Най – недоволните гласоподаватели

 

    Според проучване в Босна и Херцеговина едва 8% от избирателите са доволни от резултатите на наскоро проведените избори в страната. Това отрежда първото място на босненците в тази неприятна класация, като същевременно е стряскащ показател за огромната пропаст между гражданите и политическия елит, която с годините се задълбочава все повече. На 12.10 се проведоха избори за Парламент на БиХ, Съвет на министрите, Тричленен президиум, Парламент на Република Сръбска, Федерален парламент и Асамблея на кантоните в федерация Босна и Херцеговина. Основните претенденти бяха националистическите партии на трите етноса в страната – бошняшката Партия на демократичното действие с лидер Бекир Изетбегович; Хърватския демократичен съюз с лидер Драган Чович и сръбската партия - Съюз на независимите социалдемократи с лидер Милорад Додик.


Мястото на гражданите на БиХ в челото на класацията на недоволните никак не е случайно. Накъсаната на парчета държава има уникално държавно устройство, създадено след Дейтънското мирно споразумение от 1995 година. Администрацията е огромна и разточителна (само на тези избори постовете, за които се гласува бяха 518 ), а разходите за нея са още по-големи. Трите основни етноса гласуват по националистически подбуди, като победителите след изборите са същите тези партии, които досега управляват. Недоволството е породено от ниския жизнен стандарт на живот, голямата безработица (около 550 000 са безработни в едва 4 милионна държава), корупцията по високите етажи и все по-голямото отдалечаване от останалите балкански държави. Желанието на гражданите за едно нормално съществуване се прояви през месец февруари, когато в по-голямата част от страната избухнаха бунтове срещу правителството. Опитите за промяна на статуквото изглеждат неуспешни около половин година по-късно. Наводненията през месец май, както и стагнацията на икономиката подпомагат за влошаване на живота в държавата. Очакваше се изборите проведени в началото на месец октомври да донесат нужната промяна, но това за момента не изглежда реалистично.


Изборите спечелиха основните партии, които вече правят опити за договорки, като традиционно близките сръбска и хърватска партии се обединиха под едно мнение относно управлението на страната. Покана за преговори получиха и основните партии от мюсюлманското общество. Партиите, имащи идея за мултинационално общество отново не са фактор в това управление. В тричленния президиум ще участват Младен Иванич, Бекир Изетбегович и Драган Чович. За пореден път за президент на Република Сръбска бе избран Милорад Додик.


Надеждите за членство в ЕС продължават да се отдалечават в бъдещето, а сформирането на кабинет не е най-големият проблем пред новите избраници на народа. Справянето с корупцията, огромният дял на сивия сектор в икономиката на страната, както и несъвместимостта във възгледите за начина, по който трябва да изглежда Босна са неотложните теми нуждаещи се от отговор. Европа призовава новите – стари лидери на държавата да се заемат възможно най-бързо с работата си, за да започне страната да излиза от състоянието, в което се намира. Какво ще постигнат те и дали ще се стигне до нови размирици ще разберем в близко бъдеще.

        

Публикувано на 11 Ноември 2014 в 15:36 часа от
Васил Арангелов


Ключови думи:Избори, Босна и Херцеговина, недоволство, резулати

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас