Босненската връзка в международния тероризъм

Навлизането на радикален ислям в Босна през последните 20 години е процес, който рядко бива отразяван в международните медии. Малко хора осъзнават какви са потенциалните опасности от създаването на радикална ислямистка общност на Балканите. Наличието на уахабитско движение и слабостта на местните институции създава благоприятна среда за набирането на нови кадри. По този начин Босна се превръща в най-важния логистичен елемент от глобалната терористична мрежа на Ал-Кайда на територията на Европа. Сведенията на разузнавателните агенции показват, че Ал-Кайда има свои клонове в цяла Европа. Въпреки това, на Босна се обръща специално внимание поради факта, че в повечето големи атентати или осуетени такива, винаги са налице сведения, които насочват към тази страна.


Благоприятният политически климат създаден от първия босненски президент Алия Изетбегович и неговата Партия на демократичната акция в годините след войната дават възможност на чуждестранните муджахидини да сформират първите клетки на радикална активност. Финансирани от Саудитска Арабия чрез широка мрежа от неправителствени организации и фондации, те успяват да обучат много свои последователи, в „правилния” ислям и да ги подготвят за джихад срещу неверниците.

Подпомагането на джихадистите по време на войната от САЩ и неговите европейски партньори, се оказва фатална грешка. Разследванията след 11-ти септември, изнесоха много сведения за наличието на терористични клетки на територията на Босна. Оказа се, че самият Осама Бин Ладен е успял да получи босненски паспорт от посолството им във Виена през 1993 г. Нещо повече, двама от похитителите (Халид Ал Михдхар и Мохамед Ата), разбили самолети в кулите-близнаци са се сражавали в босненската война през 1995 г. като част от батальона на муджахидините.


С терористичната клетка в Босна се свързва и организацията около атентата в Мадрид от 11-ти март 2004 г. при който загинаха 191 души. Държавата е споменавана над 300 пъти в обвинението срещу извършителите на атентата. Испанската прокуратура е открила сведения, че 11 от участниците в терористичната група на основния лидер Абу Дахдах, в някакъв момент преди атентата са пребивавали в Босна. Такъв е и Амер Азизи, който успява да осъществи връзката между клетката на Дахдах и Ал-Кайда.


Под натиска на САЩ босненските власти успяват да затегнат мерките за сигурност в страната. Част от тези мерки са насочени към фондациите, които спонсорират отглеждането на джихадисти. Анализите на терен сочат, че голяма част от радикалите стават по-внимателни в своите планове. В голяма пречка се превръща и партията на демократичната акция, за която на няколко пъти излизат сведения, че нейни висши кадри подържат връзки със структурите на Ал-Кайда.

Последните изяви на радикалните ислямисти са насочени към Босна, като отговор на затегнатите мерки за сигурност. През 2010 г. ислямският активист Харис Козевич взриви полицейски участък в Бугойно, отнемайки живота на един служител на реда. Три години по-късно той е осъден на 45 години затвор, за това че се е опитал да създаде политически хаос в страната. В края на октомври 2011 г. ислямският фундаменталист Мевлид Ясаревич, откри стрелба по американското посолство в Сараево. Той беше успешно неутрализиран без да причини жертви или значителни щети.


Последните прояви на ислямисти показват, че в страната има повод за притеснение. Извън фокуса остават много хванати в зародиш или просто не състояли се атентати, които също са свързани с Босна. Един от тях е целял взривяването на експлозиви по време на траурната церемония при погребението на папа Йоан Павел Втори през 2005г.  Разкриването на атентати, преди те да бъдат осъществени показва, че местните служби все пак са успели до голяма степен да локализират и да контролират потенциалните извършители на подобни действия. Ръководителят на босненската агенция за информационна сигурност заявява, че на територията на Босна има около 3000 потенциални терористи Наличието на подобна огромна враждебна сила в центъра на Европа е сериозен повод и голям риск за всички западни държави. Опитът показва, че борбата с тероризма е изключително трудно начинание, при което трудно се постигат положителни резултати. Трудно е да се очаква босненските власти да ликвидират проблема в скоро време. Най-малкото, което могат да направят, е да поддържат санитарен кордон около тези групи и да не позволят тяхното разрастване.

Публикувано на 8 Септември 2014 в 12:25 часа от
Никола Влахов


Ключови думи:Босна и Херцеговина, Босна, тероризъм, джихадисти, муджихидини, терористични клетки

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас