Хуманитарната обстановка в Афганистан през април 2017

Въпреки че зимата се характеризира с по-ниска активност от страна на действащите терористични организации, страната беше изправена пред други предизвикателства, свързани основно с природни бедствия, вследствие на наводнения и лавини.

Наводнение разруши на 25.03 няколко селища и унищожи зърнени култури в област Чакхансур на провинция Нимроз. Напълно е разрушено едно селище, а повече от 50 са пострадали частично, прекъснати са връзките със столицата на провинцията, а голяма част от бедстващото населние е напуснало домовете си и е потърсило подслон на безопасно място.

Повече от 1000 случая на туберколоза бяха регистрирани през последната година в страната, като най-голям брои на заболелите са отчетени в провинция Кандахар. В страната има 2023 медицински центъра за диагностициране и лечение, а лекарите успяват да лекуват 88% от случаите. 1600 души са регистрираните случаи на болни от туберколоза в провинция Газни, но според медицинските служители реалният им  брой е много по-голям. Броят на регистрираните случаи в провинция Нангархан е около 4500 души.

Огромна лавина блокира на 28.03 два главни пътя на окръзи Пунджаб и Варас до столицата в провинция Бамян, оставяйки повече от 200 души и 60 автомобила да чакат разчистването на пътя.

Два самолета с депортирани афганистански граждани от Европа кацнаха в Кабул през последната седмица на март. 15 депортирани граждани пристигнаха на 28.03 с чартърен полет от Германия, а други 19 от Австрия и 10 от Швеция кацнаха на 29.03Министърът по въпросите на бежанците и репатрацията Саиед Хусеин Алеми Балкхи заяви на 31.03, че процесът по връщане на афганистанските бежанци от Пакистан ще продължи. Според него намаляването на финансовата помощ за регистрираните бежанци от ВКБООН от 400 на 200 долара и принудителното изгонване са най-сериозните предизвикателства за работата им. Около 200 регистрирани афганистански семейства в бежанския център Чамкани, близо до Пешавар се завърнаха на 03.04 през граничен пункт Торхан в Афганистан след като процесът по връщане в страната продължи след зимното прекъсване. Властите в Иран са депортирали повече от 100 хил. бежанци за последната година, сред които 50 жени и 2800 деца сираци, а 15 хил. души са се завърнали доброволно. За първите две седмици на април средно по около 1000 нерегистрирани афганистански бежанци са били връщани от Пакистан. Броят им рязко се е увеличил в сравнение с началото на годината.

Правителството на Япония предостави 10 млн. долара на действащите хуманитарни организации на територията на Афганистан.

Саудитска Арабия обяви на 06.04, че ще изпрати спешна хуманитарна помощ на пострадалите от силните дъждове и снеговалежи през ппоследните месеци. Помощта включва основно храни и вещи от първа необходимост.

В страната зачестяват случаите на трафик на хора и продажба на органи. Голяма част от жертвите са принудени да продават органите си поради липса на финансови средства.

Министърът на управлението при бедствия Уейс Ахмад Бармак заяви на 04.04, че най-малко 100 души месечно стават жертва на пехотни мини и ИВУ, от които 70% са деца.

Двадесет и двама афганистански нелегални имигранти в САЩ са били депортирани в Кабулна на 20.04 с указ на президента Доналд Тръмп. 

 

Публикувано на 6 Май 2017 в 11:46 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Афганистан, хуманитарна обстановка, бедност, жертви, човешки права, ситуация, образование, условия, бежанци, детска смъртност, здравни грижи

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас