Ще загуби ли Йемен остров Сокотра?

Остров Сокотра, по-известен в Арабския свят като "Перлата на Арабия", се счита за един от най-красивите на планетата. Политически принадлежи на Йемен, разположен е в северозападната част на Индийския океан (в източния край на Аденския залив) и е част е от архипелаг Сокотра.

Съществуват няколко тълкувания на името му, като едно от тях носи значението на „Рай на Земята”, а друго на т. нар. капков пазар („сук котра“ от арабски), поради производството и продажбата от древността на бахор (ароматен тамян за ароматизиране на помещения и дрехи), смоли и червен сок от драконовите дървета.

Заради уникалната си флора и фауна, Сокотра е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Природата на острова е защитена от международни конвенции на ООН като ценно историческо наследство. На острова има над седемстотин вида растения, които са изключително редки, като една трета са ендемити (не се намират никъде другаде по земята). От около триста местни вида животни и птици, тринадесет са ендемити.

След избухването (2014 г.) на гражданската война в Йемен остров Сокотра се превърна в притегателен център на чуждестранни политически, икономически и военни интереси, а именно тези на коалиционните партньори срещу режима на бунтовниците „Хути” - Кралство Саудитска Арабия (КСА) и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Поради физикогеографското си местоположение, разположен на входа на един от най-важните търговски канали за петрол, островът притежава особено геополитическо значение в регионален и международен контекст, произтичащо от възможността за осъществяване на контрол над морския трафик по пътя към пролива Баб ал-Мандаб и Суецкия канал.

Според йеменския политически анализатор и журналист Гамдан ал-Юсефи проявата на интерес от ОАЕ към Сокотра е видима още през 2011 г., когато бизнесмени от Емирствата правят неуспешни опити да наемат и/или откупят големи площи от острова. След смяната на властта в Йемен през 2013 г. възможността земя от острова да бъде продадена на чуждестранни лица също е отхвърлена.

През 2015 г. ОАЕ официално изпраща, с одобрението на йеменската страна, хуманитарна мисия на острова за подпомагане на пострадалите и ликвидиране на последиците от циклона „Чапала”. Първоначално резултатите от дейността на мисията са приветствани от правителството на Йемен и от местните жители (около 60 хил. души). Впоследствие става ясно на йеменските власти, че „спешната помощ“ е своеобразен опит от страна на ОАЕ за анексиране на острова.

През 2016 г. ОАЕ планомерно увеличава присъствието си и дори изгражда военна база със собствени комуникационни мрежи, писта с дължина от три километра (подходяща за реактивни изтребители и други военни самолети) и тренировъчен лагер за новобранци. Успоредно с това, представители на ОАЕ започват да набират жители на Сокотра за сформиране на местна милиция. От 31.12.2017 г. ОАЕ стартира процедура по предоставяне на гражданство на жителите на Сокотра, без те да са подавали молба. Пораждат се опасения сред йеменския политически елит, че ОАЕ подготвя мирен референдум, посредством който да установи пълен контрол над острова. Признаци за подобен сценарий са били вече забелязани и в други големи йеменски южни крайбрежни градове като Аден, Мукала и Ал-Моха. Белезите са били следните: първоначално възстановяване, разширяване на търговските пристанища и последващо изграждане на военни бази и съоръжения, които да обслужат стратегическите цели на ОАЕ в Индийския океан. В действителност ОАЕ разширяват пристанището на гр. Хадибо, главен административен център на Сокотра, което създава условия за засилване на търговските връзки на ОАЕ с Индия, подсилени с двустранно споразумение от 2017 г.

Йеменски граждански активисти твърдят, че ОАЕ са имали за цел да превърнат острова в постоянен военен аванпост (по модела на американската военна база „Диего Гарсия” в Индийския океан) и в печеливш ваканционен курорт, както и дори да експлоатират защитените от ЮНЕСКО растения и животни. През 2017 г. се повяват в публикации в Интернет, уличаващи ОАЕ в незаконно изнасяне от Сокотра (посредством ежеседмичните полети от Хадибо до Абу Даби) на голям брой растителни и животински видове, включително и на прочутите драконови дървета. В началото на 2018 г. Министерството на туризма в Йемен изпраща официално оплакване до Съвета за сигурност на ООН, с което призовава да бъде ускорено приемането на резолюция по предотвратяване унищожаването на естествената красота на острова.

В Сокотра, както и навсякъде в подрегиона, ОАЕ успява да съчетае т. нар твърда и мека сила. Пример за това е умелото набелязване на основните битови потребности на жителите на Сокотра и последващо предоставяне на съответните услуги (осигуряване на безплатни полети, предоставяне на безплатно медицинско лечение, стипендии за образование, разрешителни за работа в ОАЕ, организиране на културни събития и групови сватби за бедните местни младежи) с цел пряко културно и социално въздействие върху тях.

Кулминацията в използването на „твърда сила” е осъщественият (30.04.2018 г.) от ОАЕ въздушен десант в Сокотра. ОАЕ разтоварват от въздуха няколкостотин военнослужещи в пълна бойна екипировка, танкове и артилерия, бронирани автомобили и армейски камиони без предварителна санкция (покана) от международно-признатото правителство на Йемен. Скоро след десанта, въоръжените сили на ОАЕ прогонват йеменските войници, разположени на ключовите места (по-специално от летището на архипелага) и издигат знамето на ОАЕ над всички правителствени сгради в гр. Хадибо.

Тогавашният премиер на Йемен Ахмед Обейд бин Дагер осъжда атаката върху суверенитета на страната. Въпреки това отговорът от Министерството на външните работи на ОАЕ е уклончив и оправдава присъствието на военните си сили като част от усилията на Арабската коалиция в подкрепа на легитимното правителство на Йемен. Външният министър на ОАЕ Анвар Гаргаш отхвърля тезата, че емирствата имат териториални претенции спрямо Сокотра и настоява за продължаване на сътрудничеството в хуманитарната сфера между двете държави.

На 10.05.2018 г. Съединените щати призовават за "деескалация и диалог" между ОАЕ и Йемен. На 11.05.2018 г. Турция също взема отношение по въпроса и отправя призив за спазване на териториалната цялост и суверенитета на Йемен и въздържание от допълнителни мерки, които биха могли да усложнят ситуацията.

Следствие на намесата на международната общност, особено на Кралство Саудитска Арабия (КСА), ОАЕ се съгласяват да изтеглят военните си сили от острова, изпълнявайки условията на механизма, договорен от страните под ръководството на военния съвет на КСА. На 14.05.2018 г. контролът на Йемен над Сокотра е напълно възстановен, като пристанището и летището на Хадибо са предадени на йеменската армия и сили за сигурност.

Към началото на 2019 г. на Сокорта са разположени военни сили на КСА, които де факто заменят разположените по-рано сили на ОАЕ. Любопитен факт е, че Рияд също обявява собствен план за развитие на острова. Противно на изявления от страна на официални лица от КСА, местни анализатори са на мнение, че кралството преследва свои цели на острова, близки до тези на ОАЕ. Нещо повече, допуска се, че това е нова страница в спора между предполагаемите коалиционни съюзници.

Днес пътуванията от Йемен до „уж йеменския остров” се осъществяват изключително трудно. Най-често пасажерските места за летящия веднъж на две седмици самолет от летище Сеюн са резервирани с месеци напред. Впечатление прави и това, че до Сокорта се пътува значително по-лесно два пъти седмично с полет от Абу Даби.

Като цяло през изминалите пет години 60 хил. жители на Сокотра, живеещи в хармония с природата и почти напълно изолирани от външния свят, биват изправени пред гражданска война, чужда окупация и нарастващите заплахи, произтичащи от промените в климата. По всичко личи, че на брега на „Перлата на Арабия” е придошла перфектната буря.

Публикувано на 9 Май 2019 в 18:34 часа от
Айля Ал-Шамиси


Ключови думи:Йемен, Сокорта, Кралство Саудитска Арабия, Обединени арабски емирства

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас