Петролът като икономика

Нефтът е основната експортна руска стока. За последните няколко месеца нефтът сорт Brent поевтиня почти два пъти (от 110 до около 60 долара за барел). Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че смята за справедлива цена на нефта в диапазона 80 – 90 долара за барел. Нееднократно бяха изказани предположения, че цената на нефта се е понижила вследствие на антируски заговор.

Руските медии свързват ситуацията около падането курса на рублата с положението на петролния пазар.
Основният виновник според повечето руски медии за това положение е Саудитска Арабия, която отказа да намали производството на нефт. Иранският президент Роухани също намекна за водената съзнателна политика от своя враг, целяща да разруши иранската икономика. В последно време силно се наложи мнението, че саудитците играят рискова игра, опитвайки се да достигнат ниските цени на добив на шисти в САЩ.

Американската икономика обаче не просто добива нефт, в това число и шистов, а го преработва и му придава добавена стойност. Това запазва икономиката на САЩ от сътресенията, свързани с колебанията в цената на изходната суровина.

Това е основната причина, поради която САЩ могат да си позволят цени на нефта в широки граници тъй като те зависят в по-голяма степен от цените на крайните продукти от преработката. В критични ситуации за даден отрасъл те преразпределят паричните потоци и субсидират проблемните сектори.

За страни с моноикономика, като Саудитска Арабия и Русия, подобни механизми са неприложими. Те могат да търгуват със суровини, но все още не могат да ги преработват и да им придават добавена стойност, което е и основният им проблем.

Принципната разлика със САЩ е олигополията в различните сегменти на пазара.  Това създава предпоставки при най-малко изменение на цената на нефта (нагоре или надолу) цената на горивата да се покачва. Щатите преодоляха този проблем след принудителното разделяне на „Стандарт Ойл” на седем дъщерни компании, което разреши проблема с монопола (1911 г.). При това два фрагмента на „Стандарт Ойл – „Ексон” и „Шеврон” са едни от най-големите в света.

 Нелепо е да се смята, че Америка няма да може да издържи на натиска на ниските цени на нефта, точно обратното, тя ще получи преимущество за сметка на това, че страните от ОПЕК и независимите производители сами ще се откажат  или ще приемат решение за намаляване на производството.

При запазване на сегашната тенденция към 2020 г. САЩ ще могат да експортират около 5 милиона барела на ден, което е една шеста от днешния добив на всички страни от ОПЕК.

В този случай Саудитска Арабия не само, че няма да „разклати” шистовия добив в САЩ, а обратното  -  ще подпомогнат САЩ за да решат ключовата си задача с безпроблемното излизане на пазара.  При това Америка е единствената страна в света, която не зависи критично от цените на нефта – тъй като тя залага на продуктите от неговата преработка. Освен това не е трудно да се предположи, че САЩ ще провежда своя политика по създаване на вериги с добавена стойност, в страните където ще експортират своя нефт и газ.
Така или иначе епохата на високите цени завърши. Следователно завърши и епохата на високите цени на газа. Печеливши са тези, които успяха да създадат преработващи отрасли, способни за сметка на дълбоката преработка както на суровини, така и на съпътстващи компоненти да компенсират всички колебания на цените на  ресурси.

Министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев не смята, че зад понижаването на цените стои планиран заговор, тъй като не разбира какви могат да бъдат целите на този заговор и предвижда скорошен скок на цената. Действителността обаче показа, че руската икономика е напълно парализирана и изцяло разчита на експорта на петрол.

Той също така изказа мнение, че „шистовота революция” е един от основните фактори, повлияли на цената на нефта и като слабост отчете, че руските власти не се предвиждали подобен сценарии.

В тази ситуация могат да оцелеят само тези, които успяха да осъзнаят случващото се и възнамеряват светкавично да създадат ако не отрасли то сектори на икономиката, позволяващи оцеляване в новите условия.

Проблемите на руската икономика няма да бъдат решени с покачването на цената на петрола. Падането на цената на петрола показа на света, че въпреки дългогодишното управление на Владимир Путин страната продължава да разчита основно на продажбата на природни ресурси и икономиката и е изцяло подчинена на тях.

 

Публикувано на 27 Декември 2014 в 17:57 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Петрол, Икономика, Русия, Саудитска Арабия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас