института заключили, че тя е узряла достатъчно, за да се даде възможност за дигитализация на местната валута- рупията.

Известно е още, че институтът е подал три патента за технологични протоколи и решения, свързани с киберсигурността, аналитиката и изчислителните облаци. Това показава, че изследователската група вече е положила основите  за въвеждането на блокчейн в страната.

Междувременно индийската правителствена държавна банка Индия (SBI), най-голямата банка в Индия, стана първата в страната, която създава финансов блокчейн консорциум по-рано тази година. Идеята на този консорциум е най-големите публични и частни банки в страната да участват заедно с технологични партньори като Microsoft. През юни консорциумът завърши първия си проект.

В Русия например, също постепенно се ориентират към дигиталния пазар и услуги, като руската държавна банка VEB е договорила дългогодишно партньорство с фондация Етерум за разработването и внедряването на блокчейн правителствени приложения.

Официално съобщение от VEB разкрива, че споразумението ще бъде началото на едно запланувано да бъде дългосрочно и ефективно партньорство при реализацията на проектите, което ще включва разработването на разпределен регистър, използващ блокчейн на Етерум, създаването на експертна общност Етерум и изпълнението на различни образователни програми и модули за обучаващи разработчици и превръщането им в специалисти по блокчейн.

Наскоро Путин бе дал заповед на правителството да се продължи напред с програмата за дигитално развитие. Изследователският център ще привлече държавни компании и държавни органи, заедно с блокчейн инженери за по-нататъшното приемане на новаторската децентрализирана технология в рамките на руското правителство.

Русия принципно заема по-твърда позиция срещу криптовалутите, затова е и изненада, че в момента развива блокчейн система. През юни висш служител от руската централна банка потвърди пилотни тестове на национална дигитална валута, издадена от централната банка, базирана на блокчейн технологията.

Това, което се случва с банковия сектор, може да се възприеме, като знак, че блокчейн наистина носи в себе си някакъв заряд за промяна и, че е напълно възможно след години, криптовалутите да изместят досегашните книжни пари, с които оперираме днес.

От блокчейн се очаква и да послужи като трамплин за IoT. Много хора са на мнение, че облакът и дори мъглата няма да бъдат сигурни, бързи или достатъчно големи, за да се справят с притока на информация, създадена от интернет на нещата (IoT). Работата в случая на блокчейн ще бъде, да продължи оттам, където облачната технология напуска, като създава добре защитени места за обмен на информация.

Публикувано на 17 Ноември 2017 в 10:52 часа от
Герасим Иванов


Ключови думи:криптовалути, технология блокчейн

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас