Новият президент на Либерия

Носителят на "Златната топка" за 1995 г. Джордж Уеа е новият президент на Либерия. През октомври 2017 година в Република Либерия бяха проведени президентски избори като основни претенденти за поста бяха вицепрезидентът Джоузеф Боакай от партия „Единство“ и Джордж Уеа от „Коалиция за демократична промяна“. На първия тур през месец октомври Уеа спечели 38,4% от гласовете, а Боакай получи 28,8%. Тъй като нито един от кандидатите не събра повече от 50% от избирателните гласове, се проведе втори тур през месец декември 2017 година. На него изборната комисия в страната обяви, че при 98% преброени гласове бившият сенатор в Конгреса на страната - Уеа получава 61.5% от тях.

С избирането на Джордж Уеа за президент в Либерия се извърши и първата демократична смяна във властта за последните 70 години. Президентът Елън Джонсън-Сърлийф оглавяваше страната в продължение на 12 години и няма право да се кандидатира за нов мандат. Тя пое поста на държавен глава след като предшественикът ѝ Чарлз Тейлър беше свален с бунт през 2003 г. С идването ѝ на власт беше сложен и краят на гражданската война в Либерия.

Към края на 2017 година положение в страната все още е сложно. Либерия продължава да лежи в сянката на гражданската война. Освен с бедността в държавата, новият президент ще трябва да се изправи и пред множество други проблеми като образованието, инфраструктурата и здравеопазването. Либерийците смятат, че именно човек като Уеа е способен да извади страната от сегашното им положение. Роден в Монровия, столицата на Либерия, произхождащ от бедно семейство, Джордж Уеа през годините съумява да изгради кариера на футболист, която го поставя на световната сцена сред останалите спортни звезди. През 1995 г. е обявен за Футболист на годината на ФИФА и до 2017 година е единственият награден от Африка, носител на Златната топка на Европа и Африкански футболист на годината. Той е бивш футболист на италианския „Милан“, френските „Монако“ и „Олимпик“ , английските „ Челси“ и „Манчестър Сити“, както и други клубове от Африка и Близкия Изток. Остава и един от най-добрите футболисти от черния континент за всички времена. Неговата победа над бившия вицепрезидент на страната, бизнесмен и бивш консултант на Световната банка - Боакай, ясно показа как спортната слава и спортният дух могат да спомогнат не само на терена, но и на политическата сцена и да дадат един силен тласък в живота. Либерийските граждани смятат, че страната се намира в същата бедна ситуация в каквато е бил и Уеа в юношеските си години. Затова те смятат, че както футбола го е направил известен и богат, така и той ще направи същото със страната.

Въпреки че Уеа не е първият спортист, който се изкачва на политическата арена - боксьорът Мани Пачияо е сенатор във Филипините, бивш бегач и настоящ президент на IAAF Себастиан Коу е член на парламента във Великобритания, бившият играч на крикет Имран Кан води опозиционна партия в Пакистан, Джордж Уеа достига най-високия пост в страната си, което е и най-голямото предизвикателство за него. Президентът има за цел по време на своето управление да се съсредоточи основно към образованието и здравеопазването. В предизборната си кампания той твърдо заяви позиции относно инфраструктурното развитие на страната - изграждане на пътища, осигуряване на електроенергия на множество домове и предприятия. Тъй като основно либерийците работят в сектора на земеделието, Уеа стои зад идея за силна подкрепа и развитие на селскостопанския сектор. Обръща се поглед  и към изграждането на училища и повишаване на образователното ниво в страната. Друга задача, която засяга голяма степен гражданите е намаляването на безработицата в страна. Това е проблем не само в Либерия, но и в повечето африкански държави. Джордж Уеа ще се стреми да бъдат подсигурени работни места за по-голямата част от обществото, като предимно ще се съсредоточи към хората, завършили колеж, с цел последващо развитие в самата държава.

След епидемията през 2014-2015 година в Либерия на заболелите от Ебола, основна цел пред новият президент ще бъде и здравеопазването. Предоставянето на здравни услуги и болнични заведения ще бъде една от основните задачи, които следва да бъдат изпълнени.

Новият президент на страна получи силна подкрепа и одобрение не само от сънародниците си, но и от страни в Африка, както и Европа. Мюсюлманската общност в Либерия, която представлява 20% от населението на страната, даде пълната си подкрепа, като го описа като най-добрия кандидат за страната. Те вярват, че Уеа е готов да се занимава с въпроси, засягащи Либерия и нейния народ, както и да работи с всички, независимо от религиозната им принадлежност. Президентът на Нигерия - Мухамаду Бухари поздрави Джордж Уей за избирането му за следващ президент на страната. Бухари даде изявление, в което също така поздрави либерийския народ "за мирното провеждане на историческите президентски избори". Той обяви, че Нигерия е готова да работи с Либерия по въпроси от взаимен интерес и нарече победата на Уай "утвърждаване на волята на либерийския народ да остане обединена, мирна и просперираща". От своя страна френският президент Емануел Макрон също отправи поздравително изявление към новия президент и го покани на посещение във Франция. Макрон заяви, че бившата футболна звезда и Световният играч на годината на ФИФА все още има "специално място в сърцата на французите".

„Роденият лидер“ - наричан така от много свои сънародници и колеги- Джордж Уеа, новият президент на Либерия следва да покаже на какво го е научил спортът. Той превръща своята биография в политически успех, но е изправен пред множество критики, че му липсва опит и знания за тази работа. На свой ред обаче, Уеа обеща да се заобиколи с първостепенни съветници и призова либерийците, живеещи в чужбина, да се завърнат вкъщи. Макар и да няма голям опит в политическата сфера, при Уеа ясно се усещат желанието и хъса. Желание за по-добро бъдеще и хъс за развитие и израстване, но не на една личност, а на цяла държава.

Публикувано на 4 Януари 2018 в 14:31 часа от
Кристиана Ясникова


Ключови думи:Либерия, президент, избори, Джордж Уеа

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас