Разрешаването на „южния въпрос” в Йемен

„Южното движение“ възниква Южен Йемен със създаването на асоциацията на военнослужещи и охранители, които са демобилизирани след обединението на Южен и Северен Йемен (22.05.1990 г.). Тогава започва масова замяна на ръководни военни кадри от южните провинции с такива от Северен Йемен, а исканията на движението са управляващият режим да възстанови военните на работа.

Целите не биват постигнати, като през 2007 г. и 2008 г. зачестяват гражданските протести и се увеличава броят на привържениците подкрепящи възстановяване на независимостта на Южната йеменска държава. Възприема се, че централната власт е допуснала множество нарушения на гражданските права в южните провинции, включително убийства, произволни арести, побои и репресии срещу журналистическата гилдия. Тази неравнопоставеност допълнително създава атмосфера на страх и усещане, че Северът в лицето на властите в гр. Сана ги експлоатира икономически и ги маргинализира политически.

През 2009 г. масови протести срещу единството биват организирани в повечето големи градове на юг, а властите отвръщат с арести и бързи съдебни процедури на организатори и поддръжници, често в отсъствието на конкретни доказателства.

С разгарянето на „Арабската пролет“ южните протести се сливат със всеобщото недоволство от режима на президента Али Абулла Салех. На 21 февруари 2013 г. в гр. Аден демонстрациите са разпръснати от силите за сигурност с цената на жертви. Организации за защита на правата на човека заклеймяват полицейския произвол и призовават режима за спазване на международните стандарти.

С разразяване на конфликта в Йемен Южното движение набира нова скорост и последователи, като на 10.09.2016 г. генерал-майор Айдарус Ал-Зубайди (бившият губернатор на Аден) призовава всички южни политически и социално-ориентирани движения да работят за създаването на единен политически блок на юг – т. нар. Южен преходен съвет (ЮПС). Очакванията са той да представлява населението и стремежите на южните провинции за независимост.

По същество ЮПС е политически орган ръководен от президент, генерал Айдарус Ал-Зубайди, и ръководство наречено Председателство на Южния преходен съвет (ПЮПС). То е съставено от 26-членове, като сред тях са управителите на пет южни провинции и двама действащи министри от международно-признатото правителство на Йемен (това на президента Хади). ЮСПС е отговорно за провеждане на вътрешната и външната политика на южните провинции, като заявява готовност да сътрудничи с Арабския алианс в борбата срещу „Хути”, тероризма и иранското влияние в региона.

Масови митинги в подкрепа на ЮПС биват организирани през 2017 г. въпреки усилията на правителството на Хади да ограничи нарастващото влияние на движението на юг.

Президентът Айдарус Зубайди е роден в провинция Дали в южната част на Йемен през 1967 г., учи в авиационния факултет на военния университет и се дипломира като офицер. Работи последователно в ПВО и специалните части до 1994 г. След избухването на гражданската война Зубайди воюва на страната на южните сили, които биват победени. Той емигрира в Джибути. През 1996 г. Зубайди се завръща в Йемен и поставя основите на южното движение. Призовава за отделяне на Южен Йемен и стартира въоръжена съпротива срещу режима напрезидента Али Абдула Салех. Осъден е на смърт, но впоследствие Салех го амнистира през 2000 г. През 2011 г. Ал-Зубайди обяви началото на нова въоръжена дейност в подкрепа на самоопределението на Южен Йемен. Южното движение участва в военните операции срещу силите на покойния президент Али Абдула Салех и срещу хутите в Даля, Лахеж и Аден. След убийството на губернатора на Аден, генерал-майор Джафар Мохамед Саид в края на 2015 г., Ал-Зубайди е назначен от президента Абдраббу Мансур Хади за губернатор на Аден. През април 2017 г. той е уволнен и е назначен в Министерството на външните работи на Йемен.

Друг орган на ЮПС е Южно народно събрание (ЮНС), основан на 23.12.2017 г. Представлява парламент от 303 членове представляващ дирекциите и провинциите в Южен Йемен. Ръководи от генерал-майор Ахмед Саид Бен Борейк, бивш управител на провинция Хадрамут. ЮПС легитимира властта си като създава клонове във всички южни и източни провинции в Йемен. ЮПС основава и център за вземане на решения съставен от избрана група учени и експерти от различни области (15 на брой), която да формулира целите и задачите на ръководството. Неин председател е д-р Саид Али Обейд Ал Джуми.

Приоритетните цели на ЮПС са поддържане мира и сигурността, борба с тероризма и защита на гражданите посредством обучаване и въоръжаване на въоръжени групи от т. нар. обезопасителен пояс (Security belt) на провинции Аден, Лахеж, Даля, Абиан и Шабва. ЮПС също декларира подкрепа за йеменците в северните провинции за освобождението им от милициите на Ал-Хути.

През янари 2018 година нараства недоволството на населението в южните провинции от управлението на правителството в Йемен и невъзможността им да се справят с проблемите - липса на електричество, горива и заплати. На 21.01.2018 г. ЮПС отправя ултиматум към президента да уволни министър-председателя Бен Дагър и кабинета му поради обвинения в корупция. В кря на януари същата година напрежението ескалира, като въоръжени милиции на ЮПС обсаждат резиденциата на президента. За потушаване на напрежението се намесва Алианса, който договаря изтеглянето на силите и кани лидерите на ЮПС за преговори в Рияд.

Кралство Саудитска Арабия (КСА) оценява политическата и военната роля на Южния преходен съвет в южен Йемен и дава приоритет на партньорство им в борбата срещу хутите и опитите да ги експулсират от Ходейда и останалите северни провинции. Призивите на КСА към лидерите на съвета създават условия за завръщането на легитимното правителство и назначаване на нов губернатор в Аден, временната столица на страната.

Възприема се също, че Рияд се стреми към неутрализиране на ЮПС и влиянието му в Южен Йемен, въпреки партньорството в борбата срещу Хути. КСА подкрепя легитимното правителство на Хади и е срещу идеята за разделение на страната. На свой ред Ал-Зубайди също подкрепя Хади и Арабската коалиция, но не крие и амбициите на за отделяне на Южен Йемен и обособяване на държава под контрола на ЮПС.

Известно е, че най-голям поддръжник на ЮПС са Обединените арабски емирства (ОАЕ). Ръководството на ЮПС неведнъж е подчертавало ключовата роля на Абу Дабу в борбата срещу шиитските милиции на Ал-Хути. В обръщение пред медиите Ал-Зубайди заявява, че „С ОАЕ заедно се борихме в тази война и кръвта ни се смеси. Винаги ще потвърждаваме, че сме съюзници, и ще работим заедно да защитим и запазим сигурността на региона и да изградим неговото бъдеще". "Надяваме се, че отношенията ни с братята в ОАЕ, КСА, държавите от Персийския залив и Арабската коалиция ще се задълбочат, като по този начин ще се гарантира бъдещето на съвместното съществуване, развитието, стабилността и борбата с тероризма, независимо от неговия източник".

От 3 до 10 март 2019 продължи визитата на Айдарус Ал-Зубайди във Великобритания. Той посети Лондон по покана на британския парламент и се срещна със служители от британското външно министерство, комисиите на британския парламент и редица официални лица и лидери на британски политически партии. В рамките на визитата беше организиран семинар в Центъра за международна политика и бяха разисквани теми относно кризата в Йемен, разрешаване на т. нар. „южен въпрос” и визията на ЮПС за прекратяване на конфликта.

Визитата на Ал-Зубайди във Великобритания включи и посещение на гр. Шефилд, където се срещна с представители на местната власт. Последните заявиха готовност да подкрепят южното движение и да лансират идеите му пред британския парламент. Обсъдено бе и предложението на Ал-Зубайди за провеждане под надзора на ООН на референдум за самоопределение на Южен Йемен.

Като цяло посещението на президента на ЮПС се счита за голям пробив на ниво външна дипломация. Обединеното кралство е сред страните, които имат възможност да повлияят на международната политика и на глобалните центрове за вземане на решения в ползва на разрешаването на „южния въпрос” в Йемен.

В последствие Айдарус Ал-Зубайди и придружаващата го делегация се срещнаха на 19 март 2019 в Москва с руския заместник-министър на външните работи и пратеник на руския президент Владимир Путин в Близкия изток и Северна Африка Михаил Богданов. Говорителят на ЮПС Салем Ал Ауляки заяви, че двете страни са обсъдили много въпроси, най-вече „южния”. Известно е, че Ал-Зубайди  заяви в специално интервю пред руските медии, че „Съветът отказва да се присъедини към партия „Ал-Ислах” (проект на Мюсюлмански братя в Йемен) и към подкрепящото го йеменското правителство. Стратегическото несъгласие между нас е да включим Мюсюлманското братство в това правителство и в частност  партия Ал-Ислах, защото те са в основата на бича и проблемите, от които страдат северът и югът. Те се провалиха на бойните фронтове на север и ни изнасят тероризъм на юг чрез Ал Кайда. Очакваме с нетърпение да изградим непрекъснато партньорство с нашите съюзници в Русия и сме убедени, че те разбират въпроса за народа на Юга и възстановяването на тяхната държава. Те познават културата и историята на юга като цяло и са създали гражданска държава, която запазва правата на човека, свободите и социалната справедливост“.

Посещението на председателя на Преходния съвет в Русия е от голямо значение и представлява политическа и дипломатическа полза за южния въпрос. ЮПС се нуждае от съюзник и международна фигура в лицето на Руската федерация (РФ), която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Посещението в Москва е опит да се възстанови партньорството по модела от времето на СССР и Народна демократична република Йемен (Южен Йемен). Допуска се, че РФ може да участва в процеса по следвоенно възстановяване на Южен Йемен с помощта на специалисти, техника, финансови средства и експертиза при изграждането на държавните институции. Според анализатори посещението на Зубайди няма да бъде епизодично, а резултатите от него могат да променят международните баланси в полза на „юга”.

Известно е също, че на територията на Южен Йемен има огромни залежи на петрол и газ, в допълнение към минералните богатства. Югът няма да може да се възползва от цялото това богатство, ако не търси международен съюзник с модерни изследователски способности, военна сила, международно и регионално влияние, за да превърне южната мечта в реалност.

В същото време източници от ЮПС разкриват, че Ал-Зубайди има интерес от сключване на стратегически съюз с Москва, който да гарантира щателно разглеждане на въпроса в Съвета за сигурност на ООН. Посещението на Ал-Зубайди е подбрано и в ключов момент, когато РФ е на път да извоюва победа във войната в Сирия и да засили позициите си в Близкия изток. Успоредно, РФ се стреми да разшири влиянието си в региона на Червено море и над протока Баб Ел-Мандеб, а евентуално политическо посредничеството в конфликта в Йемен може да подсигури това. През януари 2018 г. руското външно министерство официално изрази интереса си да посредничи за спиране на противопоставянето между сепаратистите в Южен Йемен и лоялните сили на йеменския президент Хади.

РФ се представя като надежден медиатор, поддържайки тесни връзки както с правителството на Хади, така и с левите политици в Южен Йемен, които са изградени още от времето на Студената война. По този начин Москва успя да овладее напрежението между правителството на Хади и нейните партньори в Южен Йемен. Допуска се, че РФ може в бъдещ етап да осигури място на ЮПС на масата за преговори при урегулирането на йеменския конфликт.

Публикувано на 12 Август 2019 в 19:18 часа от
Айля Ал-Шамиси


Ключови думи:Йемен, Южен Йемен, генерал Айдарус Ал-Зубайди, Южен преходен съвет

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас