Процесът по сформиране на ново правителство в Ербил

На 30 септември 2018 г. в Автономната област Иракски Кюрдистан бяха проведени парламентарни избори, разглеждани от местните и регионалните политически субекти като събитие с особено значение както за Ербил, така и за бъдещето на Ирак и региона като цяло. Обявените на 20 октомври официални резултати утвърдиха водещите позиции на двете големи политически формации - Кюрдската демократична партия (КДП) и Патриотичния съюз на Кюрдистан, които получиха съответно 45 (с  668,070 гласа) и 21 (с 319,912 гласа) мандата в 111-местния парламент в Ербил. Трета по брой на получените гласове остана формацията Движение „Горран“ („Промяна“), която отбеляза значителен спад в регистрираното електорално доверие и инкасира 188,913 гласа, които ѝ отредиха едва 12 места в законодателния орган при 24 депутатски мандата, получени на изборите през 2013 г. Останалите политически формации, получили парламентарно представителство са: Движение „Нова генерация“ (8 места); Кюрдска ислямска група (7 места); коалицията на Кюрдското ислямско движение и Кюрдския ислямски съюз (5 места); формацията Сардам (1 мандат) и комунистическата партия Азади (1 мандат).

Разпределението на депутатските места очертава перспективата за сформиране на коалиционно правителство като неизбежна и въпреки относително големия брой на представените политически субекти, реалистичните конфигурации за следващо регионално правителство се свеждат до крайно ограничен спектър от възможности. Двете водещи политически формации, които могат да бъдат идентифицирани като конвенционални политически субекти на статуквото, признават резултатите от проведения парламентарен вот и демонстрират готовност за участие в коалиционно правителство. КДП, доминирана от рода Барзани, и ПСК на рода Талабани имат опит в съвместното управление на региона и разпределението на дивидентите от търговията с енергийни суровини. Въпреки натрупаното социално-обществено напрежение и наличието на фракции сред членовете и поддръжниците на КДП, които твърдо се противопоставят на една евентуална бъдеща коалиция между двете партии, към момента сценарий с висока степен на вероятност е именно сформирането на коалиционно правителство с участието на КДП и ПСР. Освен постигнатите изборни резултати, натрупаният управленски опит, наличието на собствени въоръжени формирования, наложеният контрол върху голяма част от нефтените находища на територията на автономния район и подкрепата на Иран в тази посока определят статута на ПСР като евентуален (неизбежен) мандатоносител в бъдещото коалиционно правителство в Ербил.  

В особена ситуация се намира Движение „Горран“, което от една страна пропагандира своя твърдо опозиционен характер, но от друга официално обявява, че „всички опции пред него са отворени към момента“. Тази заявка кореспондира с призивите на някои хардлайнери от редиците на КДП, които съзират в ПСР най-неприемлив бъдещ коалиционен  партньор, заради чиито действия през 2017 г. регионалното правителство на Иракски Кюрдистан загуби контрола върху стратегическата за Ербил област Киркук. Заради ситуацията, в която се намира обаче, движението „Горран“ най-вероятно ще остане встрани от конфигурацията на новото регионално правителство, като ще бъде принудено да проведе вътрешна оздравителна реформа. Заради стремежа да възстанови електоралната си подкрепа „Горран“ вероятно ще втвърди опозиционната си реторика и ще търси обединение с другите опозиционни политически формации, които не признават официалните резултати от изборите.  

Поради разпределението на депутатските места в резултат на проведените избори и съществуващия баланс на силите в Иракски Кюрдистан като най-вероятна се очертава коалицията между КДП и ПСР с водеща роля на формацията на Барзани. Стремежът на понастоящем управляващите КДП ще бъде да съхрани контрола върху ключовите постове в Ербил, за да осъществява практически пълен контрол върху протичащите в района процеси. Независимо от конкретната конфигурация на бъдещото правителство обаче, актуални за Иракски Кюрдистан ще продължават да бъдат проблемите, свързани с финансовата криза, безработицата, практическото отсъствие на социални услуги и отношенията между централното правителство в Багдад и това в Ербил. Основният въпрос, който трябва да вземат под внимание настоящите/бъдещи управници на автономния кюрдски район е: докога разгневените граждани на Иракски Кюрдистан, които практически не взеха участие в изборите на 30 септември т.г., ще запазят мълчание?

Публикувано на 29 Ноември 2018 в 19:08 часа от
Ибрахим К.


Ключови думи:Иракски Кюрдистан, избори, Ербил, Ирак

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас