Ал-Кайда на Арабския Полуостров

         Ал-Кайда на Арабския полуостров се сформира през 2009 г. Като ръководител на организацията там е сочен Насир Абдалкарим Абдулах ал-Вухаиши, по-известен като Абу Басир.

         Ал-Кайда в Йемен (AQJ) е смятана за разбита още през 2003 година. През 2006 г. обаче под ръководството на ал-Вухаиши групировката отново се активизира и привлича внимание, чрез редица атентати. Най-голямо внимание привлича атентатът на 17 септември 2008 срещу американското посолство в Сана (Йемен), в следствие на атентата 16 души загиват.

         През януари 2009 г. ал-Кайда в Йемен и Ал-Кайда в Саудитска Арабия обединяват сили, като образуват нова групировка – „ал-Кайда на Арабския полуостров” (АКАП). По този начин, до момента действащата в Йемен AQJ разширява действията си и в Саудитска Арабия.

         Целта на АКАП е елиминиране на чуждото влияние на Арабския полуостров, както и борба срещу „неислямистките правителства” на полуострова. В едно от интервютата си ал-Вухаиши се обявява за убийства на туристи и граждани от Запада. От своето създаване АКАП многократно е доказала способностите си. На нея се приписва опита да бъде взривен самолет на „Delta Airlines”, пътуващ от Холандия за САЩ на 25 декември 2009 г. С групировката се свързват и осуетените опити за взривяване на транспортни самолети в края на октомври 2010 г.

         През май 2012 на американските служби за сигурност се отдава възможност да предотвратят още един терористичен акт срещу пътнически самолет. С оглед на това, че от 2011 година не бяха регистрирани други терористични актове срещу самолети, този опит на АКАП подчертава, че организацията се придържа към стратегията си да действа на интернационално равнище.

         През юни 2010 година излиза първото онлайн издание на АКАП, озаглавено „INSPIRE” (вдъхновение). Рубриката, насочена към западните читатели на изданието се нарича „Open Source Jihad”. Този раздел отправя апел към мюсюлманите, живеещи на запад да извършват атентати в страните, където пребивават. Първото издание на онлайн портала предоставя и информация относно как се прави взривно устройство.

         В петото издание от март 2011 г. е анализиран атентатът на летището във Франкфурт на Майн (провинция Хесен). Един 21 годишен „смел косовски „Муджахид”” застрелва на летището двама американски войници и ранява други двама. Медиите твърдят, че убиеца е вдъхновен от онлайн пропагандата на „Муджахидините”.

          В работата по създаване на първите седем електронни издания на портала активно участие са взели Анвар ал-Аулаки и Самир Кхан, като и двамата в последствие са убити на 30 септември 2011 г в Йемен. Ал-Аулаки е роден в САЩ и има американско и йеменско гражданство. Той е работил като имам в джамия в Сан Диего (САЩ), в периода от 1996 до 2000 г. Предполага се, че чрез работата си е установил контакт с други двама атентатори, участвали в атентата на 11 септември 2001 г. Ал-Аулаки е бил особено ценен агитатор-пропагандист на АКАП заради своите познания по английски език. Освен с работата си по проекта „INSPIRE” той се е занимавал и с качване на видео-послания в интернет. В тези видео-обръщения ислямистът е агитирал за джихад срещу САЩ. След смъртта на ал-Аулаки и Кхан за кратко не е  ясно дали ще има нови издания на “INSPIRE”. През май 2012 г. излизат едновременно 11 и 12 издание на портала, което предполага, че други ислямисти продължават работа по онлайн изданието.

         Наред с международните си дейности АКАП продължава да организира терористични удари в Йемен, като използва алтернативното си име „Ансар ал-Шариа”. При атентат организиран от нея срещу йеменските сили за сигурност на 21 май 2012 г. загиват около 100 души.

         На Арабския полуостров, особено в Йемен и Саудитска Арабия наред с държавните институции в петролната индустрия под прицела на АКАП попадат и представителите на западните държави. Поради това може да се очаква атентатите да продължат, като освен тях е вероятно да има множество отвличания и убийства на западноевропейски и американски туристи. Атаките срещу международни полети показват, че АКАП се опитва да действа не само на Арабския полуостров. Това я прави една от мощните регионални структури на „ал-Кайда

Публикувано на 27 Юли 2015 в 07:32 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Ал-кайда на Арабдсия полуостров, терористични организации

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас