Биткойн - част от технологичния напредък, роля и недостатъци

Биткойн (от англ. Bitcoin) е виртуална криптовалута (от англ. crypto currency), която се разпространява в Интернет от 2008 г. насам. Тя не се управлява от централизирана финансова институция, а принадлежи на потребителите, притежаващи сметка или с други думи „виртуално портмоне” (от англ. virtual wallet). Генерирането й се осъществява с метода „копане” (от англ. mining), който е сложен изчислителен процес, подлежащ на удостоверяване и вписване в т. н. блокчейн (от англ. blockchain), или още блокова верига.

Концепцията на тази криптовалута предполага генерирането на само 21 млн. биткойна, което я предпазва обезценяване и я разграничава от съвременните конвенционални валути. През последните 10 г. бяха създадени и други виртуални криптовалути, които навлизат широко в онлайн средите. Сред тях са Биткойн кеш, Етериум, Лайткойн, Рипъл и др.

Като цяло можем да сравним Биткойн с глобална дигитална банка, която не се контролира от Международния валутен фонд (МВФ) или от централните банки на националните държави. Създаването и последвалата употреба на криптовалутата е стъпка напред в технологичната епоха, както и своеобразна революция за глобалната икономика.

Процесът на разрастване на Биткойн отвори възможност и за използването на новата технология за отрицателни, в голямата си част нелегални, цели. Известни са на органите на властта множество различни сценарии за използването на Биткойн от представители на организираната престъпност. На пример, за плащане на определени услуги (отвличания, подкупи, убийства и др.), за закупуване на забранени стоки (наркотици, оръжие, отровни вещества и др.), стоки с двойна употреба и др. Известно е, че виртуалните пари не са свързани с физически лица или банкови институции. Поради това, транзакциите не могат да бъдат прихванати и не може да бъде установено кой ги извършва. По този начин ползвателите на услугите в Интернет пространството остават анонимни за органите на властта.

Финансови анализатори считат, че една от причините за повишаването на стойността на Биткойн е именно благодарение на увеличаването на обема на нелегалната търговия. Интернет предполага неограниченост на възможностите за търговия и това развива ролята на виртуалната валута.

Интернет потребители посочват, че Биткоин се развива успешно и заради платформата дийп уеб (от англ. deep web). Дийп уеб прилича много на стандартния Интернет, но разликата е, че диип уеб се използва за обменна данни, които имат нелегален, нецензурен, съмнителен и често смущаващ характер, като детско порно, видео материали съдържащи сцени на убийства, мъчения, самоубийства и др.

Дийп уеб не се поддържа от информационната система `www` (world web wide), като достъпът се осъществява в последователност: стартиране на браузъра „Tor” и използване на търсачката (search engine) „DuckDuckGo”. Последната наподобява „google” с разликата, че не запазва и не съхранява информации и следи от IP адреси, мрежови данни, лична информация, както за произхода на снимки,видео материали и тн.

Диип уеб съдържа огромен потенциал да се използва като платформа за търговия с вредоносни и нелегални стоки, като транзакциите могат да се осъществяват с Биткойн. Също е удобно „място” за уговаряне на потайни схеми, за уреждане на въпроси свързани с покупко-продажбата на стоки и за обмен на ценна информация.

Ползвателите на тези услуги могат да бъдат не само престъпни организации, но и терористични, екстремистки и радикално-ислямистки структури. Техните интереси съвпадат с възможностите, които разкрива диип уеб и съответно търговията с Биткойн. Транзакциите могат да се осъществяват от всяка точка на планетата. Подобни схеми, произтичащи от недостатъците в контрола на днешната технологията крият сериозна опасност за световния мир и ред.

Сложността на кодовите на криптовалутите възпрепятства органите на властта да отговорят адекватно на технологичното предизвикателство. Поради това наравно с развитието на тази технология се увеличават и възможностите на престъпните, терористичните и екстремистките организации да използват нововъведенията за извличане на нелегални ползи. Поради това Биткоин може да се превърне в голям проблем за европейските държави, особено за държавите членки на ЕС, в които се информационните технологии се развиват бързо.

Като неизбежна необходимост се очертава внасянето на контрол над транзакциите с криптовалути. Подобна възможност се крие в изграждането на нова крипто-платформа, по подобие на Биткойн, но свързана към международна финансова и/или национална банкова институция. Въпреки това, понастоящем тази мярка изглежда като далечна перспектива.

Друга  необходима стъпка към разрешаване на проблемите свързани с употребата на Биткойн е пошиване на общото ниво на информираност сред гражданите на ЕС. Тази мярка може да подпомогне внасянето на съответни ограничения за ползването на Биткойн в онлайн пространството на ниво Европейски парламент, ресорни комисии и съответно на национално ниво.

Публикувано на 18 Май 2018 в 13:47 часа от
Толга Шен


Ключови думи:Биткоин, блокчейн, виртуална валута, копаене

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас