Каталония след изборите

На 21 декември 2017 г. се проведоха предсрочно свиканите Парламентарни избори в Каталония. Изборите бяха насрочени от испанския министър председател Мариано Рахой по-рано през ноември след неуспешния опит на каталонското правителство да организира нелегитимен референдум и да обяви областта за независима против конституцията на Испания и регламентите на Европейския съюз.

Кампанията на изборите беше уникална за страната, а и за континента, тъй като част от политическите лидери бяха в затвора по време на провеждането и, а Карлес Пучдемон и четирима бивши министри избягаха в Белгия с мотивите, че от там ще бъдат изслушани и проведоха предизборната си кампания от Брюксел, успявайки да привлекат много европейско внимание и много каталонски граждани на митинг в страната.

Преди изборите, партиите подкрепящи обявяването на независимостта на Каталония бяха силно притеснени за изхода от изборите, тъй като не бяха сигурни дали ще успеят да съберат повече от 50% и да формират кабинет за независимост. Дали щеше да се наложи да разчитат на подкрепата на Catalunia in Common, която запази своята неутралност по отношение на обявяване на независимост?

В крайна сметка това остана без значение, тъй като Републиканската левица на Юнкерас, „Заедно за Катауния“ на Пучдемон и CUP с говорител Карлес Риера, които са обявени в подкрепа на независимостта успяха да съберат 70 от 135-те места в каталонския парламент, което е около 52% и е напълно достатъчно за формиране на кабинет. Партията на гражданите от своя страна, която е в опозиция успя да събере най–много гласове и си осигури 37 места.

В крайна сметка преговорите бяха оставени за след празниците. Нова година – нов късмет. Или пък не. Заповедта за арест на Пучдемон остана валидна. Той остана в Брюксел. Юнкерас се намираше зад испанските решетки, а Мариано Рахой от своя страна даде срок за съставянето на каталонско правителство до 17 януари. След това трябва да бъде съставен кабинет, готов да управлява до 8 февруари. Пучдемон обяви готовност да се срещне с Мариано Рахой и да преговарят за неговото бъдеще и това на Каталунската провинция. Условията за това, обаче бяха срещата да се състои в Брюксел или в която и да е друга държава от ЕС, която не е Испания.

Резултатите бяха обявени почти веднага след приключване на изборите в региона, като Партията на Гражданите спечели най-много гласове в регионалния парламент, но въпреки това партиите обявени за независимост запазиха мнозинството от местата. Партията на гражданите спечели още дванадесет места на изборите под ръководството на Inés Arrimadas, като общият брой депутатски места достигна 37. Това означава, че най-голямата партия в региона е пряко против обявяване на независимост.

Junts per Catalunya (JuntsxCat), партията на Карлес Пучдемон, бившия президент на Generalitat de Catalonia, също отбеляза повишение на вота, и се очерта като втората по големина партия в региона с 34 места. Това представляваше увеличение с три места за партията, която стоеше на платформа за стабилна независимост, диктувана от изпратения и в изгнание лидер. Докато партията загуби своята позиция като най-голямата в парламента, подобреното представяне на републиканската левица в Каталония (ERC), която се бори за независимост от Испания, помогна да се гарантира, че JuntsxCat ще запази доминиращата си роля в регионалната политика.

Въпреки желанието си за справедливост, испанският министър Мариано Рахой не успя да постигне целта си. „Популистката партия“, която той оглавява успя да вземе едва 3 места, при положение, че в предишния Каталунски парламент имаха 11. Това е удар за Рахой и достатъчно показателно за решимостта на голяма част от каталонските граждани за независим възход. От друга страна, предишното правителство обявено в подкрепата на независимост, имаше 72 места – с 2 повече от евентуалното бъдещо, което показва, че Каталония все още е разкъсана и нищо не е решено.

Юнкерас и неговите адвокати пледираха за неговото освобождаване. Изслушването и процедурата по разследването на случая и взимането на решение за неговото бъдеще бяха задействани. Решението остава в ръцете на испанския върховен съд и ще бъде взето след изслушването на бившия вицепрезидент на Каталунската провинция. Най-вероятно няма да бъде пуснат на свобода. Поне това се очаква. Въпросът как ще изпълнява задълженията си на евентуалната му бъдеща длъжност остава под въпрос. А също така и това дали ще има възможност да замести Пучдемон при евентуален негов неуспех да се завърне в Испания като победител и преизбран президент на каталунската провинция. И двамата чакат решение на Испанския съд и разговор с испанския министър председател. В крайна сметка върховенството на закона не се губи във времето, или поне не би трябвало да се губи във времето и решенията на Испанския върховен съд трябва да бъдат съпътствани от действията на подсъдимите в контекста на испанската конституция и на Европейските норми.

Министърът на външните работи на Испания направи изявление, че кризата в Каталония е коствала на страната около 1 млрд. евро. Това доведе до орязването на бюджета на Каталония с 780 млн. евро. През 2018 година каталонският парламент ще трябва да е внимателен в решенията си и в евентуално организиране на референдум, за който също ще бъдат изразходени пари. Дали сметките на бъдещото правителство ще излязат точни, предстои да разберем. На прага на новата година в Каталония се очакват нови промени. Покрай изборите имаше спекулации, разбира се. Испанското правителство беше обвинено в опит да противопостави Юнкерас и Пучдемон. Това обвинение от своя страна беше придружено с много емоция от страна на подкрепящите „Заедно за Каталония“. Пучдемон още не е сигурен кога ще се върне. Стои в Брюксел на жълто и чака зелената светлина. Юнкерас остава в затвора. Някой от двамата трябва да застане начело, за да бъде формиран кабинет. Как ще стане това остава под въпрос. Готовност за друг кабинет на този етап липсва.

Публикувано на 9 Януари 2018 в 10:03 часа от
Цветелин Димитров


Ключови думи:Испания, Каталуния, избори, независимост, резултати

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас