Политическата обстановка в Южна Корея през 2017 г.

Преди да се обърне внимание  върху корейските избори от 2017г., е важно да се разгледат събитията довели до тях. Бившият президент на страната Park Guen-hye, бе свален чрез импийчмънт. Това е процедура, с която законодателен орган официално подвежда под отговорност лице, което е висш представител на властта, за държавна измяна, корупция или друго тежко престъпление.

Историята на бившия президент Park, представлява интересен феномен, който олицетворява азиатския начин на мислене. Park е дъщеря на бившия корейски диктатор Park Chung-hee. Той е третият президент на Южна Корея, управлявал от 1963 г. до 1979 г. и застрелян от началника на разузнавателните си служби. Park Chung-hee, играе огромна роля за политическия успех на дъщеря си. В периода, в който управлява той, Южна Корея претърпява силно икономическа развитие и се превръща в една от най-бързо развиващите се икономики в света. Причината за свалянето на Park Guen-hye от власт е свързана с един грандиозен скандал, като в центъра му  е  Choi Soon-sil, много близка приятелка и съветник на президента Park.  Choi е дъщеря на Choi Tae-min, лидер на култ, наречен Църква на вечния живот, където той се само-обявява за Майтрея- бъдещ Буда. Интересното е, че Tae-min първоначално е практикувал будизма, но впоследствие е приел католицизма, което оказва огромно влияние върху бъдещият му култ. Този „духовник“ е имал много силно приятелство с бащата на Park и е бивш неин ментор.

Скандалът се състои главно в това, че Choi е имала достъп до класифицирана информация (свързана с национална сигурност, президентски речи и др.) и се е възползвала от близките си отношения с президента Park за да изнудва милиони от фирми-магнати като Samsung, Hyundai и други за дарения. Реакцията на корейското население е много остра. Провеждат  се редица масови протести, като на 28 ноември 2016 г. най-големият протест достигна до 1.9 милиона души.

Процедурата за импийчмънт започва през декември 2016 г., когато Партията на Демократите в Корея (Democratic Party of Korea)  и  Народната партия (People's Party) внасят предложение за импийчмънт на президент Park в Националното събрание. Корейският парламент се състои от 300 депутати и е необходимо мнозинство от 2/3 за да мине процедурата за импийчмънт. Някой от членовете на партията на Сенурите (Liberty Korea Party -  Saenuri Party), която е партията на президента Park, изразяват готовност да подкрепят този вот.

На 9 декември 2016 г., се състоя вот по процедурата на импийчмънт. Гласуването в парламента е тайно, като  234 депутата гласуват – ЗА, а 56 - ПРОТИВ. В резултат, правомощията на Park Geun-hye са замразени за период от 180 дни, или докато Конституционния съд не прецени валидността на гласуването за импийчмънт. След обявяването на това решение, тогавашният министър председател Hwang Kyo-ahn започва да изпълнява ролята на временен президент.

Окончателното решение на Конституционния съд бе обявено на 10 март 2017 г., когато всички 8 членове на съда гласуваха за прекратяването на президентството на Park. Не липсваха и страсти при обявяането на това решение. Районът около съда беше окупиран от протестиращи, едните от тях в подкрепа на Park, а другите  за свалянето й от власт. Когато бе обявено решението, се получиха редица сблъсъци между лоялните на Park протестиращи и полицията. След решението за импийчмънт на Park Guen-hye, се насрочиха нови президентски избори за 9 май 2017 г.

Преди да се разгледат президентските избори от май 2017 г. в детайли, трябва да се обърне внимание на държавната система и партиите в Южна Корея.

Южна Корея е президентска република, където президентът има ролята на Държавен глава. Изпълнителната власт е в ръцете на правителството, законодателната власт е в ръцете на националното събрание (парламента) и правителството. Съдебната власт е независима от другите две и се състои от Върховен съд, Конституционен съд и редица Апелативни съдилища.

За изпълнителната власт  в Южна Корея е специфично, че президентът се избира с пряко гласуване и има само един 5 годишен мандат. Във този мандат, президентът има ролята на главнокомандващ на въоръжените сили и разполага с редица правомощия в изпълнителната власт. Той може да назначава Министър-председателя с одобрението на Националното събрание, както и да назначава министрите и да председателства техните срещи.

Законодателната власт се свързва главно с Националното събрание, което представлява парламента на Южна Корея.  Националното събрание се състои от 300 членове, 253 от които са избрани от едноместни избирателни райони, докато другите 47 се избират пропорционално. Броят на избраните мажоритарно и пропорционално депутати, може да бъде различен по време на изборите, които се провеждат на всеки четири години.

За да могат да бъдат оценени и анализирани изборите през май 2017 г.,  трябва да се разгледат и политическите партии в страната. Така можем да придобием знание за текущата политическа обстановка и общото мнение на корейското общество.  5-те са партиите, които участват в корейския парламент.

Партията на Демократите   е ляво-центристка, смятана за социалдемократическа със социална и либерална идеология. В момента тя е най-голямата партия в Южна Корея, като нейният кандидат печели и изборите за президент през май 2017 г.

Партията на Сенурите (Корейска партия на свободата) е втората основна политическа сила в страната. Това е партията на бившия президент Park. Събитията от есента на 2016 г. намалиха влиянието й, като това доведе и до загубата на президентските избори. Голям брой членове напуснаха партията, с цел сформирането на нова политическа формация и желание за дистанциране от бившия президент Park. Партията на Сенурите може да бъде определена като дясно-центристка, а идеологията, която следва е тази на консерватизма.

Двете най-големи партии, могат да бъдат разглеждани като типичен сблъсък на лявото и дясното в демократичния свят. И тук виждаме тенденцията на центристките партии да бъдат водещи.

Трета е Народната партия, която се определя като либерално центристка партия. Тя е сформирана през 2012 г., след кото се отделя от Новия политически съюз на демократите, който е една от главните партии в сформирането на новата Партия на Демократите. Народната партия се намира точно в центъра на политическия спектър, проповядвайки политики както от ляво, така и от дясно. Въпреки че  може да бъде смятана за трета политическа сила в страната, тя се намира на доста голямо разстояние от първите две.

Правилната партия (Bareun/ Righteous party) е интересен феномен в корейската политика. Тази партия е сформирана главно от бивши Сенури, които напускат партията, след като скандалът с бившия президент Park достига своя пик. Партията се смята за дясно центристка с идеология, доближаваща се до либералния консерватизъм. Тя е  без голям опит и традиции, и може да бъде възприета за нестабилен субект в бъдещата корейска политика

Последната от партиите, които участват в Националното събрание е Партията на справедливостта (Justice party). Това е партия, която заема ляво центристка позиция в политическия спектър. Основната идеологическа разлика с демократите и партията на народа, е свързана с това, че Партията на справедливостта изповядва идеологията на прогресивизмът, т.е.идеология насочена към промени отгоре-надолу.

Изборите, проведени през май 2017 г. в Южна Корея, дадоха възможност на Moon Jae-In- кандидат от Партията на Демократите да вземе властта. Очаквано, битката за поста на президента, беше между двете най-големи партии в страната -  на Сенурите и на Демократите. Очакваше се Moon да спечели без проблем тези избори, поради факта, че престижа на консервативната корейска партия на Сенурите бе драстично наранен, след събитията с бившия президент Park.  Интересен факт за тези избори е, че избирателната активност е изключително висока. Тя достига близо 77%, което се случва за първи път от 20 години насам. Това може да бъде възприето като предупреждение  от корейския народ към управляващите и ясно послание, че  няма да бъдат приемани повече злоупотреби с власт и корупция.

Moon убедително печели изборите с малко над 41% от всички гласовете. Системата, която бе използвана при избора на президент в Южна Корея е така наречената мажоритарна с един тур (first past the post), която се използва и във Великобритания.

Едно от най-важните послания на президента Moon е желанието му за затопляне на отношенията със Северна Корея. Фокусът на западните медии продължава да бъде съсредоточен върху външната политика, въпреки огромния  вътрешнокорупционен скандал, който може да бъде смятан за нещо шокиращо за страната.  Напрежението над корейските управляващи, вече е драстично увеличено. Заплахата от северната й съседка, не позволява на Южна Корея да изпада в положение на нестабилност. Необходимо е силно лидерство и единна държава, за да може да се гарантира защитата на корейския народ при евентуална атака.

Периодът от есента на 2016 г. до края на пролетта на 2017 г. е един много димамичен и драматичен период, който завинаги ще бъде запомнен в историята. Много рядко се среща изпълнението на импийчмънт, като дори и в САЩ, само трима президенти са били на ръба да бъдат засегнати от тази процедура (Андрю Джонсън, Ричард Никсън и Бил Клинтън). Събитията в Южна Корея, могат да бъдат считани като предупреждение за всички управляващи, че те не са над закона.

Публикувано на 1 Септември 2017 в 14:00 часа от
Васил Фишев


Ключови думи:Южна Кореа, Президентски избори, политически партии, импийчмънт

1 Коментара
От passagerfly til salg публикуван на 26 Jan 2019 04:33 pm
Nevertheless according to principles, supplements and sleeves relentlessness not reach the penis. After all, he said, the penis handu.plade.se consists of paired corpora cavernosa and a particular corpus spongiosum, the immensity of which are unfaltering genetically. Revenge oneself on surgical enhancement fails. Putting, there is story mini promise handu.plade.se dangled to upon our eyes clinch to the altogether unvaried Italian study. When tested, the use method of penis enhancement, the authors power, did effect in growth.
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас