Саудитска Арабия ще строи ограда по границата с Ирак

            Саудитска Арабия предвижда да построи високотехнологична ограда, оборудвана със система за сигурност на границата си с Ирак. В началото на януари 2015 г. бойци от Ислямска държава са нападнали и убили саудитски граничари. С изграждането на високотехнологичната ограда Риад иска да се предпази от други подобни инциденти.

            Съоръжението ще бъде 600 километра дълго и оборудвано с най-новите технологии в сферата на сигурността и наблюдението. Металната мрежа, която ще бъде използвана ще бъде високотехнологична, като по продължението на цялата ограда ще бъде изграден ров. Построяването на оградата вероятно ще бъде възложено на европейския концерн „Airbus Group”.

            Действията на Ислямска държава заплашват Саудитска Арабия. По време на престрелка и самоубийствен атентат в началото на годината, в близост до строго охраняван гранично пропускателен пункт с Ирак са били убити трима саудитски военни. Сред тримата убити е и високопоставения саудитски генерал Оудах ал-Белави.

            По границата си с Йемен, Саудитска Арабия вече разполага с многофункционална система за сигурност. Тя включва телена ограда по цялата 1609 километрова граница. В Йемен се намират десетки хиляди шиитски милици, които по всяко време могат да преминат на територията на Саудитска Арабия.

            Все още няма информация колко ефективно ще бъде съоръжението. Личния състав също ще има голямо значение за постигане на добри резултати в опазване на границата. Във връзка с това хората, които ще работят с техниката вероятно ще минат разширено обучение.

 

Публикувано на 9 Февруари 2015 в 16:07 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Саудитска Арабия, ограда, граница Ирак

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас