Влошаване на отношенията между „Ахрар аш-Шам“ и Корпус „Ар-Рахман“

         От движение „Ахрар аш-Шам“ обвиниха Корпус „Ар-Рахман“ в задържането на оръжейни запаси и пресичането на техни пътища в района на Източна Гута и столичния квартал ал-Кабун. В отговор, Корпусът заяви, че няма да позволи на групировката да пречи на предприетите действия в Гута, подобно на провала в Северна Сирия, при който беше обвинена „Ахрар аш-Шам“ за изопачаване на истината.

         В изявлението на „Ахрар аш-Шам“ се обвинява ръководството на Корпуса, че демонстрира надмощие и пасивно отношение с цел да всее смут в Гута сред много от позициите, които от „Ахрар аш-Шам“ са настоявали да прикрият в интерес безопасността на района. След началото на агресията на режима на Асад в Айн Тарма и квартал Джобар, от движението са поели инициативата за координация с Корпуса и са предоставили военна подкрепа на бунтовническата съпротива от фронтовете на Гута. Основните обвинения от „Ахрар аш-Шам“ са свързани с кражбата на оръжия от фронтовете в Айн Тарма и Джобар, както и експлозиви и снаряд в квартал ал Кабун. Въпреки потвърдената съпричастност от страна на Корпуса същите все още на са възстановени на движението.

         Според ръководството на „Ахрар аш-Шам“ положението се е влошило след блокиране пътищата на муджахидините в град Мадяра, докато са се отправяли към военните си бази в Айн Тарма и Джобар.

         В края на изявлението, движението иска от Корпус „Ар-Рахман“ да им бъдат възстановени всички досегашни и текущи права, а лицата, които са откраднали оръжията, да бъдат предадени на съд в юрисдикцията на движението. „Ахрар аш-Шам“ обвиняват командира на Корпуса за последиците от случая и за конфликтите и размириците, до които може да се стигне.

         От Корпус „Ар-Рахман“ публикуваха доклад, в който обвиняват силите на „Ахрар аш-Шам“, за това, че проявяват нехайство и вдигат излишен шум по отношение на Източна Гута като отправят упреци и претендират за постигнати успехи, а същевременно продължават да търгуват с горива в Хараста. В съобщението се твърди, че безотговорността и високомерността на движението са стигнали до там, че да правят необективни изявления и да отправят обвинения изопачавайки фактите. Според него от движението са забравили негативната си роля при сраженията в ал-Кабун като техен единствен фронт (при които лидерите на движението не го снабдяваха с оръжия и боеприпаси, с които то да продължи изпълнение на задачите си, а вместо това унищожиха всички оръжия и насочиха бойците си към бившето им укрепление на север). Движението се обвинява и за това, че  след съюзяването му с „Джабхат ан-Нусра“ в Източна Гута под наименованието „Джайш ал-Фустат“ подронва единството на Гута и определя всеки съюз и формирование на „Ахрар аш-Шам“ като противоречащи с  идеите на революцията и срещу Свободната сирийска армия. В съдържанието на текста се предупреждава, че е много вероятно случилото се в северна Сирия, да се повтори и в Източна Гута и заявяват, че няма да допуснат като част от Свободната сирийска армия, „Ахрар аш-Шам“ да провалят действията им в Гута и да я превърнат в ново поле за експерименти.

Материалът е превод на статия от електронното сирийско издание all4syria.info       

Публикувано на 18 Август 2017 в 16:08 часа от
Марина-Мател Имад Шахин


Ключови думи:Сирия, Ахрар аш-Шам, Корпус „Ар-Рахман“

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас