Политическа криза в Афганистан след втория кръг на президентските избори

 На пресконференция в гр. Кабул, проведена на 18.06. т.г., д-р Абдула Абдула, който е един от двамата кандидатите за президент, достигнали до втория кръг, е обявил че прекратява сътрудничество си с Независимата избирателна комисия на Афганистан (НИК), както и че изтегля своите наблюдатели от нея. Той е отправил и директни обвинения към настоящия държавен глава Хамид Карзай, че не е запазил своята неутралност в изборния процес и е подкрепил другия претендент за поста д-р Ашраф Гани Ахмадзай. Абдула е повторил своето искане да бъде освободен от длъжност Зиа ул-Хак Амархел, които е началник на секретариата на НИК. Последният попадна под подозрение, че участва в схема за организиране на изборни измами, след като в изборния ден колона от негови лични автомобили бяха спрени от полицията да напускат НИК натоварени с празни бюлетини. Абдула е изтъкнал, че това е било само едно от многото нарушения извършени от служители на НИК в услуга на опонента му. Според изнесените на пресконференцията информация 5000 представители на НИК, които са били отстранени след първия кръг заради участие в измами, са били заменени с привърженици на Ахмадзай. Това от своя страна е създало предпоставки за подмяна на бюлетини и сплашване на наблюдатели в избирателните секции.

Поради всичките тези обвинения, д-р Абдула е заявил, че счита НИК за напълно дискредитирана и неспособна да осигури независимо преброяване на подадените гласове. Поради това тя трябва да преустанови всякакви действия свързани с броене на бюлетини. Той е заплашил, че в случай, че не се изпълни това, няма да приеме за легитимно изнесените от НИК резултати. Като възможно решение на проблема се предлага образуването на съвместна комисия от представители на двамата кандидати под надзора на Представителя на ООН.

 

Тази обвинения на д-р Абдула се отхвърлят от представителите на ангажираните в изборния процес държавни институции. Представителите на международната общност също са изразили своята тревога от възможното непризнаване на изборните резултати от единия кандидат и са призовали за разрешаване на всички противоречия в рамките на съществуващото изборно законодателство.

Председателят на НИК Ахмед Юсуф Нуристани е заявил, че процесът на броене ще продължи както е планирано, при осигуряване на пълна прозрачност пред афганистанските и международните наблюдатели. Относно отстраняването на Ул-Хак е посочено, че окончателно решение за това е от компетенциите на Карзай, а до тогава той ще продължи да изпълнява служебните си задължения.

 

Представители на ООН в Афганистан са определили решението на Абдула за прекратяване на сътрудничеството с НИК като „достойно за съжаление” и са изразили „крайната си загриженост” за последиците от него. Изтъкнато е било, че тези действия на кандидата са послужили като повод за поява на призиви за гражданско неподчинение, а на някои места са възникнали и инциденти. В подкрепа на тези думи, в Кабул е била проведена демонстрация от привърженици на Абдула по време, на която са били издигнати лозунги против НИК и Хамид Карзай.

Посолството на САЩ в Кабул също е призовало д-р Абдула да продължи своята работа с НИК и Комисията за разследване на изборни нарушения (КРИН, Electoral Complains Commotion). В допълнение е посочено, че се очаква институциите свързани с изборите да докажат на обществото, че оплакванията и сигналите на всеки от кандидатите се разглеждат сериозно, без проява на партийни пристрастия. Отправен е призив, колкото е възможно по-скоро да започне диалог между кандидатите и НИК за разрешаване на противоречията.

Посолството на Великобритания е направило изявление, че вотът на хората на Афганистан трябва да се уважава и е изразена увереност, че НИК и КРИН изпълняват стриктно вменените им от закона задължения. Допълва се, че в рамките на посочените институции са създадени достатъчно механизми за приемане, разследване и взимане на решения по постъпили сигнали за нарушения, поради което всеки кандидат трябва да се възползва от това.

 

Същевременно официални лица от международните сили ISAF са изразили по-предпазлива позиция. Заявено е било, че ситуацията се следи от близо, но изборите са отговорност на независимото правителство на Афганистан.

 

Непризнаването на резултатите от изборите от страна на д-р Абдула е възможно да създаде сериозна политическа криза в Афганистан. Съмнението в легитимността на президента, който ще замени Карзай би довело до значително спадане на авторитета на самата президентска институция. Политическа криза в този момент би съвпаднала с края на мисията на международните сили и изтеглянето на по-голямата част от тях. Това би било предпоставка за нестабилност в държавното управление и сериозни заплахи за сигурността на страната. Продължителното политическо противопоставяне би довело до заплаха както за етническия мир в Афганистан, така и евентуално още по-голямо активизиране на Движението „Талибан”. Подобно развитие е възможно да се окаже катастрофален сценарий, който отново да хвърли цялата страна в хаос.

 

Публикувано на 20 Юни 2014 в 14:57 часа от
Боян Иванов


Ключови думи:Афганистан, политическа криза, втори кръг, избори, д-р абдула абдула

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас