Прищина се опитва да анулира закона за Специалния съд в Хага

Неуспешен беше опитът (22.12.2017 г.) на една трета от парламента в Прищина да оттегли закона, позволяващ на новите Специализирани камари и прокуратура (СКП, Specialist Chambers and Specialist Prosecutor’s Office) за Косово в Хага, да повдига обвинения срещу бившите бойци на Армията за освобождение на Косово (АОК) за престъпления извършени по време и след войната 1998-1999 г. Това се случи след силната международна съпротива и острите критики от страна на САЩ и ЕС.

САЩ и Великобритания, които бяха основни поддръжници на Косово по време на войната, изпратиха строго предупреждение към членовете на парламента да се откажат от тази инициатива. Американският посланик в Прищина Грег Делауи (Greg Delawie) заяви, че това ще се отрази много негативно върху бъдещето на Косово и неговата европейска перспктива. Той дори обяви, че това действие се възприема от САЩ като „нож в гърба“ и допълни, че по този начин Косово избира изолацията вместо сътрудничество.

43-ма депутати от 120-чления парламент подписаха искане за провеждане на извънредна парламентарна сесия, на която да се анулира закона, който позволява на СКП да функционира. Липсата на кворум в парламента и бойкота на опозицията бяха причините да не се стигне до гласуване. Инициативата за отменяне на закона идва след като ветераните от АОК подписват петиция за неговата промяна. Те го обявяват за дискриминационен, тъй като според тях СКП ще съдят само бившите косовски партизани, но не и сръбските войски.

Законът за СКП осигурява правната база за действията на съда в Хага, който започна да работи през 2017 г. Това се случи след години преговори и натиск върху Прищина от страна на ЕС и САЩ. Очаква се СКП да разгледа всички случаи произтичащи от доклада на EU Special Investigative Task Force от 2014 г., според който има доказателства, че членове на АОК са участвали в преследвания срещу сърби, роми и косовски албанци, които се предполага, че са сътрудничели на режима в Белград. Престъпленията влючват убийства, отвличания, незаконни арести и сексуално насилие. Съдът има изцяло международен персонал, като съдиите и прокурорите са предимно американци, канадци или европейци, но той бе създаден и действа според косовското законодателство. СКП е разположен в Хага, за да се намали риска от натиск върху свидетелите и възможностите за корупция. Очаква се първите обвинителни актове да бъдат издадени през първата половина на 2018 г. Множество високопоставени фигури от АОК, които в момента са на висши позиции в държавата, вероятно ще попаднат във фокуса на СКП, вкл. министър-председателят Рамуш Харадинай, президентът Хашим Тачи и председателят на парламента Кадри Весели. Приблизително 10,800 косовски алабанци и около 2,200 сърби са убити или изчезнали във войната. В днешно време населението на Косово е около 90% етнически албанци и 5% етнически сърби.

Населението в Косово широко се противопоставя на функционирането на СКП, тъй като бойците от АОК са възприемани като герои, и самото създаване на СКП е под натиска на Западните съюзници на Прищина. На 9.10.2017 г. Хашим Тачи обвини международната общност, че не спазва дадените обещания към Косово за ускоряване на процеса за членство в ЕС, в замяна на установяване на СКП. Инициативата да се оттегли закона бе подкрепена от партиите в управляващата в коалиция – Демократическа партия на Косово (ДПК), Съюз за бъдеще на Косово (СБК) и Инициатива за Косово (NISMA).

Опозиционната партия Демократичен съюз за Косово (ДСК) се противопостави на опита за оттегляне на закона, като Куитим Шала (Kujtim Shala) заяви, че инициативата е „много опасна“ за държавата и застрашава отношенията й със САЩ и ЕС. Бившият министър председател на Косово и лидер на опозиционната ДСК Иса Мустафа  твърди, че предложението е много лошо за държавата и изключително вредно за справедливостта.

Според говорителят на СКП Кристофър Бенет (Christopher Bennett) не е възможно да се спекулира по този начин и да се предприемат действия за потенциални промени в закона на СКП. Той вече е приет от Прищина през 2015 г. и СКП е получим мандат, и ще продължи своята работа според него. Британският посланик в Косово, Рори О`Конъл (Ruairi O’Connell), също прикани членовете на парламента да преосмислят своите действия, като заяви, че това поставя под въпрос дали Косово вярва в правосъдието или безнаказаността. Ръководителят на офиса на ЕС в Косово Наталия Апостолова допълни, че подобна инициатива би застрашила всички общи действия през последните години за постигане на върховенство на закона и справедливостта.

На 05.01.2018 г. посолствата на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия в Прищина заявиха, че са „дълбоко притеснени“ от продължаващите опити на членовете на парламента в Косово да оттеглят закона за СКП. Петте държави, наречени Quint, образуват неформална група за вземане на решения по косовските проблеми. В общо изявление те потвърдиха, че подобен ход поставя под въпрос отдадеността на Косово към върховенство на закона и поставя на риск всичко, което страната е постигнала. Според тях тези действия поставят интересите на определени индивиди над интересите на обществото в Косово и добавиха, че осъждат подобен ход и всеки, който го подкрепя.

След предупрежденията от западните посолства, опозиционните членове на парламента Люмир Абдижику (Lumir Abdixhiku) от ДСК и Илир Деда (Ilir Deda) от партия „Алтернатива“ призоваха управляващата коалиция да не рискува отношенията на страната с международните партньори. Деда посочи, че заявлението на Quint е последно предупреждение за лидерите на Косово и допълни, че вярва, че няма гражданин в Косово, който да подкрепя колапса на държавата в навечерието на десетата годишнина от независимостта.

От своя страна министър-председателят Рамуш Харадинай призна в интервю (03.01.2018 г.), че оттеглянето на закона ще даде отражение върху отношенията на Косово с международната общност, но също така добави, че неговата партия, СБК, продължава да опонира на съда. Хараднай заяви, че ако законът се върне в парламента и депутатите решат неговото анулиране, той ще уважи това решние, въпреки факта, че това ще навреди на Косово в международен план.

Междувременно петте западни посолства също критикуваха решение на президента Хашим Тачи да помилва трима бивши бойци от АОК, които бяха обвинени в убийството на едно семейство през 2001 г. На 29.12.2017 г. Тачи подписа указ за помилване на Арбен Кичина (Arben Kiqina) и братята Арсим и Бурим Рамадани (Arsim и Burim Ramadani), които бяха затворени за убийството на семейство Хайра (Hajra). Те са извиршили това деяние през 2001 г., заради твърденията, че бащата в семейството е бил полицай по времето на Слободан Милошевич, което означавало, че семейството е съдействало на режима в Белград.

Втори опит за стартиране на процеса по анулиране или промяна на закона на СКП беше направен от праламента в Прищина на 17.01.2018 г. Той отново претърпя провал, тъй като по време на срещата на председатеството на парламента не бе събран кворум. В резултат инициативате не беше изпратена за гласуване в парламента.

Освен представителите на управляващите ДПК, СБК и Нисма, и на опозиционната ДСК, членовете на другите политически партии не се появиха. Според Абдула Хоти (Avdullah Hoti), лидер на ДСК, отсъствието илюстрира колко неефективна е управляващата коалиция. Той отново подчерта, че ДСК не подкрепя инициативата за анулиране на закона за СКП и заяви, че неговата партия ще напусня парламента, ако този въпрос бъде поставен на дневен ред.

Председателството на парламента се състои от 5 члена и председател. Членовете, които не се явиха са от опозиционна партия „Самоопределение“, от сръбската партия „Сръбска листа“ и от малката партия представяща турското общество в Косово. Представителите на „Самоопределение“, въпреки че са притив работата СКП, все още не са решили дали ще гласуват за анулиране на закона, възприемайки го за инициатива на управляващите.

На 12.01.2018 г. ЕС отправи отново предупреждение към Косово, че ако държавата премахне закона за СКП ще постардат двустранните отношения ЕС-Косово, а на 17.01.2018 г. пред журналисти американският посланик в Косово, Грег Делауи, заяви, че членовете на парламента, които подкрепят тази инициатива ще понесат „специфични и строги последствия“.Той повтори, че инициативата е пример за „егоцентрични интереси, надделяващи над общото благо и интересите на Косово като държава.“. Допълни, че Косово все още се нуждае от външен механизъм, защото съдебната система на страната не е показала, че е способна да раздава правосъдие във важните дела, и че свидетелите продължават да са обект на тормоз, заплахи и насилие. Той подчерта, че определени индивиди, които са се борили за справедливата кауза за свободата на Косово, са извършили нечувани престъпления срещу други, за което трябва да бъдат държани под отговорност.

Международната общост запазва силния си натиск върху политиците в Косово и настоява за започване на дейността на СКП, в замяна на продължаване на интеграционния процес на страната в евро-атлантическите структури. Американският посланик в Прищина отново подчерта, че ако Косово иска да се присъедини към европейския клуб, то трябва да живеете според правилата на този клуб, а едно от най–старите правила е върховенството на закона.

Публикувано на 28 Февруари 2018 в 10:43 часа от
Деница Димитрова, Павел Стефанов


Ключови думи:Косово, престъпления на АОК, Специален съд в Хага

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас