Балканските маршрути на бежанците

Австрия продължава да критикува бежанската политика на Германия. Според изнесените данни от последната година Австрия е приела два пъти повече бежанци на глава от населението, в сравнение с Германия. Политиците във Виена се заричат това вече да не се повтори. Поради тази причина всички външни и вътрешни министри от Западните Балкани са били поканени на конференция във Виена. Целта на събирането е да се намали бежанския поток и да се координират маршрутите на бежанците.

          Вътрешните министри се очаква да се срещнат по време на заседанието на Съвета на Европа в близките дни. Те трябва да обсъдят бежанската политика, като вероятно ще се обсъжда дали Германия ще продължи да приема всички бежанци, искащи да пребивават на нейна територия.

          Бежанският хаос в Европа накара някои страни да предприемат мерки за засилване на контрола по границите си.

Ето и информация за състоянието на границите в страните, попадащи в маршрута на бежанците към Западна Европа:

 

ГЪРЦИЯ

          Де факто към момента няма никакъв контрол по външните граници на страната. Само от началото на годината от там са влезли над 100 000 бежанци, дошли през Средиземно море. Гърция не е поканена да вземе участие в организираната от Австрия конференция. Възможно е причината за това да е нулевия контрол, които гърците „упражняват” относно бежанците.

 

МАКЕДОНИЯ

          През границата на страната се пропускат само бежанци, които могат да докажат, че са сирийци или иракчани, както и да потвърдят, че крайната им цел е Германия. Афганистанци не се допускат да преминат, тъй като Сърбия отказва да ги пусне през границата си.

 

СЪРБИЯ

          От неделя (21.02) Белград не разрешава на афганистанци да влизат на територията на Сърбия, тъй като сръбското правителство вече не признава Афганистан като страна, в която има военен конфликт.

 

ХЪРВАТИЯ

          Хърватия все още допуска афганистанци, но за да преминат те трябва да докажат, че идват от област в Афганистан където има въоръжен конфликт. Стотици афганистанци вече са върнати в Сърбия, тъй като не са представили нужните доказателства.

 

СЛОВЕНИЯ

          В страната могат да влязат само лица с паспорт или македонски туристически документи.

 

АВСТРИЯ

          През държавните граници на страната се приемат само около 80 молби за бежански статут на ден, а около 3500 бежанци дневно се транспортират към Германия. Равносметката от последните три дни е около 275 приети бежанци и около 1473 души препратени към Германия.

 

ГЕРМАНИЯ

          Който изяви желание да подаде молба за бежански статут бива допуснат да влезе на територията на страната (независимо от своята националност). През изминалата седмица са влезли около 4170 души, около 529 са върнати обратно към Австрия, защото като крайна цел в молбите за получаване на статут са посочили като крайна дестинация Швеция.

          Ограниченията, които страните налагат могат да увеличат потока на имигрантите опитващи се да влязат в България. Това и повишаването на температурите вероятно ще предизвика нова бежанска вълна към страната и ще постави правителството в трудна ситуация в разгара на лятото.

Публикувано на 25 Февруари 2016 в 11:52 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:бежанци, маршрути, предприети мерки

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас