Хуманитарната обстановка в Йемен

През 2014 г. въоръженият конфликт в Република Йемен ескалира, след като шиитските бунтовници „Хути“ успяха да превземат големи територии в Западен Йемен. Те установиха контрол включително над столицата гр. Сана, множество областни градове, пристанища, икономически центрове, критична транспортна и енергийна инфраструктура. Развоят на събитията принуди президента Абдуръбба Мансур Хади да бъде евакуиран от страната и да се укрие в съседна Саудитска Арабия, от където да апелира за международна намеса в помощ на неговото управление.

През 2015 г. призивите му бяха възприети от девет страни от Близкия Изток и Северна Африка, които под ръководството на Саудитска Арабия предприеха коалиционна военна кампания (операция „Решителна буря“) срещу поддържаните военно и логистично от Иран бунтовници „Хути“. Саудитската коалиция предприе разнообразни по мащаб и интензитет военни действия, които през различните фази на операцията съчетаваха нанасянето на военно-въздушни удари с провеждането на сухопътни действия и установяване на военноморски блокади. Въпреки продължителността на операцията, тежките загуби на всички участници в конфликта в жива сила, материални и технически средства, обстановката по сигурността в Република Йемен към началото на 2019 г. не се подобрява значително.

От докладите на ООН и на други международни организации, които подпомагат гражданите на Йемен, ясно и категорично е посочено, че въоръженият конфликт в страната е предизвикал най-тежката хуманитарна катастрофа в световен мащаб. От тях става известно, че още през първата година на конфликта са убити 15 185 цивилни, включително 3 527 деца и 2277 жени. Ранени са 23 822 цивилни лица, включително 3,526 деца и 2,587 жени. Статистическите данни относно реалният брой на загиналите цивилни от началото на конфликта са противоречиви, като често цифрите се различават в международните доклади.

Около 160 000 граждани са индиректно убити, тъй като не са имали достъп до живото-поддържащи лекарства (напр. инсулин) или са загинали в следствие на епидемични заболявания като холера. Проблемите в тази насока се запазват, като през 2018 г. нарасва броят на цивилните лица, които са загубили живота си от причини, които могат да бъдат предотвратени, включително недохранване, болести и лоши санитарни условия.

Продължаващият повече от четири години въоръжен конфликт в Йемен и произтичащият от него икономически срив изправиха пред остър недостиг на храна, вода, медикаменти и други жизненоважни стоки близо 16 млн. граждани, или 53% от цялото население. Най-висок риск за живота и здравето на населението произтича от недохранването и неговата хронична форма, като гладът представлява съвсем реална заплаха за бедстващото население.

Положените до този момент усилия от страна на действащите на терен международни хуманитарни организации само облекчават ситуацията и не водят до нейното трайно подобряване. Все по-ясно се чуват призивите на гражданите на Йемен за незабавни и по-ефективни международни мерки за преодоляване на потенциален „Гладомор“.

 

Само през 2018 г. ООН, Саудитска Арабия, Обединени Арабски Емирства и САЩ са изразходвали над 4 млрд. щ. д. за хранителни помощи в полза на Йемен, но над половината от гражданите на страната продължават да гладуват. Сред най-активните участници, ангажирани в предоставянето на хуманитарна помощ в Йемен е Световната продоволствена програма на ООН (World Food Programme - WFP). На бедното население се раздават хранителни стоки от първа необходимост - 25 кг. брашно, 10кг. захар, 10 кг. ориз, 3л. олио, 12 броя консерви боб или по 2 кг. леща и до десет пакета макарони. Следва да се отбележи, че в повечето случаи продуктите са с много ниско качество.

Детският фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ) алармира, че на всеки 10 минути умира по едно дете в Р Йемен в следствие на болест. Трагедия с подобни катастрофални мащаби е немислима за 21 век и е необходимо да бъдат предприети решителни действия. Положителна крачка в тази насока ще бъде осигуряването на достатъчно количество хранителна помощ, която да достига до децата и техните майки. В доклад на Световната здравна организация (World Health Organization - WHO) по този въпрос става известно, че 1,8 млн. деца на възраст до пет години страдат от остро недохранване.

В проучване на Асошиейтед прес се откроява друг съществен проблем. Оказа се, че въпреки голямото количество хранителна помощ, която достига до Йемен, значителна част от нея бива запазена и/или отклонена от различните воюващи страни и бива използвана в полза на своите бойци и поддръжници. Сериозен проблем е високото ниво на корупция в страната, като почти навсякъде в страната различни политически фракции и милиции препродават продоволствената помощ срещу печалба на черния пазар.

В началото на 2019 г. най-засегнати от тежката хуманитарна обстановка продължават да са областите Абиан (Abian), Аден (Aden), Хаджа (Hajjah) и Ходейда (Al-Hudeidah). В посочените области живее голям процент бедно население, което разчита основно на заплатите си за осигуряване на прехраната, като обичайните месечни възнаграждения не надвишават 80-120 щ. д. Друг проблем на работещите-бедни е липсата на достъп до допълнителни доходи. Отсъствието на роднини, които работейки в чужбина подпомагат на семейството си, е един от проблемите, които се пораждат след ескалацията на конфликта през 2015 г.

В следствие на обсадата на Йемен (морска, въздушна и сухопътна) цените на хранителните продукти продължиха да се повишават и през 2018 г. Високата инфлация и големият срив в стойността на националната валута (йеменски риал – YER) влошиха допълнително хуманитарната обстановка, като покупателната способност на бедните хора се понижи. Въпреки наличието на жизненоважни стоки в магазините и по обществените пазари голям процент от населението не е в състояние да се изхранва.

Подписаното в Стокхолм (Кралство Швеция) на 13.12.2018 г. споразумение, между „Хути“ и международно признатото правителство на Йемен бе жизненоважно за частичното подобряване на хуманитарната обстановка в страната през периода януари – февруари 2019 г. Въпросите, по които се споразумяха страните включват следното:

  • примирие и преустановяване на бойните действия;
  • изтегляне на войските от пристанищата в района на гр. Ходейда, а след това и от отделните зони на града;
  • откриване на транспортните коридори за предоставяне на хуманитарна помощ;
  • внасяне на доходите от пристанище Ходейда, Салеф и Рас Иса в централната банка на Република Йемен;
  • размяна на военнопленници.

Постигнатите договорености целяха създаване на необходимите условия за откриване на критичните транспортни коридори, по които да бъдат превозени жизненоважните стоки. Въпреки това в изявление пред медиите говорителят на ООН Стефан Дуярич посочи, че не всички страни се придържат към поетите ангажименти. Дуярич оспори твърденията на ръководството на „Хути“, че са изтеглили бойците си от района на пристанището в Ходейда, както и отправи критики за това, че „Хути“ са възпрепятствали свободното преминаване на хуманитарна помощ по един от главните транспортни коридори, свързващ Сана и Ходейда.

След проведено собствено разследване Световната продоволствена програма (СПП) алармира, че през месец януари 2019 г. хранителната помощ за гладуващите йеменци е открадната и се продава в някои райони, контролирани от милициите „Хути“ (Северен Йемен). Служителите са установили, че хуманитарната помощ се продава на открития пазар и на всяка по-голяма улица в Сана и другите големи северни градове. Голям брой граждани в столицата не са получили полагащите им се хранителни помощи. Известно е, че в измамата е участвал местен на организацията партньор.

"Това е кражба на храна от устата на гладуващите хора", заявява Дейвид Бийзли, който е изпълнителен директор на СПП. "В момент, когато децата умират в Йемен, защото нямат достатъчно храна, това е наистина скандално. Това престъпно поведение трябва да спре незабавно." Той допълни, че наблюдатели на организацията са събрали снимков материал и други доказателства, с които могат да докажат незаконността на действията на местния партньор, свързан с контролираното от „Хути“ Министерство на образованието. Установено бе, че храната е била незаконно транспортирана с камиони от центровете за разпространение на хуманитарна помощ, а местни служители са фалшифицирали документацията, записите от охранителните камери и са манипулирали подбора на бенефициентите. Открито е, че определен кръг лица нерегламентирано се възползват от хранителни продукти, след което ги продават за лична печалба на градските пазари. В изявлението си Бийзли призова „Хути“ да спрат да отклоняват хранителните продукти и да съблюдават стриктно разпределението на помощите, за да достигнат до нуждаещите се. Той предупреди властите в гр. Сана, че ако не предприемат незабавни действия за прекратяване на продаването на храна, агенцията няма да има друг избор, освен да прекрати сътрудничеството си с тях.

Публикувано на 6 Март 2019 в 13:36 часа от
Айля Ал-Шамиси


Ключови думи:Йемен, Хуманитарна криза, Световна продоволствена програма

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас