Ситуацията на сирийските бежанци в Турция

От началото на военните действия в Сирия милиони граждани напускат родните си домове в резултат на гражданската война в страната и се насочват към съседните държави и Западна Европа, като поставят европейските правителства пред изпитание да се справят с бежанската вълна финансово и те да бъдат адаптирани в съответното общество. Най-голямата част от напусналите Сирия граждани понастоящем се намират на територията на Турция – 3.6 милиона.

Сирийците в Турция по провинции към 4 април 2019 г. според данни на Министерство на Вътрешните работи на Турция, Генерална Дирекция по Имиграцията.

  • Истанбул- 555.951
  • Шанлъурфа- 449.019
  • Хатай- 435.955
  • Газиантеп- 428.779
  • Адана- 236.901
  • Мерсин- 204.253
  • Бурса- 169.487
  • Измир- 143.008
  • Килис- 116.387
  • Кония- 106.345

През 2011 г. турското правителство предприема  политически експеримент, приютявайки милионите нуждаещи се, което струва на държавата 35 млрд. щ. д. към 2019 г.

Осем години по-късно този експеримент сякаш доближава своя край, предвид факта, че дълго трупаното социално недоволство се увеличава. За бежанците става все по-трудно да получават турско гражданство поради общественото неодобрение. В Турция се зароди движение, насочено срещу бежанците, което няма ясно изразени лидери. В този контекст правителството би следвало да  предприеме действия с цел намаляване на съществуващото напрежение в страната. Според изследване на Центъра за миграцията към частния университет Билги в Истанбул турската държава вече не е в състояние да се справи икономически с присъствието на такъв голям брой бежанци. От посоченото проучване може да се направи извод, че турските граждани изразяват сериозна подкрепа за връщането на бежанците по родните им места (85% от анкетираните са съгласни това да се случи).

През 2016 г. обществото е положително настроено към пристигащите заради финансовата помощ, обещана от ЕС за справяне с трудностите, свързани с големия брой бежанци. Към момента местните възприемат бежанците като конкуренти, заплашващи  работните им места, тъй като са съгласни да работят за по-ниско възнаграждение. Икономическата криза в Турция и драстичното обезценяване на лирата влошава допълнително ситуацията и те стават още по-нежелани от местните граждани. Нападенията срещу бежанци зачестяват, като са се увеличили 3 пъти в сравнение с 2017 г. Чувството за несигурност у бежанците се засилва, след като се разбира, че част от тях са екстрадирани в буферната зона в Сирия,  което турският държавен глава отрича. Ердоган  заплашва, че ще изпрати бежанците към Западна  Европа, въпреки ангажиментите, които е поел по силата на договора, подписан с ЕС през 2016 г.

Няколко хиляди бежанци са стигнали по вода до гръцки острови незаконно от април 2019 г. насам. В тъмната част на денонощието на пристанището на о. Лесбос акостират десетки лодки, натоварени с нелегално преминали бежанци. Гореспоменатото представлява проблем, тъй като гражданите на о. Лесбос нямат готовност да реагират на ситуацията.

Именно с цел да се отнеме от икономическото и социално бреме в страната, турското правителство възнамерява възможно най-скоро да създаде буферна зона за сигурност със САЩ в Северна Сирия. Турция възнамерява да прехвърли поне 1 милион сирийци в буферната зона, но ако споразумението се провали, е много вероятно Ердоган да направи по-лек режима за минаване на чужда територия. Не се изключва възможността бежанците да се насочат първо към държави, с които Турция има обща граница, както вече засилено и незаконно се придвижват към островите на Гърция. Всяка държава би трябвало първо да се съобрази с икономиката си и тогава да реши колко бежанци може да понесе, тогава те няма да са пречка, но Турция не е успяла да се справи с тази задача, явно това предизвикателство е толкова силно дори за нея и в момента правителството трудно ще намери решение на този проблем. ЕС трябва да отпусне обещаните пари на Турция и да и помогне като приеме част от сирийците в други държави преди Ердоган наистина да спре с поетите ангажименти от 2016г. и да стане още по-голям проблем с това, че държавите няма да са подготвени за такава бежанска вълна.

 

 

Публикувано на 25 Ноември 2019 в 13:34 часа от
Зерифка Хюсейн, IV курс, Международни отношения, УНСС


Ключови думи:бежанци, Турция, Сирия, гражданска война

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас