Ситуацията в Сирия към 04.11.2016 г.

През изминалия ден в Алепо е проведена 10 часова хуманитарна пауза (09:00 – 19:00 часа). Въпреки това помощ за местното население не е доставяна, а насилието в града продължава.

Според ръководителя на пресслужбата на държавния департамент на САЩ Джон Кърби ситуацията в града постоянно се влошава, а ООН не е провела хуманитарна мисия тъй като не е имало гаранции за безопасността на техните служители.
Сирийските граждани ежедневно напускат провинция Алепо и се насочват към другите краища на страната в опит да се спасят от бойните действия. Въпреки осигурения от правителствените сили хуманитарен коридор за напускане на града, бунтовниците по всякакъв начин се опитват да попречат това да се случи, тъй като възнамеряват да използват мирното население като жив щит срещу настъпващите войски. Бунтовниците постоянно обстрелват различни части на хуманитарния коридор.
По данни на ООН в контролираните от бунтовниците части на Алепо са блокирани около 275 хил. души.
Кърби е заявил, че САЩ не възнамерява да възобнови преговорите с Русия относно решаването на конфликта в Сирия. Това заявление е било в отговор на призива на китайски дипломат за възобновяване на американско-руските преговори за урегулиране на конфликта.
Алепо
В Алепо бунтовнически формирования по-рано заявили, че прекратяват бойните действия са обстреляли с миномети и стрелково оръжия кварталите Салах-ад-Дин, Ел-Машарка и Хай-ел-Антари. За пореден път бунтовниците са обстрелвали колона с хуманитарна помощ в източната част на Алепо. Бил е ранен журналист съпровождащ служителите на хуманитарната мисия.
Групировката „Джейш Аль-Фатех” е започнала настъпление в района на военната академия Ал-Асад. В кв. 1070 джихадистите атакуват последните 18 сгради, намиращи се под контрола на правителствените ВС. Продължават и ожесточените боеве в кв. 3000, според някои източници там е убит полевия командир на терористичната групировка „Джейш ал-Фатах“ Абу Салех ал-Мекки. След приключването на хуманитарната пауза руските ВКС са нанесли удари западно от града. В резултат в гр. Мара са унищожени 2 тактически групи на ИД, укрепени позиции на терористите.
Тартус
Жителите на населените пунктове Сафита и Брумманет-Ел-Машайех са получили около 10 тона хуманитарни помощи.
Латакия
Бунтовнически формирования заявили по-рано, че прекратяват бойните действия са обстреляли с РСЗО населените пунктове Айн-Слейма и позиции на правителствените сили в планината Абу-Али.
Хама
Бунтовниците са обстрелвали населения пункт Махарда.
Подразделения на 4-та механизирана дивизия на правителствените ВС продължава да настъпва на север, успявайки да превземе 3 блокпоста на джихадистите южно от упорният им пункт в Мореке, прочистили са района на Сириятел, училището Башир и са овладели височината Тел-Бзам. Правителствените части са успели да отразят няколко атаки на противника в района на моста Суран и в населения пункт Аз-Зара.
Хомс
В населения пункт Ал-Хасания населението е получило 4,37 тона продоволствия.
В района на газовото находище Ал-Махр и населения пункт Джубб-ал-Джара са отразени атаки на бунтовниците. Сражения е имало в населените пунктове Тер-Маалля и Дейр-Фул.
Дамаск
Бунтовниците са обстреляли с танкове и миномети населените пунктове Блелие, Хараста, Джобар и район височина 612. Бойци на бунтовниците са обстрелвали и болницата Ибн-ел-Валид и лагера Ел-Вафидин в гр. Дума, електростанцията в Джобар а също и населените пунктове Хараста, Хауш-Насри и Кабун.
4-та и 7-ма механизирани дивизии на правителствената армия за превзели гр. Ал-Бувейда и са достигнали до северозападния вход на гр. Хан-аш-Ших. В района на гр. Хан-аш-Ших правителствените войски са унищожили около 130 и са ранили 200 бойци на групировката „Джейш ал-Ислам“. Боевете там продължават
Провинция Идлиб
Сирийските ВВС са атакували един от пунктовете за управление на бунтовниците в околностите на Радуан ал-Шейх. В резултата е убит един от полевите командири на групировката.
В гр. Дараа продължават боевете в кв. Ал-Баляд и бежанския лагер Ан-Назихин. Отделни сблъсъци е имало и на северозапад в района на Ал-Джумрук Ал-Кадим и населения пункт Джлин.
В град Сувейда на мирните жители са предадени около 800 кг хуманитарни помощи.
В провинция Кунейтра в гр. Транджа и в местността Ан-Наккар Ал-Гарби северозападно от възвишенията Аль-Кассар правителствената армия е нанесла артилерийски удари по части на групировката „Джебхат Ан-Нусра“.
В Дейр-ез-Зор самолети на западната коалиция са унищожили маршрут за снабдяване на ИД.
В града според местните има остър недостиг на лекарства а медицинска помощ на практика липсва. Болниците или са разрушени или за превзети от терористите. Инфраструктурата на града е напълно разрушена.
Провинция Ракка
ВВС на международната коалиция са нанесли удари по село Хиуи, като са убити трима мири жители.
Сирийските кюрди подготвят операция за превземането на гр. Ракка. Сирийски военни източници съобщават че в гр. Айн Исса се прехвърлят части на кюрдските отряди на YPG от гр. Хасака.

В Сирия е пребазиран нов тип руски щурмови катер проект 02510 (БК-16). Според източници още на 3 ноември катер от този тип е бил забелязан на палубата на транспортния кораб КИЛ-158 (част от Черноморския руски флот) преминаващ от Черно в Средиземно море през Босфора.
БК-16 е скоростен транспортно-десантен катер приет на въоръжение през 2015 г. Екипажът на катера се състои от 2 души и може да превозва до 20 човека десант. Скоростта му може да достигне 48 възела и да измине до 400 мили с едно зареждане. Въоръжението му се състои от 12,7 мм картечница или 40-мм автоматичен гранатомет монтирани на дистанционно управляема купола, освен това на борда му са разположени 4 гнезда за стрелба с 7,62 мм картечници.

 

Публикувано на 4 Ноември 2016 в 16:38 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, война, Алепо, бойни действия, руски въоръжени сили, ход на бойните действия

0 Коментара

Свържете се с нас