Пропагандата между Северна и Южна Корея

Пропагандата винаги е имала определяща роля в отношенията между държавите. Използването на пропагандата по време на война е от ключово значение за спечелването й. Това може да се види най-ясно по време на  двете световни войни, когато пропагандата е използвана за мотивация на собствените войски и намаляване морала на враговете.

При изследване на пропагандната войната между Северна и Южна Корея, задължително трябва да се обърне внимание на един определен регион, а именно  Демилитаризираната зона в Корея (Korea DMZ) - една от най-горещите точки в света.

Исторически погледнато, границата започва да има значение след края на корейската война (1950–53). Постоянното напрежение в Демилитаризираната зона и от двете страни, означава че това е един от най-слабо развитите региони в света. Зоната е със широчина от 4 километра и дължина от 240 километра, която обхваща границата между Южна и Северна Корея. В Демилитаризираната зона има само две населени места - северно корейското безлюдно пропагандно селище Кинджондон и южно корейското село Daesong-dong с близо 200 жители, които имат специални лични карти за да им се осигури достъп до домовете им.

Една от най-открояващите се характеристики във взаимоотношенията в корейския регион е фактът, че мирен договор не е подписан и двете страни все още се намират в състояние на война. Единственият положителен резултат, до който успява да се стигне в отношенията между Северна и Южна Корея е прекратяването на реалните бойни действия с подписаното примирие на 27 юли 1953 г.

Въпреки официалното спиране на въоръженото противопоставяне между страните, те все още се борят, чрез средствата на пропагандата, тема, която е особено чувствителна за Северна Корея, поради затворения й тип общество.

Причината да се отделя такова голямо внимание върху Демилитаризираната зона в Корея, е свързана с това, че точно там се водят най-оспорваните битки с методите на пропагандата.

Северна Корея отделя специално внимание на пропагандата по границата й с Южна Корея. На около 3 километра от официалната граница е разположено едно село, наречено Кинджондон (Kijong-dong). Специфичното за това село, е че в него няма никакви жители, неговата единствена цел е да служи като пропаганда за гражданите на юг, за да се покаже колко по-добър е животът на север. Друго характерно за това село е, че там е издигнат 160 метров пилон със знаме, в отговор на подобен (98 метров) в Южна Корея.

За да могат да бъдат анализирани пропагандните отношения между двете корейски държави, първо трябва индивидуално да се обърне внимание на механизмите за създаване на информация за влияние, както и видовете пропаганда в двете страни.

Северна Корея е  държава, която се крепи на пропагандата. Киното е един от основните източници на пропаганда. Ким Чен Ир (Kim Jong-il) поставя основите за влияние на киното върху населението в страната. Като голям фен на това изкуство, Ким се възползва от него и го превръща в начин за моделиране мисленето на хората в Северна Корея. Това негово решение изглежда много логично, тъй като киното и телевизията са доказан източник за влияние върху хората. Интересно е, че почти всички филми в Северна Корея са със пропаганден характер. Основна причина за разпространението на този вид пропаганда е фактът, че в цялата страна има огромен брой кина, които са безплатни за посещение. Самият лидер Ким Чен Ир е изследвал влиянието на киното върху масите и в свои изказвния твърди , че „Киното е длъжно да превръща хората в истински комунисти“. Според  него киното е най-ефективния начин за обучаване на масите.

Друга основна характеристика на пропагандата в комунистическа Корея, е фактът че тя е силно анти-американска. Жителите в затворената държава са обучавани още от детска възраст да мразят Запада и особено САЩ. Една от популярните детски игри е „Пионери срещу капиталисти, в която корейските деца се разделят на северно корейски и американски войници, където американските войници биват замеряни с камъни, бити с пластмасови бухалки и други подобни средства. Този начин на мислене показва какъв ефект има пропагандата още от най - млада възраст върху хората. Въпреки, че има редица жители в страната, които в бъдеще осъзнават, че нещата не стоят точно така, както им е налагано през целият живот, повечето граждани на Северна Корея, особено в по-отдалечените и по-малко урбанизираните региони, могат да прекарат целия си живот, мислейки Запада за дявол.

За Северна Корея има още една страна, която е смятана за един от вечните им врагове - и това е Япония. Страната на изгряващото слънце се възприема отрицателно, главно поради факта, че по време на окупацията в периода 1905-1945 г в региона са извършвани редица зверства.  Един от интересните моменти в отношенията между двете страни е наличието на училищата спонсорирани от комунистическата държава в Япония. Причините за съществуването на тези училища, главно са свързани със събитията след обявяването на независимост на двете корейски държави през 1948 г. Населението в определени региони е имало възможност да избира дали да се определи като  Японски (Zainichi Koreans), Южно Корейски или Северно Корейски граждани. В пропагандата в Северна Корея се отделя голямо внимание на училищата, финансирани от страната в Япония, защото те се смятат за един от най-големите успехи за разпространяване на северно корейското влияние.

Корейските граждани в Япония, постоянно са подложени на различни форми на расизъм и дискриминация. Възможността те да посещават десетките корейски училища и дори северно корейски университет в Токио, може да бъде определена като начин за спечелване на техните симпатии, дори и те да са от южно корейски произход.

Въпросът за съществуването на северно корейски училища в Япония, е критикуван остро от южно корейския народ. Причина за това, е че по този начин се дава възможност на враждебно настроената й съседка, да печели допълнително влияние, особено сред младите корейци живеещи навън. Южна Корея също поддържа училища в Япония, но техният брой е твърде малък, тъй като двете държави  все още усилено спорят за извършените в миналото събития. Те са свързани главно с желанието на Южна Корея да получи извинение от Япония във връзка с използването на корейски жени като „жени за комфорт“ (корейски жени, използвани за секс от японските военни, против тяхното желание).

Отношенията между двете корейски държави и Япония са много сложни и динамични, като същото, може да бъде казано и за отношенията между почти всички азиатски държави и Страната на изгряващото слънце. В крайна сметка, с поддържането на подобни училища, Северна Корея успява да се възползва и да придобие допълнително влияние в Япония, за сметка на своята южна съседка.

Освен пропагандата провеждана от Северна Корея, е необходимо да се обърне внимание и на тази, която е дело на южната й съседка. Управляващите в демократична Корея, нямат нужда да използват пропагандата за влияние върху собствения си народ. Фокусът на техните действия е насочен главно срещу опитите на Северна Корея да използват пропагандата като оръжие срещу южната си съседка.

Пропагандата, провеждана от Южна Корея в Корейската демилитаризирана зона е един от основните начини на страната да наказва северната си съседка. Може да се твърди, че понякога пропагандата за севера е по-опасна дори от огнестрелно оръжие. Ако Южна Корея използва военна сила срещу войски от севера, това със сигурност ще доведе до засилване и ескалиране на конфликта. За лидерите на комунистическата държава, подлагането на северно корейските граждани на пропаганда от страна на Южна Корея може да бъде много по-опасно, дори от тяхната смърт.

Едни от методите за пропаганда използвани от Южна Корея е честото използване на огромни високоговорители, които пускат на северно корейците музика, новини и други забранени за тях материали. Този метод се използва, когато Северна Корея провокира по някакъв начин южната си съседка, най-често с поредното изстрелване на ракети или провеждането на нов ядрен опит.

Южна Корея се възползва от един определен тип пропаганда срещу Северна Корея. Той е свързан с факта, че редица северно корейци постоянно внасят всякакъв вид контрабанда от Китай и Южна Корея. Южнокорейската музика и телевизионни предавания са нещо, което е често консумирано от жителите на комунистическата държава, които живеят близо до границата с южната си съседка.

Анализирайки пропагандните отношения между двете страни, може да се види определена динамика, която ясно показва разликите в техния начин на мислене. За една държава от затворен тип, като Северна Корея, пропагандата има ключова роля за контрола над населението й, докато за Южна Корея – пропагандата се използвана предимно като начин за оказване на натиск върху комунистическия й съсед. Ефектът на пропагандата не трябва да бъде подценяван никога, особено от една нация, която е контролирана и управлявана чрез нея.

Публикувано на 2 Февруари 2018 в 11:08 часа от
Васил Фишев


Ключови думи:Пропаганда, Северна Кореа, Южна Кореа

1 Коментара
От hotel i kastrup публикуван на 26 Jan 2019 04:24 pm
Even so according to expertise, supplements and sleeves wishes not unroll the penis. After all, he said, the penis handu.plade.se consists of paired corpora cavernosa and a unattached corpus spongiosum, the coerce an consider of of which are persistent genetically. Neck surgical enhancement fails. Putting, there is anybody minute conviction handu.plade.se dangled previous to to our eyes past the perfectly consummate immutable Italian study. When tested, the abrading method of penis enhancement, the authors aver, did assent to along with in growth.
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас