Студентски протести в Албания

Увеличаването на таксите за обучение, ниското качество на преподаване и липсата на адекватна инфраструктура в държавните университети доведоха до продължителни студентски протести и парализиране работата на държавните университети в Албания. Протести започнаха в началото на м. декември (04.12.) с мирни демонстрации в центъра на Тирана и други университетски градове, бяха прекъснати по време на новогодишните празници, но продължиха (07.01.) пред сградата на Министерски съвет и образователното министерство. Трансформираха (09.01.) се в бойкот и окупация на седем факултета на Тиранския Университ (ТУ), последвани (15.01.) и от студентите от университетите в Дуръс и Елбасан. Протестите ескалираха (11.01.) когато полиция и служители на охранителна фирма се опитаха да изведе насила студентите от сградата на ТУ и към момента продължават с окупация на четири факултета (историческия, филологическия, юридическия и факултета по социални науки.) от стотици студенти.

Университетските преподаватели от Факултетите по история и филология на ТУ (ТУ) се присъединиха (21.01.) към протеста на студентите с еднодневен бойкот на лекциите. Професорите заявиха, че последните решения на правителството, за които се предполага, че са отговор на студентските искания, допълнително нарушават автономията на университетите. Те настояваха правителството да оттегли тези решения, както и закона за висшето образование.

Министър-председателят Еди Рама и новият министър на образованието Беса Шахини публично представиха (18.01.) „Пакт с университетите“ в присъствието на студенти, ректори и декани. Според правителството, документът от 30 страници предлага нужните решения, докато студентите твърдят, че той всъщност е едностранен документ, написан от правителството и не отговаря на техните искания. Пактът предлага и създаване на нови взаимоотношения между университетите и министерствата, под формата на патронаж, според който всяко министерство ще има свързан с него университет или факултет, т.е. Министерство на здравеопазването - Медицинския университет, Министерство на правосъдието - Юридическия факултет и т.н. Преподавателите са категорични, че тези решенията сериозно нарушават автономията на университетите и са готови дори да се обърнат към Административния съд.

Хиляди албански студенти продължават да настояват правителството да отговори на техните 8 неподлежащи на преговори искания, които включват повишаване на бюджета за образование, намаляване на студентските такси, подобряване на условията на живот в общежитията и разширяване на представителството на студентите в университетската администрация. Основните от тях са: 50% намаление на университетските такси; подобряване на общежитията; добавяне на представител на студентите в университетския съвет; увеличаване на бюджета за образование за 2019 г. с 8% от БВП; подкрепа за научни изследвания на докторанти и студенти чрез специален фонд за научни изследвания; увеличаване от 10% на 40% на теглото на студентския вот за нови ректори и декани. Десетки преподаватели и активисти изразиха подкрепата си към борбата на студентите, като същевременно осъдиха полицейското насилие и поискаха от правителството да оттегли закона за висшето образование и да започне открит дебат за нов закон.

Искрата, която запали протестите, беше приемането на решение на правителството, което задължава студентите да платят допълнителна такса от около 5 евро на кредит при повторно явяване на изпит. Средно всеки изпит има шест до девет кредита, което напрактика означава допълнителна такса от 30-45 евро. Първата официална реакция на правителството беше чрез социалните медии на министър-председателя Рама, който използва неприемливи епитети за демонстрантите. Това предизвика гнева и разочарованието на студентите в правителството и политическата класа като цяло в Албания.

Призивите за диалог и многократните опити на премиера Рама да избере представителна група от студентите за диалог с правителството бяха неуспешни, с което студентите ограничиха максимално възможността от политическа намеса в техните действия. Това не означава, че нямаше опити от страна на опозиционните партии да получат контрол и да използват протестите на студентите за свои собствени цели, но за сега остават без успех.

Настоящите студентски протести са следствие от проблемите в системата на висшето образование, предизвикани в резултат от голямата реформа, приета от правителството през 2015 г.. При нея се възприема за основа Англо-саксонския модел, въпреки че Албания не е част от тази традиция. Една от новостите на реформата беше въвеждането на нова конкурентна система за държавно финансиране, която поставя държавните и частните университети на равни начала, въпреки че първите се намират в много по-лоши условия. В момента в Албания има 40 университета, от които 16 държавни и 24 частни. Университетът в Тирана е най-старият в страната и е изправен пред най-тежките трудности по отношение на техническата инфраструктура, библиотеките и учебните зали, както и на студентските общежития.

Според изследване на Албанския статистически институт, най-голямото увеличение при семейните разходи към 2018 г. се наблюдава в разходите за образование, + 2,3% в сравнение с предходната година. Средният месечен доход се е понижил с 3% спрямо миналата година и възлиза на 400 евро на месец. Междувременно публичните разходи за образование възлизат на 3,1% от БВП. За да „оцелеят”, държавните университети са предпочели увеличаване на таксите за обучение, разширяване на годишните студентски квоти и разработване на нови програми за висше образование (не винаги отговарящи на нуждите на обществото). Първият знак за финансовите трудности на държавните университети беше през февруари 2017 г., когато един от факултетите на Университета в Тирана не можеше да си позволи да плаща заплатите на академичния състав. Правителството се намеси, за да деблокира ситуацията, но не успя да се справи с основната причина.

Въпреки че правителството премахна (06.12.) допълнителната такса за повторните изпити, студентите продължават протестите, като изискват устойчиво увеличение на бюджета за държавните университети, изменение на закона за висшето образование и научните изследвания и подобряване на качеството на образованието и общата инфраструктура, както и достъп до академични списания и борба с корупционните практики на някои професори.

Настоящите протести са не са първите действия на студентите в Албания срещу спорния закон за висшето образование. Те протестираха отново през януари 2018 г., срещу високите такси, а през октомври 2018 г. няколко активисти бяха насилствено отстранени по време на реч на премиера Еди Рама. Още по-показателни бяха действията на студентите и реакцията на управляващите през 2016 г.. Тогава протестиращи хвърлиха яйца срещу министър-председателя Рама в знак на протест срещу реформата, след което през март 2017 г. 8-те студенти бяха осъдени на 60 часа общественополезен труд. Също през ноември 2016 г. студентка изсипва бутилка доматен сос върху министъра на образованието Линдита Никола, която е на посещение на партийно младежко събитие.

Реформата в образованието създава възможности средства предназначени за държавните университети да бъдат прехвърляни към частните университети. Те често са свързани с определени политически партии, което им позволява да са по-конкурентно способни - както за фондове, така и за студенти. В резултат на това държавното образование стана по-скъпо и по-малко достъпно.

Междувременно корупцията и плагиатството са широко разпространени сред преподавателите, както и сред политическия елит в Албания, като най-показателни са случаите на Ервин Демо (зам.-министър на образованието – подал оставка), Огерта Манастирлиу (министър на здравеопазването и социалните грижи), Мими Кодели (бивш министър на отбраната), Моника Крюемади (депутат и председател на опозиционната партия Социалистическо движение за интеграция), Таулант Бала (депутат и водещ политик от управляващата Социалистическа партия) и др.

Публикувано на 4 Март 2019 в 10:45 часа от
Веселина Цветкова


Ключови думи:Албания, студентски протести, висше образование, Университет в Тирана

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас