Последствията за Европа от вътрешния конфликт в Турция

В Турция има конфликт, който чрез медийно затъмнение умишлено се потулва. Като потвърждение на влошената обстановка в южната ни съседка е и призива на Пентагона, всички семейства и роднини на американски дипломати и военни да напуснат Турция. Военният конфликт е ескалирал в южните части на страната и в пограничните със Сирия турски територии. Сблъсъкът е между турската редовна армия и кюрдите, които живеят по тези места.

Според официални данни от турската брегова охрана, през последните месеци са спрени голям брой турски кюрди, които през Средиземно море са искали да емигрират към Европа. В бъдеще обаче кюрдите с турски паспорт могат да си спестят скъпия и опасен път през Средиземно море, тъй като се очаква визите за турски граждани за Европа да отпаднат в края на месец юни 2016 г. Така кюрдите желаещи да напуснат Турция могат директно да заминат за Европа, като вероятно по-голямата част от тях ще изберат Германия. Полетите от кюрдския метропол Диарбекир до Берлин (през Истанбул) струват около 60 евро. Това е сума, която не е проблем почти за никой турски гражданин.

В споразумението с Анкара, свързано с бежанците Европа пое ангажимент да премахне визите за турците най-късно до края на месец юни 2016 г., ако обаче Анкара изпълни 72 определени условия. Повече от половината от тези 72 условия са свързани с изискване към документите за самоличност и вече са изпълнени, останалите трябва да бъдат изпълнени до края на месец май 2016 г. Парадоксът от всичко това е, че Европа ще ограничи броя на идващите от Сирия и Афганистан, но за сметка на това огромни маси от турски кюрди могат да наводнят ЕС.

Този сценарии може да изглежда още по-ужасен, ако конфликтът между турското правителство и забранената кюрдска работническа партия (ПКК) в южните части на Турция ескалира, което започна да се случва. Според председателя на про-кюрдската опозиционна партия (HDP) Селахатин Демирташ големи маси от хора ще потърсят убежище в Европа. Търсещите убежище няма да са само кюрди с турски паспорти, а и турски граждани, чиито родни места са попаднали в зоната на конфликта.

До сега всеки турски гражданин, който е имал желание да получи виза за европейска страна е трябвало да докаже, че ще се върне обратно в Турция. Хора без визи не са били допускани да се качват на самолетите. Когато визите отпаднат, на всеки турчин ще бъде разрешено да пребивава в ЕС до 90 дни без право на работа.

Множество от потенциалните „туристи” вероятно ще си изпробват късмета с работа на черно и след изтичането на 90-те дни легален престой ще преминат в нелегалност. Тези от тях, които имат роднини в Германия няма дори да останат без покрив над главата си. По този начин и много от опозиционно настроените турци ще използват възможността да избягат от покачващия се натиск от страна на правителството срещу тях. Към момента само за обида на президента Реджеп Ердоган са обвинени около 1800 души.

Опасенията обаче са в сила предимно за турските кюрди, които ще потърсят спасение в Европа, при по-голяма ескалация на турско-кюрдския конфликт.

Според официални данни, изненадващо почти всеки кюрд знае за предстоящото евентуално отпадане на визите за Европа, иначе това население не се слави с образованост и висока култура. Това буди съмнения, че има целенасочена информационна кампания сред тях по отношението на визовия режим с ЕС. Юксел – 43 годишен кюрд смята, че всички ще искат да идат в Европа. Един от неговите братя се бие за ПКК, двама са загинали в битки срещу турската армия и двама са в затвора. Мустафа Чокуш – 51 годишен кюрд, който при кланетата в Диарбекир е изгубил своята 16 годишна дъщеря споделя, че ако има възможност ще замине за Европа и всеки в неговото положение би направил същото.

Покачващото се насилие в областите в Турция, където живеят кюрди вече е принудило около 350 000 да напуснат своите домове. До момента повечето от тях са намерили подслон в други части на южната ни съседка. Отпадането на визите обаче най-вероятно ще промени нещата. Според мнения на специалисти около 400 000 -500 000 ще потърсят закрила в Европа.

Ако ЕС признае Турция за „сигурна страна”, това ще ограничи шансовете за получаване на бежански статут на турските кюрди. Така обаче Европа практически признава за легитимни действията на Ердоган, които грубо нарушават правата на човека и инициираните от него политическите преследвания на журналисти. Към момента в ЕС има много противоречия, дали Турция да бъде определена като „сигурна страна”.

Според някои турски експерти, визите за Турция няма да отпаднат. Те виждат по-скорошно разпадане на Шенгенското пространство. Според тях някои страни ще напуснат Шенген преди визите за Турция да отпаднат. Безвизовите пътувания обаче са важни за Анкара и ако това не се изпълни Ердоган вероятно ще изпълни своята заплаха, като отвори пътищата за емигрантите към Европа.

Публикувано на 31 Март 2016 в 14:25 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Турция, Европа, бежанци, кюрди, бежански проблем

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас