Обзор на външнополитическите събития в Украйна през юни

Основните акценти от външната политика на Украйна през месец юни несъмнено бяха свързани с чуждестранните посещения на президента Владимир Зеленский, гласуването за връщане на руската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и установената липса на институционална координация между Президентската администрация и Министерство на външните работи.

Посещението на Зеленский в Брюксел (04.06. – 05.06.2019 г.) може да бъде определено като знаково с оглед препотвърждаване евроатлантическата ориентация на страната и ефективно по отношение на броя на проведените срещи и обсъдени въпроси. С председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер беше съгласувана дата (08.07.2019 г.) за провеждане на 21-та среща „Украйна – ЕС“ и изразено желание за развитие на сътрудничеството по всички направления от взаимен интерес.

След срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Зеленский декларира, че възнамерява да даде нов импулс на отношенията на Украйна с Алианса чрез възстановяване на регулярния диалог в рамките на комисията „Украйна - НАТО“ на ниво държавни и правителствени ръководители, министри на отбраната и външните работи.

Важен момент от посещението на украинския президент беше проведената среща със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, с когото бяха обсъдени въпроси, свързани с финансовата стабилност на Украйна и продължаване на финансовата подкрепа от ЕС.

По време на неформална среща с министър-председателя на Грузия Мамуку Бухтадзе бяха обсъдени двустранните отношения и възможността за организиране на посещение в Грузия. Очакванията на голяма част от международните експерти и анализатори за осъществяване на първо задгранично посещение на Зеленский в Полша не се оправдаха, но в рамките на визитата в Брюксел беше проведена среща с президента на Полша Анджей Дуда. Тонът на разговорите беше конструктивен, историческият аспект на взаимоотношенията между двете държави беше пренебрегнат, а преимуществено бяха обсъдени въпроси, свързани с енергийната сигурност, евроатлантическия курс на Украйна и възможностите за развитие на двустранните отношения. В края на срещата беше отправена покана към Зеленский за официално посещение във Варшава.

Последно мероприятие от програмата на посещението на украинския президент в Брюксел беше срещата с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини. Основният акцент на разговорите беше възможността за противопоставяне и ограничаване действията на Русия по отношение суверенитета на Украйна.

Зеленский се срещна (14.06) с действащия председател на ОССЕ, министъра на външните и европейските въпроси на Словакия Мирослав Лайчак, с когото обсъди възможностите за регулиране на конфликта в Донбас. По време на срещата президентът подчерта, че прекратяването на огъня и връщането на мира в Донбас е ключов приоритет в дейността му, тъй като Украйна губи всеки ден бойци и цивилни граждани. Лайчак, от своя страна, увери Зеленский за готовността на ОССЕ да допринесе по всички начини за постигането на устойчив мир в Донбас.

Програмата на посещението на украинския президент във Франция и Германия (17-18.06) включваше срещи с ключови политически фигури, правителствени и държавни ръководители. След срещата между Владимир Зеленский и Емануел Макрон, френският президент обяви, че Зеленский има готовност да води преговори със сепаратистите за прекратяване на войната, което впоследствие беше опровергано от украинския президент и уточнено, че не става дума за диалог със сепаратистите, а за действия в рамките на Минския формат за прекратяване на огъня. Зеленский заяви, че предстои външнополитическите съветници на страните, участващи в Нормандския формат по регулиране на конфликта в Донбас да започнат подготовка за среща на лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия. Той изрази желание за активизиране на икономическите и културните отношения между двете държави.

Украинският президент се обяви против връщането на Русия в ПАСЕ до пълното връщане на суверенитета на Украйна по повод инициираното от Франция и Германия гласуване за снемане на ограничението от Русия. В отговор Макрон заяви, че иска да избегне пълното изключване на Русия от ПАСЕ, тъй като това влияе негативно на интересите на руските граждани. С ръководителя на сената на Франция Жерар Ларше бяха обсъдени възможностите за освобождаване на пленените украински моряци и политическите затворници, намиращи се на територията на РФ, както и изпълнението на Минските споразумения и провеждането на Нормандския формат. Ларше декларира подкрепа от името на Франция за териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Срещата с германския канцлер Ангела Меркел основно акцентира на санкционния натиск върху Русия, газовия транзит през Украйна след изтичане на настоящия договор и подготовката за среща на Нормандския формат. На брифинга след срещата, Зеленский призова европейците, които настояват за отмяна на санкциите да посетят Донбас и Крим, за да видят последствията от руската окупация. Той обяви, че подготовката за срещата на лидерите на „Нормандската четворка“ ще започне през юли. Зеленский и председателят на Бундестага Волфганг Шойбле обсъдиха продължаването на санкциите срещу Русия и възстановяването на инфраструктурата в Донбас, а с президента на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер беше обсъдена възможността за функциониране на Нормандския формат и освобождаването на украинските моряци. Украинският президент се срещна със съпредседателя на партия „Съюз 90/Зелени” Робър Хабек и председателя на партия „Християно-демократичен съюз” Аннегрет Крамп-Карренбауер, с които обсъди развитието на алтернативната енергетика в Украйна и плановете за реформи.

В Киев пристигна (18.06) посланик Уилям Тейлър, който ще бъде временно управляващ американската мисия в Украйна по време на преходния период и изборите в страната. Той заяви, че САЩ ще продължат да работят за стабилна, процъфтяваща, демократична и свободна Украйна, както и да поддържат украинския суверенитет и териториалната цялост.

Заместник-министърът на външните работи на Украйна Евгений Божак се срещна (21.06) с председателя на военния комитет на ЕС генерал Клаудио Грациано. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за създаване на международна наблюдателна мисия в региона на Черно море.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие (26.06) със 116 гласа резолюция за потвърждаване пълномощията на делегацията на РФ без ограничения. Решението предизвика възмущение сред по-голямата част от украинските политици, а парламентарната делегация на Украйна напусна заседанието.

Министърът на външните работи Павел Климкин в отговор на получена от РФ нота с искане за гаранции в случай връщането на задържаните моряци в Украйна за предприемане на наказателни действия в съответствие с руското законодателство, изпрати (27.06) отговор без да го съгласува с президента Зеленский, което предизвика сериозен скандал между двете ведомства. Според Зеленский министърът на външните работи с действията си допълнително е усложнил ситуацията по освобождението на пленените украински моряци, а липсата на координация се е осъществявала тенденциозно с цел постигане на политически дивиденти с оглед на предстоящите парламентарни избори.

Публикувано на 11 Юли 2019 в 10:13 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Украйна, външна политика, Зеленский, ЕС, евроинтеграция

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас