Опитите на Северна Корея с междуконтинентални ракети

Северна Корея е държава, която постоянно прави нови и нови опити с оръжия за масово унищожаване, с цел подобряване на военния си потенциал. Това е страната, която харчи най-големия процент от БВП за военни разходи - 23,3% от целия БВП, което е около 3.5 милиарда долара от 15 милиарда БВП. Цялата сума е инвестирана в разработването и поддържането на военна техника, затова провеждането на нови изпитания от страна на комунистическата държава не трябва да бъдат изненада за никой.

Ядрените тестове и опитите с балистични ракети са основната „ябълка“ на раздора при отношенията между двете корейски държави. Редицата опити от страна на Северна Корея, които нарушават международното право и в следствие водят до редица санкции са цикъл, който допринася за постоянната нестабилност в региона.

През месец юли 2017 г. Северна Корея извърши поредната си серия от опити, в които изстреля  балистични ракети.  На четвърти юли Северна Корея извърши опит с междуконтинентална ракета, най-успешния до този момент. Ракетата достигна височина от 2500 метра, извърши полет от 40 минути и измина над 930 километра, приземявайки се в океана,  част която е в икономическата зона на Япония. Тази нова ракета има толкова голям обсег, че дори може да засегне и Аляска в САЩ. Някой учени смятат, че на теория ракетата може да достигне до полет от 6700 километра.

Веднага последва остра реакцията от САЩ, със сериозни заплахи срещу режима в Северна Корея от страна на президента Тръмп. В разговор с американския президент Тръмп, китайския президент Си Джинпин изрази мнение, че има определени неща, които пречат за сближаването на САЩ и Китай, а именно стабилността на Корейският полуостров.

Австралия, Япония, Русия и Китай изразиха остра критика към новите опити от страна на Северна Корея, които допринасят за нестабилността в региона.

На 28 юли Северна Корея извърши поредния опит с междуконтинентални ракети, 14-ти под ред за 2017 г.  Изстрелването на тази ракета показа по-добри резултати от изстреляната в началото на месец юли. След това събитие, редица държави изразиха отново своето недоволство, като най-остри реакции към този  опит с междуконтинентални ракети изразиха Япония, Южна Корея и САЩ. Според японския министър-председател Шиндзо Абе, Северна Корея към този момент представлява  реална опасност за японската сигурност. След поредния опит, южно корейския президент Moon Jae-in свика извънредна среща през нощта, а говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис увери медиите, че  САЩ е готова да защити себе си и съюзниците си в случай на провокация от страна на Северна Корея.

Последната ракета, изстреляна от Северна Корея на 29.08 буквално летя през територията на Япония като предизвика паника в страната и остри реакции от страна на международната общност. Този пореден опит събра извънредно на заседание и Съветът за сигурност на ООН.

Малко след този инцидент (03.09) севернокорейциите тестваха и водородна бомба, която освен че предизвика мощен земен трус, ясно показа на държавите в региона и могъщите световни сили, че страна не само има възможности за доставка на ядрено оръжие на големи разстояния, но и притежава такова. До скоро се подценяваше възможността на страната да разработи технология за доставка на ядрено оръжие, въпреки че се предполагаше, че режимът вече разполага с такова оръжие.

Редицата неприемливи нарушения от страна на Северна Корея, принуди първоначално по-приятелски настроения южно корейски президент Moon, да търси по-бърз завършек на програмата THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) - американска защитна система, която има за цел да възпре ракети с всякакъв обсег. Желанието на Южна Корея за по-бързото реализиране на проекта не минава без препятствия. Русия и Китай не одобряват плановете на САЩ да въоръжи Южна Корея за защита от Севера, както и разполагането на противоракетните системи THAAD в региона.

През август 2017 г. напрежението отново ескалира, във връзка с многобройните коментари направени от американския президент Тръмп и неговата администрация към Северна Корея, както и ответната реакция от Ким Чен Ир. Северна Корея заплаши САЩ, че е готова да „изпепели“ страната, в отговор САЩ предупреди, че при евентуална атака, комунистическата страна ще бъде обляна в „огън и пепел“.

В отговор на изказванията на президента Тръмп, Северна Корея изрази готовност и желание да изстреля ракети срещу остров Гуам – територия, която принадлежи на САЩ и е част от Марианските острови, които се намират в Тихия океан.  Учените в САЩ смятат, че Северна Корея е успяла да развие технология, чрез която да прикачи ядрени глави върху междуконтинентални балистични ракети. Опитите проведени през юли, тези от август и началото на септември водят до потвърждаване на тези подозрения. Типичните заплахи от страна на Северна Корея и избухливия характер на американския президент Доналд Тръмп, могат да доведат до невиждана катастрофа и ескалация на конфликта и дори до започване на трета световна война.

В отговор на растящото напрежение между Северна Корея и САЩ, президентът на Южна Корея Moon Jae-in обяви, че страната му е категорично против военни действия в региона. Нежеланието на южно корейския президент е очаквано, поради факта, че Южна Корея ще бъде страната, която ще претърпи най-големи щети при такъв конфликт. Една  евентуална война може да унищожи всичко постигнато от Южна Корея през последните 60 години, както и да доведе до невиждана емигрантска криза в региона. Ярък пример за възможните унищожения, които може да понесе Южна Корея е фактът, че Сеул се намира на близо 60 километра от северно корейската граница и се смята, че Северна Корея има огромен брой артилерия насочена срещу огромния метрополис, която ще нанесе невиждани щети при евентуална война.

Ситуацията между Северна Корея и САЩ е продължение на цикъла, който се повтаря всяка година. Проявленията на ескалацията през тази година може да бъде свързано главно с три причини.

Първата причина е, че технологиите с които разполага армията на Северна Корея са се подобрили драстично през последните години. Възможността за изстрелване на междуконтинентални ракети с ядрени глави, които могат на теория да достигнат САЩ или части от Европа допринасят за повишаване на  напрежението и дестабилизацията  в региона.

Вторият фактор за растящото напрежение се явява силното желание на севернокорейския политически елит да постигне максимално изгодно споразумение с международната общност като постоянно изтъква напредъка на ядрената си програма и технологиите за доставака на ядрено оръжие. На последно място за  напрежение значително допринасяличността на 45-тия президент на САЩ,  Доналд Тръмп, избухливият му характер и тенденцията да се изразява с остри реплики.

Ако се разгледат всички фактори и събития от последните месеци, може да се стигне до извода, че събитията между Северна Корея и останалия свят, продължават да подържат своята цикличност. Въпреки това, напрежението и последиците от евентуален конфликт, достигат невиждани величини. Северна Корея на няколко пъти заплаши, че е възможно избухването на пълномащабен конфликт на Корейския полуостров. Нестабилността в международните отношения продължава да се увеличава, благодарение на войнствените изказвания от страна и на Пхенян, и на Вашингтон, събития които могат да доведат до най-лошия сценарий. Само бъдещето ще  покаже как точно, ще бъде разрешен проблемът на Корейския полуостров.

Публикувано на 7 Септември 2017 в 10:56 часа от
Васил Фишев


Ключови думи:Северна Корея, oпитите с междуконтинентални ракети, ядрени опити, вдородна бомба, Япония, САЩ

1 Коментара
От kjole xxl публикуван на 26 Jan 2019 04:24 pm
Later according to principles, supplements and sleeves nerve not unroll the penis. After all, he said, the penis handu.plade.se consists of paired corpora cavernosa and a solitary corpus spongiosum, the cook an in of of which are unflinching genetically. Courteous surgical enhancement fails. Respect, there is friendless pint-sized hankering handu.plade.se dangled more willingly than our eyes almost the all in all unmodified Italian study. When tested, the gripping power method of penis enhancement, the authors tonnage, did backup in growth.
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас