Германия в борба с бежанската вълна

След като Европейският съюз се посвети на премахването на своите граници за нарастващата бежанска вълна от Близкия Изток, Европа се намира в състояние на най-тежката си криза след Втората световна война. Миграционната криза вече не е просто статистика. Мащабите й са умопомрачителни.

Безспорно Германия е онази първосигнална и най-силна надежда за мигрантите. Още в самото начало Ангела Меркел нарече кризата „следващия голям европейския проект“. На 7 септември 2015 г. в изявление германското правителство изрази готовност да изразходи 6 млрд. евро за мигрантите. Позицията на Меркел бе, че помощта към мигрантите отразява европейските ценности и за справянето с проблема е нужна европейска солидарност. През 2015 г. никой не искаше да бъде лош и несолидарен и десетки хиляди германци помагаха на бягащите от война сирийци. След като прие повече от 1 млн. бежанци, Германия вече не е същата. През есента същата година проучвания на общественото мнение показаха първите сигнали за несигурност в обществото, особено на фона на растящите потоци от бежанци. Германия отдели от своето време, пари и имущество, за да помогне на хората, бягащи от военен конфликт, но 2016 г. ясно показа тъмната страна на бежанската криза. През първите дни на 2016 г., след докладваните сексуални нападения в Хамбург и Кьолн, настроенията рязко започнаха да се променят. Затихнали за известно време, оплакванията срещу чужденци от най-различен произход- мароканци, афганистанци, пакистанци и т.н., за извършени сексуални престъпления, отново започнаха да се появяват към края на годината.

Правителството в страната отчита трикратно увеличение на броя на турските граждани в Германия, които са подали молби за убежище в страната. През 2015 г. общо 1800 са поискалите статут на бежанци, а от януари до ноември 2016 г. подадените молби са 5200. Според немски експерти, драстичното нарастване на броя на турските граждани, търсещи убежище в Германия е резултат от смазването на опита за преврат през юли 2016 г. Към момента, на територията на Турция пребивават около 3 млн. бежанци от Сирия, но Турция в никакъв случай не може да се определи като безопасно място, в което бежанците могат да получат убежище.

От своя страна, близо 55 хиляди бежанци и мигранти са напуснали доброволно Германия през 2016 г., за да се върнат обратно в родните си страни, съобщава Sueddeutsche Zeitung, като цитира данни на Федералната служба по миграцията и бежанците. Това е така, тъй като Германия е започнала да провежда политика на финансово подпомагане на мигрантите, които изявяват желание да се върнат в родните си места. Най-голям е броят на имигрантите, които идват от страните в Западните Балкани, тъй като те нямат възможност да получат право на постоянно пребиваване в Германия и вероятно предпочитат доброволното заминаване пред депортация.

В Албания са върнати 15 000 души до края на ноември, посочва изданието, а на следващо място се нареждат емигриралите граждани на Сърбия, Ирак и Косово. През 2016 г. се наблюдава и повишаване на броя на мигрантите, пожелали да се приберат в Афганистан, Иран и Ирак. Броят на депортираните чужденци от Германия е само 25 000, което е почти наполовина в сравнение със случаите на доброволно завръщане.

Според проучвания, нивото на престъпността в Германия се повишава, а властите и медиите сякаш се опитват да прикрият това. Пример за това е тезата, че и преди в страната е имало сексуални посегателства и те не са свързани с бежанците. Последваха и редица нападения на бежанци, които впоследствие се оказваха свързани с терористични групи, сред които и "Ислямска държава" (ИДИЛ), за да се стигне и до атаката на коледен базар в Берлин, извършена от радикализиран тунизиец, потърсил убежище в Германия през 2015 година.

Правителството призовава бежанците да не бъдат поставяни под общ знаменател, а Ангела Меркел умолява германците да продължават със своя начин на живот, защото другото би означавало, че терористите са победили.

Засилените терористични атаки се явяват благоприятен фактор за крайно дясната партия „Алтернатива за Германия“ на предстоящите избори през есента на 2017 г. Антиимигрантската партия представлява най-голямата заплаха за Християндемократическия съюз и настоящия канцлер на Германия Ангела Меркел. Страхът от бежанците и мигрантите е основата, на която „Алтернатива за Германия“ вербува привърженици и избиратели. След като партията влезе в регионалните парламенти на десет от шестнадесетте германски провинции, на предстоящите избори се очаква тя да спечели значителен брой места в Бундестага. Нейните лидери критикуват както глобализацията, така и самия Европейския съюз, който спомага съществуването й, а привържениците й обикновено са личности, които смятат, че чувството на национализъм в германците трябва да се засили.

Въпреки нарасналата бежанска криза и известната загуба на избиратели на Християндемократическия съюз, предварителните проучвания показват, че повече от половината население отново би гласувало за канцлера Меркел. Критиците на „Алтернатива за Германия“ я определят като расистка и антидемократична. Канцлерът възвръща доверието на своите избирателите и това е причината над 55% от немското население да желае преизбирането й за още един мандат.

Какво обаче се промени в Германия след като премахна границите си за 1 млн. бежанци? По-расистка ли стана тя? Няма друго място в Европа, където бежанците да бяха посрещани с така широко отворени обятия, както в Германия, но и никъде другаде не горят толкова много бежански приюти. Колко ли голяма е била силата на страха, принудила загрижените граждани да обсаждат бежанските приюти и да скандират: „Бежанците вън - ние сме народът”?

Още през 2010 г. социалдемократът Тило Сарацин пише книгата „Германия се самоубива“, в която предупреждава, че мюсюлманските имигранти провалят германското общество. Той в прав текст казва, че Германия е изправена пред демографска катастрофа, предизвикана от ниската раждаемост и наплива на мюсюлмански имигранти, които не могат и не желаят да се интегрират в обществото. Сарацин описва упадъка на германската образователна система и деморализиращия ефект на високите социални помощи. В действителност, авторът е социалдемократ, но в книгата си пропагандира практики, които бихме определили като десни. Носител на добър, стар, здрав разум.

В последно време национализмът и ксенофобията се пораждат там, където доскоро никой не очакваше. Хиляди немски граждани, които до този момент не са се проявявали като екстремисти, станаха привърженици на крайно дясната партия „Алтернатива за Германия“. Очевидно, радикализмът, появил се през последните месеци, е съществувал и преди, но като една по-прикрита версия и всъщност, както обикновено, истината се намира някъде по средата. Германия едва ли е станала „по-дясна“ и по-екстремистка от преди. Ситуцията „се отправи надясно“ в резултат на една крайно необичайна ситуация, пред която е изправена не само Германия, а и цяла Европа. Налице са промени, които за мнозина изглеждат не само нежелателни, а и застрашаващи. Постигнатото през последните години - отварянето на границите в Европа, възникването на едно по-открито, толерантно и демократично общество, повишаването на материалното благосъстояние - създадоха у мнозина чувство за сигурност и устойчивост. И именно тези усещания бяха пометени от бежанската вълна, именно това промени цялостната картина в Европа. Тя разколеба хората и накара някои от тях да вярват на най-различни, отчасти абсурдни внушения като например това, че сирийците ще им вземат работните места, че жилищата им принудително ще се отдават под наем на бежанците.

Не отскоро съществуваха опасенията, че един ден Германия ще се превърне в мишена на бежанската вълна и ще бъде ударена от голям атентат. И в края на 2016 г. тези опасения се превърнаха в една грозна действителност. Сред много от нас възникна въпросът дали терористичният акт в Берлин ще промени Германия. „Атентатът в Берлин разтресе Германия. И я потресе. Терорът от Берлин ще промени Германия из основи.“, заяви Александър Кудашев, главен редактор на „Deutsche Welle“. В следствие на този ад по време на най-християнските празници загинаха дванадесет души, а над петдесет бяха тежко ранени. Покушението бе насочено срещу цялата страна и срещу свободното общество, в което живеят германците. То удари най-миролюбивия символ - коледния базар, място, на което милиони хора се стичат в предрождественските дни. И то не само германци, а посетители от цял свят, които безгрижно се разхождат в зимните часове, радват се на предстоящите празници и се отърсват от всекидневието и стреса. Атентатът бе насочен не само срещу Германия, а срещу всички нас, срещу хората, които искат да бъдат толерантни, тези, които искат да живеят свободно и безгрижно. И така „най-силната надежда за мигрантите“, най-солидарната страна с отворени обятия се превърна в една от жертвите на Ислямска държава. Затова терорът в Берлин ще промени Германия, защото вече я разтърси. Той засегна сърцевината на свободното общество, нанесе удар на коледния базар, който представлява християнски символ на германската и европейската традиция и идентичност.

Преди да стане ясно, че става дума за атентат, в обръщение канцлерът заяви следното: „В момента изхождаме от предположението, че става дума за терористично нападение. Знам, за нас би било особено тежко, ако се потвърди, че деянието е било извършено от човек, който е потърсил закрила и убежище в Германия. Това ще бъде особено отблъскващо - най-вече за многобройните германци, които всекидневно се ангажират с помощ за бежанците, но и за онези, които наистина се нуждаят от нашата закрила и се опитват да се интегрират в нашата страна. Милиони хора се питат: Как можем да живеем с мисълта, че по време на безгрижната ни разходка из коледния базар - място, където се радваме на живота - един убиец може да посее толкова много смърт? Прост отговор на този въпрос нямам и аз. Ние не можем и не искаме да се откажем от всичко това: от коледните базари, от хубавите часове със семейството и с приятелите навън, по нашите площади. Ние не искаме да живеем, парализирани от страха пред Злото. Трудно е да се каже в този час, но въпреки това: Ще намерим сили за живота си, такъв, какъвто искаме да го живеем в Германия - свободни, открити и заедно“. Малко по-късно германският вътрешен министър Томас де Мезиер обяви, че без съмнение става дума за атентат.

Това бе тежък ден за немското население. Факт е, че през последните години имаше много по-малки и по-големи терористични атаки, някои, от които предотвратени. Този ден обаче ще промени Германия, манталитетът на населението вероятно също няма да бъде същият. Демократичното мислене, безгрижието и свободата постепенно се превръщат  в отстъпление пред едно дълбоко утвърждаващо се чувство на несигурност. Занапред Германия не само ще се чувства по-несигурна, но и ще бъде по-несигурна.

Съществува мнението, че от тук натам е напълно възможно да се образува политическо земетресение. Дружелюбността на обществото към хората, изпаднали в беда, ще бъде подложена на сериозно изпитание. Вероятно победният ход на дясното, национално-егоистично мислене ще достигне и до Германия - и то не само като незначителни политически успехи. И тогава отвореното общество ще се затвори, заплахата срещу свободата ще се надигне и отвътре.

Германския президент Йоахим Гаук и министъра на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер също бяха разтърсени от случилото се. Белият дом във Вашингтон осъди деянието, а новоизбраният президент Доналд Тръмп допълни, че атаките в Берлин, Цюрих и Анкара са показали, че „нещата само се влошават“. „Цивилизованият свят трябва да промени начина си на мислене“, призова той. Съпричастието си изрази и френският президент Франсоа Оланд, а Франция незабавно усили контрола по коледните базари в страната. Председателката на евроскептичната партия „Алтернатива за Германия” Фрауке Петри заяви, че правителството на Ангела Меркел носи индиректна отговорност за атентата в Берлин. „Средата, в която покълват подобни деяния, беше внесена в Германия през последната година и половина - нехайно, но систематично”, каза Петри.

Очаква се германското правителство да приеме нов план за борба с тероризма след нападението на коледния базар в Берлин- това съобщава вестник „Bild“. Според изданието, решение за конкретни мерки ще бъде взето през месец януари от министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер и министъра на правосъдието Хайко Маас. Управляващите партии от блока Християндемократически/ Християнсоциален съюз и Германската социалдемократическа партия предлагат да бъде засилено наблюдението на лица, представляващи потенциален риск, включително чрез електронни гривни. Според проучване от вестник „Bild“, броят на тези хора към момента е 550. Германските власти възнамеряват да подложат на повторна проверка самоличностите на всички мигранти и те да бъдат въведени в база данни със снимка, пръстови отпечатъци, включително и да могат да бъдат разпознавани чрез сканиране на ириса на окото. Тази процедура има за цел да идентифицира потенциалните терористи сред кандидатите за убежище. Има предложение по границите да бъдат създадени транзитни центрове, където мигрантите да бъдат настанявани, докато бъде изяснена тяхната самоличност. Освен това, германското правителство иска да разреши разполагането на голям брой камери за видеонаблюдение в обществени сгради като търговски центрове, спортни зали и т.н. Възможно е и срокът за задържане на мигранти, подлежащи на депортация, да бъде увеличен. Към момента той е максимум четири дни. Федералното правителство иска също и въвеждане на нов режим за пътуванията, подобен на този в САЩ. Идеята е всички влизащи и излизащи от Европейския съюз да бъдат регистрирани в единна информационна база със снимка, пръстови отпечатъци и лични данни.

            „Твърдо решени сме да се противопоставим на света на омразата и тероризма - с човещина и сплотеност“ – заяви немският канцлер в новогодишното си обръщение към народа, редом със скръбта. Ангела Меркел призовава да посрещнем Новата година с оптимизъм и да се противопоставим на тероризма. Тя уверено заяви, че няма да промени политиката си спрямо бежанците, но държавата ще се погрижи за сигурността на своите граждани. Меркел обяви 2016 г. като „година на тежки изпитания“, най-тежкото от които беше ислямският тероризъм. В последната терористична атака в Берлин, след като тунизиецът Анис Амри се вряза с камион в множеството посетители на Коледен базар, загинаха 12 души. Както може би всички се досещаме, извършителят е пристигнал в Германия като бежанец и в този ред на мисли Меркел заяви, че е „особено горчиво и отвратително, когато терористичните нападения се извършват от хора, които уж търсят закрила в нашата страна“. Тези престъпление са подигравка не само с отзивчивостта на Германия, но и с всички онези, които действително се нуждаят и заслужават помощ. Мъката по загиналите и ранените е голяма.

Като канцлер на федерална република Германия и председател на Християндемократическия съюз, Ангела Меркел потвърждава досегашната си линия в бежанската политика: „На фона на кадрите от разрушения от бомбите град Алепо в Сирия имаме право да кажем колко важно и правилно беше, че нашата страна и през изминалата година помогна на тези, които действително се нуждаеха от нашата помощ - да дойдат при нас и да се интегрират“. Канцлерът противопостая терористите, които определя като „убийци, водени от омраза“ на правовата държава и демокрацията. „Нашите ценности са по-силни от тероризма“, увери Меркел и посочи, че държавата ще се противопостави на терора с нужната решителност, за да осигури на гражданите сигурност и свобода.

Много хора свързват 2016 г. с чувството, че светът е излязъл от релси. Европейският съюз и парламентарната демокрация бяха поставени под въпрос под предтекст, че те не се грижели за интересите на гражданите. „През 2017 г. ще предприемем всички необходими мерки там, където са нужни политически или законови промени“ – добави още Меркел. За новата година тя си пожела повече сплотеност и укрепване на демокрацията.

Публикувано на 10 Януари 2017 в 11:50 часа от
Карина Николова


Ключови думи:Германия, бежанска криза, бежанци, вътрешна политика, избори, националистически движения

4 Коментара
От Георгиева публикуван на 29 Jan 2017 01:44 pm
Нали българите бяхме ксенофоби? Вие не знаете какво е да си под ислямско робство и никога няма да узнаете, ако не го преживеете. Нещата натам отиват. Да ви е честито! И вие след време ще останете 4 млн. като нас, защото днес трябваше да сме повече от вас - 70 млн. А изобщо не можете да си представите какви мъки е изживял българският народ. Но ни гледате отвисоко, нали? Макар че сме ви спасявали и от монголотатарско, и от арабско и от турско "присъствие"!!!?
От Георгиева публикуван на 29 Jan 2017 01:48 pm
И бъдете така добри да не ни ги връщате! Закарайте си ги обратно от където са дошли, но по въздуха или по морето. На нас са ни предостатъчни циганите и турците, мадам Меркел, евр. - о.Освен ако нарочно не унищожавате Европа и народите, които са цивилизовани и нямат нищо общо с този съвсем различен народ, нахлуващите маси, нецивилизовани, необразовани, нечистоплътни, мързеливи и престъпни!
От Георгиева публикуван на 29 Jan 2017 01:50 pm
Имате план за унищожението на българите, които са ви донесли цивилизация и държавно устройство! А тези тълпи ги прегръщате?!Стига вече. Време е да ги върнете обратно!
От Тервел. публикуван на 31 Mar 2017 12:16 am
Това не са бежанци, бежанци не се държат така и не изглеждат така! Това са завоеватели! Това е оръжието на завоевателите на Европа!Няма ЛИ КОЙ ДА СПХРЕ мЕРКЕЛ! сПРЕТЕ ТАЯ ЖЕНА, ТЯ Е ЛУДА! кАКВО СТЕ СЕ ВТОРАЧИЛИ В рУСИЯ, рУСИЯ ВИНАГИ ОСВОБОЖДАВА СВЕТА С ЦЕНАТА НА МИЛИОНИ СВОИ СВИДНИ, СКЪПИ ЖЕРТВИ. и кРИМ Е НА рУСИЯ. От Крим руският император обяви руско-турската война и освободи България 1878 година. Пэосле Европа я разпокъса на части!!!
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас