Ситуацията със сирийските бежанци в Турция

През изминалите дни много се изговори и коментира около състоянието на сирийските бежанци у нас. Но добре би било ако паралелно с това обърнем внимание и на случващото се в Турция, защото ако Анкара не може или не иска да се справи с вълната от бежанци може да се окаже, че бройката на търсещите убежище у нас може да нарасне многократно. В момента в Турция официално бежанците са около 600 000 души с тенденция да продължават да се  увеличават. От тях обаче само около 200 000 души са настанени в предлагащите мизерни условия лагери за бежанци, изградени в крайграничните райони.

По данни на различни медии в момента има около 21 такива лагера, снабдени с палатки или контейнери. Със сигурност  Турция  не е очаквала задълбочаване на войната вследствие, на което повече от половин милион сирийци пресякоха турско-сирийската граница. Турската организация за правата на човека Mazlum-Der съобщава, че в лагерите живеят около 200-250 хиляди сирийци.

По голямата част от бежанците 350-400 хиляди обитават южните или западни региони на Турция, като Измир и Истанбул. Според турският премиер Реджеп Ердоган до момента страната му е похарчила над 2 милиарда долара за бежанците. След всичките тези данни може би е нужно да се замислим, че 2 милиарда са колосална сума, дали Анкара ще продължи да финансира тъсещите убежище или ако се откаже, то колко на брой още бежанци да очакваме? Някои от сирийците, които са в околностите на Истанбул преди това са минали през лагерите за бежанци, но по един или друг начин са напуснали тези съоражения. Други идват директно от Сирия, но единното мнение на всички, които са или са били в лагерите за бежанци е, че условията са ужасни и мизерни, по-лоши от затвор.

Ситуацията в Турция е близка до тази в България, бежанските лагери са препълнени, финансите са ограничени, много вероятно е, ако кризата с бежанцие в Турция се задълбочи, това да се отрази и на нашата страна. Проблемите с които се сблъсква Турция са подобни на тези в България. Много от търсещите убежище имат 5-6 или повече деца, чието ежедневие минава по улиците (липсва образование). Езиковата бариера води до това, че шансовете за намиране на работа са нищожни.

Нужно е правителствата да обсъждат дългосрочни модели за справяне със създалата се ситуация. Едновременно с това до намиране на окончателно решение трябва да се подсигури нормалното съществуване на бежанците, защото ако започнат да изпитват остра нужда от храна и лекарства, това може много бързо да дестабилизира страната. Не е излишно да се спомене и прогнозата на ООН за ситуацията с бежанците за 2014 година, която сочи, че се очакват нови 2 милиона бежанци да търсят убежище в чужбина, като други 2,5 милиона ще бъдат разселени вътре в Сирия. Не е изключено, голяма част от тези вътрешно разселени сирийци да потърсят по-добър живот в европеските страни, каквато е и България.

Публикувано на 24 Октомври 2013 в 15:21 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Турция, мигрантска криза, бежанци, България, политика

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас