Г5 Сахел

Г5 Сахел е междуправителствена организация на пет африкански страни-Нигер, Мали, Чад, Буркина Фасо и Мавритания. Създадена е през 2014 година в град Нуакшот, столица на Мавритания. Поводът за създаването й е операция “Бархан” - антитерористична операция на въоръжените сили на Франция, която обхваща територията на тези пет страни. Целта на мисията е да ограничи действието и влиянието в региона на ислямистки терористични групи като Ал-Кайда в Ислямския Магреб и нейните съюзни групировки. Основна задача на Г5 Сахел е да осигури нужната координация между правителствата и въоръжените сили на петте страни. В първите години на организацията се говори и за нейната възможна роля като координатор на икономическото и политическото развитие на региона. Към момента обаче тези идеи на Г5 не са реализирани.

През лятото на 2017 година е сформирана обща армия. Поставени са няколко основни цели пред нея:

  • Борба с терористичните групи в региона -противодействие на международната престъпна дейност (включително  разпространение на наркотици);
  • Превенция на трафика на хора;
  • Осигуряване на върховенството на закона;
  • Предлагане на хуманитарна помощ за цивилните граждани, засегнати от конфликта.

Предвижда се броят на обединената армия да достигне 5000 и по-късно 10 000 души.

Първата мисия на въоръжените сили е през ноември 2017 година. Нейната основна цел е охраната на граничната зона между Мали, Буркина Фасо и Нигер - район, който се смята за особено опасно огнище на терористични действия.

В началото на 2018 година министърът на отбраната на Мали - Тиен Кулибали потвърждава началото на нова мисия на войската на Г5. Подробности обаче не се съобщават от съображения за сигурност.

Обединената армия на Г5 Сахел до голяма степен зависи от помощта на външни сили. Според изчисленията на организацията за поддържането на армия от подобен мащаб ще са нужни над 500 милиона долара. Изчислените разходи включват не само материалната компенсация на военнослужещите, но също и разходи за тяхното обучение, въоръжаване, комуникационни и транспортни разходи и др. Към момента съществуват няколко механизма за финансиране на операцията. Един от тях е чрез усвояване на средства от държавните бюджети на петте страни-членки на организацията. До момента всяка от петте страни е използвала по около 10 милиона долара от своите национални средства за издръжката на общите въоръжени сили.

Друг съществен донор за военните операции на Г5 Сахел е Европейският Съюз. Към февруари 2018 г. Съюзът осигурява 123 милиона долара (близо четвърт от предвидения бюджет) на обединената армия.

Финансирането на военните операции в Сахел е част от по-мащабна програма на ЕС за развитие на региона. Програмата включва също предоставяне на безвъзмездна помощ за икономическо развитие, съдействие при установяването и поддържането на демократични практики и хуманитарна помощ за страните в региона. За програмния период 2014-2020 г. общата финансова помощ за Сахел от страна на Европейския Съюз е предвидена на около 8 милиарда евро (около 9.71 милиарда долара).

Допълнителни средства постъпват и от националните бюджети на страните-членки на ЕС. Френското правителство е особено силно ангажирано с проблемите на общата армия на Г5 Сахел. Освен финансиране, френското правителство ще осигури и обучение за военнослужещите от петте африкански страни.

САЩ и Саудитска Арабия също предлагат финансова помощ на обединената армия на Г5, съответно 60 и 103 милиона долара. Интересът на Европейския Съюз и САЩ към армията на Г5 Сахел е най-лесно обясним чрез вътрешнополитическите цели, които стоят пред повечето западни страни. Районът на Сахел е проблемен за международната общност поради невъзможността на местните правителства да установят твърд държавен контрол върху собствената си територия. Това, в комбинация с лошата икономическа ситуация и развитието на терористични и криминални групи в района, е източник на несигурност за Европа и САЩ. Западна Африка е един от по-големите източници на мигрантски и бежански вълни към страните от ЕС. Развитието на терористични клетки в Сахел пък е предпоставка за осъществяването на терористични атаки на територията на европейските държави.

Поради тези причини ЕС се стреми да подпомогне създаването и поддържането на общата армия на Г5 Сахел. Стабилизирането на региона би позволило на европейските страни и САЩ да намалят своето пряко военно участие. Към момента операция “Бархан” включва около 4000 френски военнослужещи в страните от Г5. Европейският Съюз и САЩ разполагат със свои собствени мисии в региона. Те са по-малобройни от френската и основната им задача е да обучават местните армии. Западните въоръжени сили също са били обект на нападения от страна на терористичните групи в Сахел. Подобни инциденти предизвикват сериозен отзвук сред обществото на пострадалата страна. Пример за това е атаката през октомври 2017 г. в село Тонго Тонго, Нигер. При нея загиват четирима американски военнослужещи. Инцидентът предизвиква краткотраен политически скандал заради закъснялата и (според част от близките на загиналите войници) апатична реакция на американския президент Доналд Тръмп. Нейните по-важни последствия обаче са широкият обществен отзвук и дебатът за нуждата и ползата от участието на САЩ в подобни операции.

Инциденти като този в Нигер поставят западните лидери пред сложни за разрешаване противоречия. От една страна е публичният натиск за прекратяване на прякото военно участие в подобен род кампании. Европейските и американските граждани считат, че участието на техни армии в мисии в Африка не само не е полезно за собствените им страни, а и застрашава живота на техни близки. Ситуацията се усложнява и от зачестилите терористични атаки на територията на Западна Европа през последните години. Тези нападения пораждат страх и съответно желание за защита от страна на държавата, което много хора разбират като повече сили за сигурност в собствената им страна, а не ангажирани в мисии в чужбина.

От друга страна, експертите по сигурността в ЕС и САЩ добре разбират важността на това конфликтите в Сахел и други подобни размирни райони. За правителствата на западните страни всъщност военната и хуманитарната намеса в Западна Африка е преди всичко ранна защита на техните собствени поданици - защита от терористични атаки, но също и от нежелани икономически мигранти. Така развитието на общата армия на Г5 Сахел се оказва добра опция пред западните политици. Ако се установи действителна сила, тя има потенциалът да приеме функциите на операция “Бархан” и другите действащи западни мисии. По този начин ще бъдат намалени страховете и недоволството на западните граждани. Това обаче няма да бъде за сметка на идеята за компетентна и прозападна военна сила, която да контролира Сахел и да не позволява разпространението на тероризъм и престъпност.

Най-голямото предимство на новата мисия е в нейния мащаб и свобода на действие. Някои от действащите в момента сили са ограничени от своя мандат до мироопазващи функции. Такъв е случаят с Мисията на ООН в Мали, която е създадена след бунта в северната част на страната от 2012-2013 година. Военните операции на западните държави (например операция “Бархан”) пък са скъпи за провеждащите ги правителства и често водят до обществено недоволство от страна на европейските или американските граждани. От друга страна, общата армия на Г5 Сахел извежда правомощията си от правителствата на държавите-членки. Нейният мандат включва  активно противодействие на тероризма и организираната престъпност чрез превантивни удари срещу терористичните групи. 

Едно от първите предизвикателства пред новата мисия е ефективното усвояване на средствата, които са предвидени за финансирането й. Това е и главна предпоставка за създаването на военна сила, която действително да може да се мери със западните.

Най-голямата трудност обаче ще бъде недоверието, с което местното население гледа на националните въоръжени сили. И петте страни-участнички в Г5 Сахел са преживели военни преврати и военни диктатури, което е оставило трайни спомени у гражданите. Често силите на реда в тези пет държави са свръзвани не толкова с поддържането на мир и спокойствие, колкото с упражняване на насилие над цивилните. Подобни действия на въоръжените сили пък много умело биват използвани от терористичните групи за проповядване на тяхната собствена кауза и набиране на нови последователи. Създаването на положителен образ на новата обща армия ще бъде една от големите задачи пред Г5. Нейният евентуален успех ще бъде резултат не само на добра подготовка  и победи над терористичните групи, а също толкова на хуманно отношение към тези, които са призвани да защитават.

Публикувано на 24 Юли 2018 в 19:25 часа от
Калоян Иванов


Ключови думи:Г5, Сахел, Африкански съюз, Нигер, Мали, Чад, Буркина Фасо, Мавритания, общи въоръжени сили, обща армия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас