Мястото на Иран в Близкия изток

В исторически план мястото на Иран в Близкия изток се е променяло многократно. В много и различни епизоди от историята си той е бил неоспорван регионален хегемон. Иран е бил дом на редица могъщи империи като Ахеменидската, Сасанидската, Сафавидската, Афшаридската и Каджарската, покорили огромни територии, простиращи се от Балканите до Индия и от Северна Африка до Централна Азия. И въпреки че е преживял също и много нашествия – от гърците, арабите, турците и монголите – Иран многократно е отстоявал своята идентичност през вековете и се е обособил като една специфична политическа и културна единица, без която днес е трудно да си представим облика на региона.
В наши дни мястото на Иран в Близкия изток е идентично с мястото на шиитите перси в доминирания от араби сунити регион. Противно на широко разпространеното вярване, не само теологичните разногласия, етническия произход и политическия режим са в основата на конфликта между Ислямската република и съседните ѝ държави. Иран е различен, сам и изолиран поради няколко причини. На първо място може да поставим Западът и неговото отношение към Иран; на второ – установения международен ред в близкоизточния регион и не на последно място стои едно по-мащабно съперничество между Изтока и Запада.
По време на царуването на шах Реза от династията Пахлави (1925 – 1941 г.) Иран се превръща в национална светска държава, организирана по западен образец – подобно на Турция при Мустафа Кемал. Шах Реза абдикира през 1941 г. и е наследен от сина си Мохамед Реза. Десет години по-късно, през 1951 г. за министър-председател на Иран е избран Мохамед Мосадек (Mohammad Mosaddegh) , който се бори за по-голямо участие на народа във властта, разпространение на демократичния начин на управление в целия Близък изток и национализация на петролната индустрия. Все неща, които Западът в лицето на Великобритания и САЩ, не може да допусне, защото за разлика от диктатурите, демокрациите не са толкова лесни за контролиране. Всъщност управляващите могат да правят кавото си поискат, като например да запазят собствените си природни ресурси за своя народ и да не ги дават на безценица на чужди страни, които да ги присвоят и експлоатират.
През 1953 г., след като Мосадек става прекалено неудобен и труден за контролиране британските тайни служби (MI6), с помощтта на американското централно разузнавателно управление (CIA) организират държавен преврат  и го свалят от власт. С това събитие може да се означи края на демократичния експеримент на Иран. То позволява на шаха да затегне захвата си около властта и да царува необезпокояван от никой, като марионетка на Запада. През всички следващи 26 години от управлението на шах Мохамед Реза Техеран е в изключително топли отношения с Лондон и Вашингтон. Но това приключва през 1979 г., когато иранците се вдигат на въстание и свалят от власт марионетното правителство на шаха, станало толкова неотзивчиво към техните нужди.
Затова днес Иран е враг на Запада и заплаха за световния мир. 
Според медиите и обществата в западните страни, Иран е една затворена теократична диктатура, която иска да господства над Близкия изток, и която подкрепя идеологически и финансово терористични групировки. Реално има някаква относителна истина в подобни твърдения, но защо тогава Саудитска Арабия е добър приятел и стратегически партньор на САЩ и ЕС? Саудитска Арабия – родина на петнайсет от деветнайсетте терористи, отговорни за атентатите от 11 септември 2001 г.; родина на Осама бин Ладен; страна, която разпространява уахабизма  – ултраконсервативната секта на исляма, стояща в основата на вярванията на повечето ислямистки терористични групировки в Близкия изток и доказано финансира редица от тях? Защото е лесна за контролиране диктатура, лежаща върху несметни петролни резерви. И като се вземе предвид дългата история на САЩ в поддържане на удобни за тях авторитарни режими  по целия свят това някак спира да бъде учудващо.
Международният ред в Близкия изток, доколкото го има, се основава на един нестабилен баланс на силите, поддържан от няколко диктаторски режима и техните непрестанни усилия да се държи в постоянна изолация страната с най-голям икономически и стратегически потенциал в региона - Иран. Става въпрос за коалицията, предвождана от Саудитска Арабия, част от която (поради различни причини) са Бахрейн, Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) и Египет, която коалиция е насочена срещу Иран и неговите съюзници – Ирак, Сирия, Катар и отскоро Турция. 
Колкото и сложно и объркано да изглежда всичко това, то е всъщност само една малка част от една широкомащабна борба за глобално господство, водена между Изтока и Запада. Саудитска Арабия е просто един инструмент на Запада, който той използва за определени цели. В същото време Иран е подобна пионка в ръцете на Русия и Китай, опитващи се с всички сили да преборят САЩ за водещото място в многополюсния свят, оформил се след края на Студената война.
Публикувано на 21 Февруари 2018 в 16:24 часа от
Илиан Бояджиев


Ключови думи:Иран, Близък Изток, отношения

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас