Димитрис Аврамопулос:няма страна, която може сама да разреши проблемите си

Най-високопоставеният служител по въпросите на миграцията настоява за незабавна преработка на политиката по отношение на бежанците.

Интервю на Евронюз с Димитрис Аврамопулос, гръцки комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството относно назряващата бежанска криза в Европа. Според него няма страна, която да може да разреши проблемите си сама, той смята, че това трябва  да се прави винаги с участието на всички.

Гърция беше залята от голямата тежест на мигранти и бежанци това лято – в центъра на Атина и много острови – трагична картина. Кой е виновен? Натовареното гръцко правителство? Къде е европейският съюз?

- Никой няма вина, ние споделяме обща отговорност. Фактът, че някои държави членки не прилагат общата миграционна политика е една от причините, поради която се случва това, не само Гърция, но също така и други части на Европа. Ние сме готови да дадем около 445 милиона евро на Гърция, ако страната изпълни условията, които обсъдихме съвместно, което означава, че трябва да създаде план за действие, назначи отговорни служители, така че заедно с ООН, която иска да помогне в хуманитарно отношение ще можем да хармонизираме нашето управление на потока на миграция.

 - Вие говорихте дълго за Обща европейска миграционна политика, но вече много държави членки поеха в напълно обратната посока. Смятате ли, че това се случва по вътрешнополитически причини?

- Европейската миграционна политика не трябва да се влияе от вътрешнополитическото развитие. Популистките и ксенофобски движения набраха сила в много европейски страни вследствие на миграционния проблем, интерпретирайки го по различни начини. Виждам, че много държави членки порицават всички други прекалено лесно, отправяайки несправедливи обвинения. Искам да ги призова: преди всичко искам тази игра на обвинения да спре. Ние сме заедно в това усилие, обединени в солидарността и това е пътят европейските политики да бъдат прилагани без изключение. Следването на национален път, самостоятелен път няма да доведе никой до никъде.

- Въпреки това въпросът е какво прави Европа? Защото виждаме много държави членки като Франция и Австрия, които засилиха граничния си контрол и дори по-лошо. Унгария построи ограда по границата си със Сърбия и наскоро обяви, че може да включи и армията си в охраната на границата. Какво казва Комисията относно това? Питам Ви директно: ще наложите ли наказателни санкции на Унгария например за нейната политика?

- Всяка страна, която нарушава европейското законодателство и аз не се обръщам специално към Унгария, а това се отнася за всяка държава… ще си понесе своите последствия. И особено за страните, които нарушават условията на Шенгенското споразумение. Несъмнено Унгария има нужда от помощ. Унгария, Гърция и Италия са еврпейски държави, които се нуждаят най-много от европейска помощ. Решихме да изградим „горещи точки” в Гърция и Унгария. Те вече съществуват в Катания, Италия. Тези „горещи точки” са административни точки, където Европол, Фронтекс, Юроджъст и агенцията за въвеждане на общата политика за убежища заедно с властите на страните членки ще получават и оценяват онези, които се опитат да пресекат европейските граници. Ще установим самоличността на бежанците, които имат право на международна защита съгласно хартата за правата на човека на ООН относно нелегалните имигранти.

- Друг проблем, който Гърция и Италия особено понасят най-много е Дъблинският договор. Германия реши да преустанови действието на договора за сирийските бежанци. Не е ли време за широко обсъждане на проблема с другите държави членки?

- Нека погледнем какво гласи договорът. Дъблинският договор казва, че страните където имигрантите влизат в Европа са отговорни за идентификацията, снемането на пръстови отпечатъци, регистрацията и оценката. Това на практика вече беше отменено, то е нарушено. Днес десетки хиляди политически бежанци избират да отидат в страните на северна Европа. Дъблинския договор, от момента в който беше приет беше надминат от прогреса. От тогава има нови условия, ние трябва да преразгледаме аспектите на договора, които не работят вече. Това е нормално, трябва да го направим.

- Господин Комисар преди да приключим, докато сме в Гърция и политическата обстановка е напрегната, тъй като Гърция отива отново на избори, бих искал да ви попитам не като комисар, а като гръцки политик какво очаквате да се случи този път с Гърция преминавайки през такъв важен момент.

- Не бих искал да коментирам вътрешнополитическото развитие на ситуацията в Гърция, тъй като настоящата ми длъжност не ми позволява да правя това, но ако ме питате като гръцки гражданин бих казал каквото много малко от нас в самото начало, преди повече от пет-шест години: че трябва да захвърлим настрана нашите партийни знамена. Правителство на националното сътрудничество е необходимо още повече днес. Това е единственият път за Гърция да продължи напред.

Публикувано на 2 Септември 2015 в 18:37 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Димитрис Аврамополус, комисар по миграцията, Европейски съюз, бежански проблем

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас