Отношенията между Турция и ЕС, ново начало или старата игра?

След три годишен застой присъединителните преговори за членството на Турция в ЕС продължават. Насилието на турските полицаи упражнено срещу демонстрантите в парка „Гези” все още не е забравено.

На 24.10.2013г. 28-те членки на ЕС искат да отворят нова глава в преговорите с Турция, в която да става въпрос за регионалната политика.

През изминалото лято страните членки на ЕС одобриха отварянето на съответната 22-ра глава, но формалната крачка отложиха за есента. Това се случи поради силно критикуваното полицейско насилие срещу широко мащабните антиправителствени протести. Тази тема е обсъждана на срещата между Ангела Меркел и Хосе Мануел Барозо в рамките на тяхната последна среща. Една от главните теми на тази среща беше и обсъждането на подготовката за срещата на върха в ЕС в средата на тази седмица. Други теми разглеждани по време на срещата са бяха теми като: проблема с бежанците, опазването на данни и социалната ориентация на ЕС. Всички тези теми като цяло предизвикват конфликти и към тях трябва да се подхожда с особено внимание.

Особен натиск по темата за преговорите с Турция оказва Европейската комисия. През изминалата седмица комисарят по разширяване на ЕС Щефан Фюле също се обяви за продължаване на преговорите като заяви че: „ЕС трябва да засили своя ангажимент в преговорите, само чрез преговори могат да се гарантират правата на турските граждани” (цитат Щефан Фюле).

Някои от членовете на Християндемократическата партия на Ангела Меркел виждат нещата по друг начин. Колегата от партията на Меркел, Херберт Ройл заяви: „ЕС не трябва да работи по каналния ред, щом става въпрос за места където се е проливало кръв”. Според Ройл отварянето на нова глава за преговори би означавало „награда за турското правителство за бруталното потушаване на мирните протести”.

Въпреки критиките от собствените редици Берлин, както и някои други страни членки на ЕС, искат да подкрепят отварянето на нови преговорни глави. Става въпрос за глави 23 и 24, които обхващат основни права и правни въпроси. Преговорите по тези въпроси според Европейската комисия биха накарали Анкара да започне по-стриктно да спазва свободата на словото и придвижването. Към момента преговорите по правните въпроси и основните права стоят блокирани в Министерски съвет.

„Европа се отдалечава все повече от Турция”

Турция води преговори за присъединяване към ЕС от 2005 година. От тогава до момента от 35 преговорни глави само една единствена е затворена (глава „Наука и изследвания”) и то временно. През този период са отворени още 13 глави, които остават не приключени.

„Интересите за присъединяване на Турция към ЕС намаляват с всеки изминал ден. Европа се отдалечава от Турция” е заявил турският министър по европейските въпроси Егемен Багис през изминалата седмица. Александър Граф Ламбсдоф, член на германската партия на свободните демократи заяви че, Турция толкова се е отдалечила от Европа както никога до сега, с изключение на времето на военната диктатура в страната.

Високопоставени дипломати в ЕС споделят очакването, че Турция няма да бъде приета за член през идващите 20 години. Някои са даже по-крайни в предположенията си и твърдят, че Турция „никога” няма да бъде член на ЕС. В крайна сметка всички членки на ЕС трябва да одобрят присъединяването на Турция в ЕС, в някои от страните-членки се очаква да бъде проведен референдум по въпроса. В края на преговорите за присъединяване трябва да се прецени не само дали Турция изпълнява всички икономически и политически условия, а дали ЕС може да преодолее това присъединяване. Критерият за така наречената способност на ЕС за приемането на нов член в предишните периоди на присъединяване на нови страни, за разлика от сега не беше от голямо значение.

Публикувано на 21 Октомври 2013 в 18:33 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Турция, Европейски съюз, членство, договор, преговори

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас