Хуауей и бъдещето на китайските конгломерати

Хуауей е телекомуникационен конгломерат основан през 1987 година. Неговата първоначална цел е да изгради и модернизира китайската комуникационна мрежа и инфраструктура, но постепенно се разраства и започва да произвежда продукти и за чужди пазари. През последното десетилетие фирмата претърпява икономически подем, като достига годишни приходи от над 100 милиарда долара.

Краят на 2018 година бележи както безпрецедентен успех за Хуауей, така и носи неочаквани провали. Китайският конгломерат успява да задмине Епъл и да се превърне във втория най-голям производител на смартфони в света, но през същия период от време възникват и редица международни скандали, които опетняват името на компанията и поставят нейното бъдеще под въпрос. За мнозина потенциалният възход или падението на Хуауей биха били предвестник за съдбата на китайската икономика като цяло. Поради тази причина на сегашната ситуация се гледа с огромен интерес от множество заинтересовани страни, както в западния така и в източния свят.

За да се анализират международните спорове около Хуауей е важно първо да се уточнят няколко значими факта. Според експерти поведението на тази компания е било на границата с незаконното още при основаването си. В края на 80-те години Китай е почти напълно зависим от чужди телекомуникационни фирми. Големият проблем на местните компании по това време е в липсата на съвременни технологии. За да се сдобият с тях, китайските фирми правят сделки с чуждестранни корпорации, които обаче отказват да им предоставят най-съвременните машини и знания. Налице е противоречие: от една страна китайците сключват сделки с цел получаване на съвременни технологии, а от друга страна чуждестранните им партньори им продават нискокачествени и остарели материали, но поради липсата на алтернативи повечето корпорации в Китай се примиряват с този факт.

Основателят на Хуауей - Жън Джънфъй отказва да прави сделки с външни фирми като вместо това извършва „обратно инженерство“, което е форма на кражба на интелектуална собственост. (Обратното инженерство е процес, при който се взима дадена технология и се разглобява на части в опит да се разбере как работи, за да може да бъде копирана). Чрез този процес компанията се сдобива с по-съвременни технологии и дори започва да разработва свои собствени. Друга практика от ранната история на тази фирма, която граничи с незаконност, е методичното предоставяне на дивиденти на регионални управници, които в замяна започват да използват и въвеждат продукти на Хуауей. Тези действия позволяват на фирмата да прогресира в Китай, а после да добие популярност в други части на света.

Следващият интересен факт за тази фирма са близкитеи отношения с правителството на Китайската народна република, които е поддържала още от 90-те години, когато е била наета, за да изгради телекомуникационни мрежи за армията. Различни източници посочват, че основателят на Хуауей е получил голям държавен заем, за да стартира бизнеса си, но към днешна дата фирмата отрича това.

От всичко споменато дотук става ясно, че тази корпорация има дълга история на сътрудничество с китайското правителство и на действия, които могат да бъдат считани за незаконни и корумпирани. Всъщност точно тези фактори довеждат до първоначалния подем на Хуауей и продължават да играят важна роля в растежа на конгломерата и до днес.

През годините Хуауей е съден многократно за кражба на интелектуална собственост от компании като Сиско Системс, Суперком и Моторола, като най-скорошните обвинения са тези от страна на Т-Мобиле, които продължават от 2011 г. до днес.

Освен всичко това конгломератът е обвиняван от повече от десетилетие в шпионаж и в нарушаване на държавната сигурност на страни като САЩ, Канада и Великобритания. Първоначално обвиненията от този род са базирани изцяло върху факта, че Хуауей е имал пряко сътрудничество с китайското правителство и армия, а основателят на компанията е бил военен инженер, преди да започне бизнеса си. Лесно е да се стигне до заключението, че поради връзките си с Китайската комунистическа партия, Хуауей може да шпионира чуждестранни граждани от нейно име. Множество правителства се страхуват от възможността китайския телекомуникационен гигант с години да е събирал ценна информация от потребителите на телефоните си, но доказателства за нещо подобно отсъстват.

Ситуацията обаче постепенно се променя, като почти всяка година в продължение на десетилетие се появява все повече информация и се натрупват доказателства за шпионска дейност от страна на Хуауей. На базата на това през 2018 г. САЩ, Канада, Нова Зеландия и Австралия правят публични изявления към гражданите си, предупреждавайки ги, че употребата на продукти от тази марка е опасна, тъй като могат да бъдат използвани за шпионаж. Австралия и Нова Зеландия също забраняват на свои държавни фирми да си служат с продуктите на китайския конгломерат. До декември 2018 г. Япония и Чехия спират използването на продукти от фирмата, но след кратък период от време правителство на Чехия сменя позицията си по въпроса. На фона на всичко, посочено дотук, в САЩ се провежда криминално разследване на Хуауей, за да се оцени дали наистина са участвали в шпионски операции.

От десетилетия Хуауей е критикуван остро за нехуманно отношение към работниците си както в Китай, така и в други страни. Те са обвинени и в незаконни практики като изнудване на потребители.

Най-опасното от всички обвинения до този момент е това, че Хуауей не спазва американските икономически санкции, тъй като чрез действията си директно се изпречва на геополитическата стратегия на САЩ. Според американското правителство това деяние е по-голямо нарушение от кражбата на интелектуална собственост и лични данни, както и несправедливото отношение спрямо потребители и работници взети заедно. Ако подобни нападки се окажат верни, това може да има изключително тежки последствия за бъдещето на Хуауей в Америка и съюзниците й.

Конкретните обвинения спрямо китайския конгломерат към днешна дата са, че внася свои стоки и предлага услуги в държави като Северна Корея, Иран, Сирия и Венецуела, някои от които са считани за заплахи за сигурността на САЩ. Основното разследване по случая се базира около връзките на Хуауей с Иран и потенциалното нарушение на международните санкции срещу теократичната диктатура. Във връзка с този случай дъщерята на основателя на конгломерата Мън Ванчжоу, която е и финансов директор на фирмата, е задържана на летище в Канада. Тя е обвинена в конспирация и измама срещу множество международни институции, като американското правителство е пожелало да бъде екстрадирана в САЩ. Хуауей отхвърля всички обвинения и ги определя като несправедливи.

След дългогодишни съдебни спорове и публични изяви от страна на САЩ против Хуауей, правителството на президента Доналд Тръмп започва открита борба с конгломерата, която е част от по-широката търговска война между Америка и Китай. Срещу компанията са повдигнати 23 обвинения и ако американският върховен съд определи дори част от тях като валидни, това би довело до тежки последствия за конгломерата. Малко вероятно е цялата компания да фалира независимо какъв ще е изхода от съдебните битки, но една загуба все пак би коствала твърде много, може би дори бъдещето на конгломерата. Това, което наистина би могло да ощети компанията, са загубата на доверие и потенциални клиенти по целия свят. Множеството обвинения, които са повдигнати срещу Хуауей, вече са навредили на престижа на фирмата, но ако бъдат потвърдени, това би довело до фатална загуба на чуждестранни партньори.

Публикувано на 18 Февруари 2019 в 12:35 часа от
Йордан Николчов


Ключови думи:Хуавей, Китай, САЩ, обвинения

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас