Турска войска отново в Сирия

В ранните часове на 12.09.2017 г. турски въоръжени сили с танкове и бойнотранспортни машини и над 80 военнослужещи, сред които и инженери са навлезли на сирийска територия през граничния пункт Бабл Ах-Хава, след което са се отправили в посока на гр. Идлиб и областта около гр. Ефрин, с цел установяване на позиции в района.

Турските въоръжени сили са преминали през населените пунктове Джабил Ас-Саман и Джабъл Баракат. Част от турските сили са заели позиции в населения пункт Къптан Ал-Джабъл, който се намира срещу контролирания от кюрди пункт Джандерис. Същевременно, друга част от тях са заели позиции в пунктовете Дживакос и Рехания и Дират Иза.

Не се очаква турските сили да навлязат в град Идлиб. Към момента, те се намират на около 10 км от западните покрайнини на града.

Предислокацията им в града е след предполагаема сключена договорка с милицията „Тахрир Аш-Шам”. Местното население на града е приветствало навлизащите турски сили.

Турските сили са изпратени с цел да опазват мира и безопасността в района, по условията на сключената договорка за прекратяване на бойните действия между страните по конфликта. Вероятно предислокацията им цели и създаване на буфер между териториите, населени със сириски кюрди и тези на Кюрдската автономна област, както и да се упражни контрол над гр. Ефрин, за да може да се прекъсне достъпът на кюрдите до море.

 

 

Публикувано на 13 Октомври 2017 в 15:11 часа от
Станислав Николов


Ключови думи:Турция, Сирия, армия, Идлиб

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас