Ислямски джихадистки съюз

Организацията "Ислямски джихадистки съюз" (ИДС) е създадена през 2002 година с ръководител Абдула Фатих от отцепили се членове на „Ислямско движение на Узбекистан”.

Първоначално ИДС съсредоточава своите усилия за налагане на ислямските закони (шериат) в Узбекистан. В последствие разширява зоните на действие, чрез пропагандирания „глобален джихад” и на територията на Европа. Първите цели на групировката стават американското и израелското посолства в Ташкент, срещу които е извършен атентат на 30 юли 2004 година. През 2005 година американското правителство официално обявява движението за терористична организация.

         На четвърти март 2010 година в Германия са осъдени четирима души, известни като „Зауерландската група”. Те са били арестувани по рано за опит за извършване на бомбени атентати на територията на Германия. Обвиненията сочат, че в периода 2006 до тяхното задържане през септември 2007 те са били членове на ИДС. Трима от тях са участвали пряко в подготовката на атентатите, а четвъртият е обвинен в съучастничество.

         След като „Ислямско движение на Узбекистан” губи своята популярност през 2012 година, джихадистите в Европа започват да търсят други организации, които да ги приютят. По този начин „Ислямски джихадистки съюз” набира популярност и привлича съмишленици.

        

Публикувано на 25 Септември 2015 в 13:03 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Ислямски джихадски съюз, Ислямско движение на Узбекистан, джихадисти,

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас