Украинската позиция по отношение вътрешната криза в Молдова

Министерството на външните работи на Украйна призова (10.06) водещите политически сили в Молдова да действат в рамките на закона и разрешават възникналите спорове по пътя на политическия диалог с цел избягването на силово противостоене. За официален Киев е особено важно в страната и региона да не бъде допуснато външно вмешателство, способстващо реализирането на руския сценарии за федерализация на Молдова, която остава важен партньор и съсед за Украйна, тъй като двете страни имат общи интереси и общо европейско бъдеще.

Неуверената позиция на Украйна беше продиктувана от опасения за дестабилизиране на ситуацията в региона, а неопределеността по едновременното признаване на двете паралелни правителства (действащото на Филип и новосформираното на Санду) непосредствено след събитията в Молдова беше очаквана с оглед липсата на действащ екип по външнополитическите въпроси към президента. В тази връзка председателят на комисията по външна политика във Върховната рада Анна Голко заяви, че очаква след окончателното попълване на екипа на президента, занимаващ се с външната политика, да бъде представена стратегия за сътрудничество със съседните страни. Според нея освен приоритетната работа по двустранните отношенията Украйна-САЩ и Украйна-Брюксел е изключително важно да бъдат положени усилия за създаването на ползотворни отношения със съседните държави.

Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин изрази безпокойство във връзка със събитията в Молдова и ги определи като потенциално опасни за Украйна. Според него от паралелните две власти може да се възползва Русия. Той изрази безпокойство по повод повишената вероятност и съответните рискове за предоставяне на т. нар „добри услуги“ от външни сили за разрешаване на политическата криза в Молдова. Климкин се обяви за европейска демократична Молдова, тъй като перспективата за нов руски плацдарм създава заплаха за южната част на Украйна.

Специалният представител на Украйна по въпросите на Приднестровието Виктор Крыжановский проведе (12.06) срещи с председателя на парламента на Молдова Зинаида Гречани, новоназначения министър-председател Майя Санду, членове на новоназначеното правителство – вицепремиера по въпросите на реинтеграцията Василий Шова и министъра на външните работи Николай Попеску. Освен това бяха проведени срещи с министър председателя Павел Филип (Демократическа партия на Молдова), вицепремиера по въпросите на интеграцията Кристина Лесник и министъра на външните работи Тудор Уляновски. По време на срещите беше изразено становище от украинската страна, че настоящата политическа криза потенциално дестабилизира ситуацията по сигурността в региона и за Украйна е важно Молдова да продължи да се движи по пътя на европейската интеграция.

Според политическите анализатори в Украйна утвърждаването на новото правителство в Кишинев и провеждането на предстоящите парламентарни избори в Украйна ще доведат до временен застой в украинско-молдовските отношения. С предложената кандидатура за нов министър на външните работи на Украйна в лицето на ръководителя на мисията на Украйна в НАТО Вадим Пристайко се очаква приемствеността да бъде запазена. В перспектива отношенията между двете страни ще продължат да се развиват с отчитане важността на Приднестровието за сигурността на Украйна.

Подкрепата на част от молдовската делегация в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за връщането на Русия в организацията предизвика известно напрежение в двустранните отношения. Своевременната реакция на молдовското външно министерство за разграничаване на държавната позиция с изразената по време на вота, повлия благоприятно за нормализиране на отношенията.

Важен аспект от развитието на двустранните отношения в перспектива ще бъде продължаването на практиката по създаване на съвместни контролни постове по украинско-молдовската граница и постигането на максимална прозрачност и ясното на позицията на двете държави по отношение на Приднестровието.

Публикувано на 12 Юли 2019 в 10:48 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Украйна, позиция, Молдова, отношения

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас