Частични резултати от президентските избори в Афганистан

В неделя (20.04), Независимата избирателна комисия на Афганистан (НИК) за втори път обяви частични резултати от проведените на 05.04. т. г. президентски избори. Над седем милиона души са гласували на първия кръг, въпреки лошите атмосферни условия и заплахите за насилие от страна на талибаните. В хода на изборния процес са регистрирани стотици сериозни твърдения за измама, които предстои да се разследват.


След преброяването на около 50% от подадените гласове бившият външен министър Абдула Абдула води с 44,4% пред главния си съперник Ашраф Гани, който е събрал 33,2%. Двамата кандидат президенти са изразили увереност, че ще победят още на този кръг на изборите, но са потвърдили и готовността си да продължат надпреварата и на следващия тур. Абдула беше съперник на настоящия президент Хамид Карзай на изборите през 2009 г., а Гани е икономист работил за Световната банка. В сравнение с изнесените по-рано през месеца резултати при 10% преброени бюлетини, разликата между двамата се увеличава. Според тях Абдула водеше с 41,9% пред Гани с 37,6%. Въпреки това едва ли някой от тях ще успее да премине 50%, поради което вероятно ще се достигне до балотаж.

Залмай Расул, бивш финансов министър в правителството на Карзай е трети с 10,4%, а Абдул Расул Саяф, бивш муджахедин и военен лидер от пущунски произход е четвърти с 7%. Останалите участници са събрали общо около 5% от гласовете.


Въпреки, появилите се информации за сключване на коалиционно споразумение между Абдула и Гани преди втория кръг, последният е отрекъл водене на каквито разговори в тази посока между двамата.

       Той е потвърдил единствено провеждане на среща с Саяф по време на която са дискутирали различни теми от политическия живот на страната.

Афганистан е изправен пред големи предизвикателства, като изтеглянето на водените от САЩ войски на НАТО и стабилизирането на зависимата от международни помощи икономика на страната.

                                                                                                                  Д-р Абдула Абдула

 

Публикувано на 22 Април 2014 в 15:50 часа от
Боян Иванов


Ключови думи:Избори, Афганистан, президент, избори за президент

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас