Ново правителство в Косово начело с Албин Курти

Със закъснение от четири месеца след изборите (06.10.) в Косово и само часове преди края на 15-дневния срок, поставен от президента, косовският парламент гласува (03.02.) седмото правителство на страната.

Между двете водещи политически партии Движение за Самоопределение (VV) и Демократичен съюз на Косово (LDK) беше постигнато (02.02) споразумение, според което кабинетът ще има 15 министри (с три повече от планираното) и 33 зам.-министри. Министерските постове ще бъдат разпределеи по равно - по шест за VV и LDK, като всяка партия ще има и един вицепремиер, а останалите три министерства ще бъдат дадени на малцинствата. Позицията председател на парламента ще бъде получена от LDK, а решението за президента на страната ще се отложи, като вероятно партиите ще се договорят за промяна в изборното законодателство и за преки президенстските избори през 2021 г. 

След близо пет часа парламентарни дискусии, предложеният от Албин Курти кабинет беше избран със 66 гласа „за”, 10 „въздържали се” (депутатите от Сръбска листа), а опозицията Демократична партия на Косово (PDK), Съюз за бъдеще на Косово (AAK) и Nisma не галсуваха, както бяха заявили. Съставът на новото правителствво на Косово е следният:

Министър-председател - Албин Курти със заместници - Авдула Хоти (LDK) и Хаки Абази (VV);

 1. Министър на външните работи - Глаук Конюфца (VV);
 2. Министър на правосъдието - Албулена Хаджиу (VV);
 3. Министър на финансите - Бесник Бислими (VV);
 4. Министър на икономиката - Розета Хайдари (VV);
 5. Министър на здравеопазването - Арбен Бити (VV);
 6. Министър по европейска интеграция - Блерим Река (VV);
 7. Министър на културата на младежта и спорта - Вльора Думаши (LDK);
 8. Министър на образованието, науката и иновациите – Хикмете Байрами (LDK);
 9. Министър на вътрешните работи - Агим Велиу (LDK)
 10. Министър на инфраструктурата и планирането - Люмир Абдижику (LDK)
 11. Министър на земеделието и развитието - Бесиан Мустафа (LDK)
 12. Министър на отбраната - Антон Куни (LDK)
 13. Министър на администрацията и местното самоуправление - Емилия Реджепи;
 14. Министър на регионалното развитие - Иван Милоевич;
 15. Министър на общностите и завръщанията - Далибор Йевтич;

Депутатите от Сръбска листа се въздържаха по време на гласуването за правителството, но не и по време на втората сесия, в която се  гласуваше председастел на косовския парламент. Зам.-председателят на LDK Вьоса Османи бе избрана за нов председател с 65 гласа от 67 присъствали в залата, включително и от Сръбска листа. Формирането на правителството и избирането на нов председател на парламента беше последвано от редица поздравления от политици и международни представители в Прищина, но и от острата критика страна на PDK, според които новото правителство ще зависи от Белград именно заради гласовете на Сръбска листа.

От страна на опозицията бяха отправени редица критики, както към самия Албин Курти, така и към коалицията постигната между VV и LDK. Според PDK това е коалиция, която се основава на алчността и при назначенията на министрите няма никакъв анализ, а те са били само предмет на търговия. Лидерът на PDK Кадри Весели заяви, че PDK ще се бори с Курти и неговите поддръжници, които са част от „терористичната организация", като го обвини в „нападение над полицаи“, в „протестиране срещу всичко добро“, в „подигравка с националния флаг“, в „подигравки с хора, които се бият за държавата Косово“.

Фатмир Лимай, лидер на NISMA и Кадри Весели на PDK бяха изключително крайни в своите изказвания, като се отправиха обвинения срещу Курти, че е бил против плана в Рамбуе, както и плана на Ахтисаари, на базата на които съществува Косово като държава. Според тях VV трябва да „скъса с езика на омразата и да уважава всички, защото историята „не започва с тях“. Относно диалога с Белград, беше заявено, но че „синовете на АОК“ няма да позволят на Курти да постигне споразумение със Сърбия.

След края на сесията от AAK заявиха, че ще се обърнат към Конституционни съд, по случая с бившия председател на парламента Глаук Конюфца. Според тях съществува объркване относно ролята, която той изпълнява по време на гласуването за формиране на правителството.

Опозицията заяви, че не вярва в обещанията за бюджет от три милиарда евро, предрече, че това правителство няма да просъществува дълго, а Кутри и Мустафа бяха наречени „диктатори“. Самият факт, че Харадинай няма да предаде поста на Албин Курти лично, а това ще направи Беджет Пацоли, ясно говори за отношението на „новата“ опозиция.

Новото правителството на Косово е изключително разнообразно, с много нови имена, пет жени министри и за първи път жена председателна парламента. Програма на Албин Кутри е много амбициозна, и ако бъде постигнато дори половината от това, което е планирано, ще бъде много добре за Косово.

Правителството на Косово може да се нарече ново в истинския смисъл на думата, тъй като това са не само нови хора, но и нова политика и различен начин на работа. Може би очакванията сред обществото са прекалено големи, не само защото Курти и неговата партия са на власт за първи път на национално ниво, но и защото имат ясни идеи какво искат в много сектори, особено върховенството на закона, антикорупцията, икономиката, здравеопазването и образованието. Всичо това предопределя радикални промени, като и се залагат големи очаквания на тандема Албин Курти – Вьоса Османи.

Въпреки това трябва има известна предпазливост по отношение на резултатите, тъй като се вижда, че Сръбска листа ще имат монопол върху сръбското представителството в институциите, както и негативната реакция на „новата” опозиция. Партиите, които до вчера бяха на власт действаха много агресивно по време на парламентарната сесия, което е знак, че не само са лоши губещи, но и че отношенията между управляващи и опозиция ще бъдат изключително сложни. 

Публикувано на 13 Февруари 2020 в 04:13 часа от
Деница Димитрова


Ключови думи:Косово, правителство, Албин Курти, Вьоса Османи, Движение за Самоопределние, Демикратичен съюз на Косово

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас