Пропагандата между Северна и Южна Корея

Пропагандата винаги е имала определяща роля в отношенията между държавите. Използването на пропагандата по време на война е от ключово значение за спечелването й. Това може да се види най-ясно по време на  двете световни войни, когато пропагандата е използвана за мотивация на собствените войски и намаляване морала на враговете.

При изследване на пропагандната войната между Северна и Южна Корея, задължително трябва да се обърне внимание на един определен регион, а именно  Демилитаризираната зона в Корея (Korea DMZ) - една от най-горещите точки в света.

Исторически погледнато, границата започва да има значение след края на корейската война (1950–53). Постоянното напрежение в Демилитаризираната зона и от двете страни, означава че това е един от най-слабо развитите региони в света. Зоната е със широчина от 4 километра и дължина от 240 километра, която обхваща границата между Южна и Северна Корея. В Демилитаризираната зона има само две населени места - северно корейското безлюдно пропагандно селище Кинджондон и южно корейското село Daesong-dong с близо 200 жители, които имат специални лични карти за да им се осигури достъп до домовете им.

Една от най-открояващите се характеристики във взаимоотношенията в корейския регион е фактът, че мирен договор не е подписан и двете страни все още се намират в състояние на война. Единственият положителен резултат, до който успява да се стигне в отношенията между Северна и Южна Корея е прекратяването на реалните бойни действия с подписаното примирие на 27 юли 1953 г.

Въпреки официалното спиране на въоръженото противопоставяне между страните, те все още се борят, чрез средствата на пропагандата, тема, която е особено чувствителна за Северна Корея, поради затворения й тип общество.

Причината да се отделя такова голямо внимание върху Демилитаризираната зона в Корея, е свързана с това, че точно там се водят най-оспорваните битки с методите на пропагандата.

Северна Корея отделя специално внимание на пропагандата по границата й с Южна Корея. На около 3 километра от официалната граница е разположено едно село, наречено Кинджондон (Kijong-dong). Специфичното за това село, е че в него няма никакви жители, неговата единствена цел е да служи като пропаганда за гражданите на юг, за да се покаже колко по-добър е животът на север. Друго характерно за това село е, че там е издигнат 160 метров пилон със знаме, в отговор на подобен (98 метров) в Южна Корея.

За да могат да бъдат анализирани пропагандните отношения между двете корейски държави, първо трябва индивидуално да се обърне внимание на механизмите за създаване на информация за влияние, както и видовете пропаганда в двете страни.

Северна Корея е  държава, която се крепи на пропагандата. Киното е един от основните източници на пропаганда. Ким Чен Ир (Kim Jong-il) поставя основите за влияние на киното върху населението в страната. Като голям фен на това изкуство, Ким се възползва от него и го превръща в начин за моделиране мисленето на хората в Северна Корея. Това негово решение изглежда много логично, тъй като киното и телевизията са доказан източник за влияние върху хората. Интересно е, че почти всички филми в Северна Корея са със пропаганден характер. Основна причина за разпространението на този вид пропаганда е фактът, че в цялата страна има огромен брой кина, които са безплатни за посещение. Самият лидер Ким Чен Ир е изследвал влиянието на киното върху масите и в свои изказвния твърди , че „Киното е длъжно да превръща хората в истински комунисти“. Според  него киното е най-ефективния начин за обучаване на масите.

Друга основна характеристика на пропагандата в комунистическа Корея, е фактът че тя е силно анти-американска. Жителите в затворената държава са обучавани още от детска възраст да мразят Запада и особено САЩ. Една от популярните детски игри е „Пионери срещу капиталисти, в която корейските деца се разделят на северно корейски и американски войници, където американските войници биват замеряни с камъни, бити с пластмасови бухалки и други подобни средства. Този начин на мислене показва какъв ефект има пропагандата още от най - млада възраст върху хората. Въпреки, че има редица жители в страната, които в бъдеще осъзнават, че нещата не стоят точно така, както им е налагано през целият живот, повечето граждани на Северна Корея, особено в по-отдалечените и по-малко урбанизираните региони, могат да прекарат целия си живот, мислейки Запада за дявол.

За Северна Корея има още една страна, която е смятана за един от вечните им врагове - и това е Япония. Страната на изгряващото слънце се възприема отрицателно, главно поради факта, че по време на окупацията в периода 1905-1945 г в региона са извършвани редица зверства.  Един от интересните моменти в отношенията между двете страни е наличието на училищата спонсорирани от комунистическата държава в Япония. Причините за съществуването на тези училища, главно са свързани със събитията след обявяването на независимост на двете корейски държави през 1948 г. Населението в определени региони е имало възможност да избира дали да се определи като  Японски (Zainichi Koreans), Южно Корейски или Северно Корейски граждани. В пропагандата в Северна Корея се отделя голямо внимание на училищата, финансирани от страната в Япония, защото те се смятат за един от най-големите успехи за разпространяване на северно корейското влияние.

Корейските граждани в Япония, постоянно са подложени на различни форми на расизъм и дискриминация. Възможността те да посещават десетките корейски училища и дори северно корейски университет в Токио, може да бъде определена като начин за спечелване на техните симпатии, дори и те да са от южно корейски произход.

Въпросът за съществуването на северно корейски училища в Япония, е критикуван остро от южно корейския народ. Причина за това, е че по този начин се дава възможност на враждебно настроената й съседка, да печели допълнително влияние, особено сред младите корейци живеещи навън. Южна Корея също поддържа училища в Япония, но техният брой е твърде малък, тъй като двете държави  все още усилено спорят за извършените в миналото събития. Те са свързани главно с желанието на Южна Корея да получи извинение от Япония във връзка с използването на корейски жени като „жени за комфорт“ (корейски жени, използвани за секс от японските военни, против тяхното желание).

Отношенията между двете корейски държави и Япония са много сложни и динамични, като същото, може да бъде казано и за отношенията между почти всички азиатски държави и Страната на изгряващото слънце. В крайна сметка, с поддържането на подобни училища, Северна Корея успява да се възползва и да придобие допълнително влияние в Япония, за сметка на своята южна съседка.

Освен пропагандата провеждана от Северна Корея, е необходимо да се обърне внимание и на тази, която е дело на южната й съседка. Управляващите в демократична Корея, нямат нужда да използват пропагандата за влияние върху собствения си народ. Фокусът на техните действия е насочен главно срещу опитите на Северна Корея да използват пропагандата като оръжие срещу южната си съседка.

Пропагандата, провеждана от Южна Корея в Корейската демилитаризирана зона е един от основните начини на страната да наказва северната си съседка. Може да се твърди, че понякога пропагандата за севера е по-опасна дори от огнестрелно оръжие. Ако Южна Корея използва военна сила срещу войски от севера, това със сигурност ще доведе до засилване и ескалиране на конфликта. За лидерите на комунистическата държава, подлагането на северно корейските граждани на пропаганда от страна на Южна Корея може да бъде много по-опасно, дори от тяхната смърт.

Едни от методите за пропаганда използвани от Южна Корея е честото използване на огромни високоговорители, които пускат на северно корейците музика, новини и други забранени за тях материали. Този метод се използва, когато Северна Корея провокира по някакъв начин южната си съседка, най-често с поредното изстрелване на ракети или провеждането на нов ядрен опит.

Южна Корея се възползва от един определен тип пропаганда срещу Северна Корея. Той е свързан с факта, че редица северно корейци постоянно внасят всякакъв вид контрабанда от Китай и Южна Корея. Южнокорейската музика и телевизионни предавания са нещо, което е често консумирано от жителите на комунистическата държава, които живеят близо до границата с южната си съседка.

Анализирайки пропагандните отношения между двете страни, може да се види определена динамика, която ясно показва разликите в техния начин на мислене. За една държава от затворен тип, като Северна Корея, пропагандата има ключова роля за контрола над населението й, докато за Южна Корея – пропагандата се използвана предимно като начин за оказване на натиск върху комунистическия й съсед. Ефектът на пропагандата не трябва да бъде подценяван никога, особено от една нация, която е контролирана и управлявана чрез нея.

Публикувано на 2 Февруари 2018 в 11:08 часа от
Васил Фишев


Ключови думи:Пропаганда, Северна Кореа, Южна Кореа

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас