Военната промишленост на Саудитска Арабия

Държавното ръководство на Саудитска Арабия (СА) полага значителни усилия за развитие на националната военна промишленост и водене на НИОКР за създаване на собствени образци въоръжение и военна техника (В и ВТ). В голяма степен това е предизвикано от стремежа в перспектива да се намали зависимостта на кралството от чуждестранните военни доставки.

СА притежава относително развита национална военна промишленост в сравнение с останалите арабски страни от региона. Слабата промишлена и научно-техническа база на страната, недостигът на подготвени инженерно-технически кадри и квалифицирани специалисти, и липсата на опит в организацията на военната НИОКР не позволяват пълноценно да се развива националното военно производство.

Въпреки че 86% от работещите и служещите в отбранителната промишленост са саудитски граждани, зависимостта от чужди квалифицирани специалисти, особено за ключови позиции в производствата ще се запази в дългосрочен план.

Саудитската военна промишленост няма пълната отраслова структура на военнопромишлен комплекс (ВПК). На настоящия етап тя е специализирана главно за ремонт, обслужване и модернизация на чужди образци В и ВТ, намиращо се във въоръжените сили на страната, лицензионно производство на резервни части и ограничено производство на собствени образци оръжие и техника. Перспективите за развитие на националния военнопромишлен комплекс зависят от техническите и технологични възможности на задграничните производители на В и ВТ.

Саудитските власти се стремят да получат достъп до съвременни отбранителни технологии като използват помощта на чужди фирми за изграждането на научноизследователска база, необходима за усвояването на високотехнологични производства.

Със съдействието на западноевропейските страни, Пакистан и Бразилия, в Саудитска Арабия са построени и работят предприятия за производство на стрелково оръжие, боеприпаси, лека бронирана техника, малки спътници, отделни електронни компоненти, ремонт и техническо обслужване на В и ВТ на сухопътните войски, ВВС и Националната гвардия. Правителството на СА планира през 2017 г. да увеличи обема на производство на продукция с военно предназначение до 70 - 80%.

Саудитската военна промишленост се състои от предприятия в държавния и частния сектор. Над 100 саудитски фирми са инвестирали средства в производството на военна продукция, като част от тях са смесени дружества с чужди компании.

СА беше първата сред арабските монархии, която още в средата на 70-те години започна да сключва с чуждите доставчици на въоръжение договори за офсетно инвестиране. В тези договори задължително бяха включвани условия за отделяне от чуждите партньори на част от средствата, изплащани от СА за покупка на оръжие, за реинвестиране в икономиката на Кралството в т. ч. и за развитие на военната промишленост. Подобни договори са сключени с компании от САЩ, Великобритания и Франция.

Координацията и контролът върху дейността на отбранителния отрасъл е възложена на „Генералната организация за военна промишленост”, създадена с указ на крал Фахд през 1985 г.

Основните военни предприятия са съсредоточени в промишлените зони Ел-Джубайл (главно в Дамам ), Янбу (брега на Червено море), Ел-Хардж (Al Kharj) и в района на Ер-Рияд.

В предприятията разположени в района на Ел-Хардж се извършва производство на стрелково оръжие (автоматични пушки), боеприпаси за стрелково оръжие до калибър 12.7-мм включително, артилерийски боеприпаси калибри 105, 120 и 155–мм, както и ръчни гранати. Произвеждат се и някои изделия електронно оборудване с военно предназначение. Извършва се модернизация на американските бронетранспортьори М113А1/А2 до ниво на модификация А3. В района са създадени и функционират научни институти в областта на отбранителната промишленост.

Предприятията от авиационната промишленост са съсредоточени в района на Ер-Рияд. В тях се извършват дейностите по регламентното техническо обслужване, ремонта и модернизацията на самолети и вертолети, и авиационни двигатели. В центъра за ремонт и обслужване на авиационна техника се извършва обслужване на самолетите за ДЛРО и управление Е3 „АУАКС”, тактически изтребители от типа „Торнадо” и Ф-15, военно-транспортни самолети С-130 „Херкулес”, вертолети АН-64 „Апач”, многоцелеви вертолети UH-60 „Блек Хок” и вертолети от серията „Белл”(206, 212, 406 и 412). Произвеждат се и бордово радиоелектронно оборудване (БРЕО) и системи за свръзка. В Кралството е усвоено производството на крила за изтребителите Ф-15, които са основно въоръжение на ВВС. Производствените мощности са разчетени за ремонт и обслужване на самолетите Боинг 747 и Боинг 777.

В многопрофилното предприятие за производство, обслужване и ремонт на БРЕО за самолети и на друго радиоелектронно оборудване на компанията „Advanced Electronics”, освен широката гама от дейности по създаването на БРЕО и системи за свръзка за самолетите за ДРЛО и управление Е- 3 „Ауакс” е усвоено производството на резервни части за тактическата система за свръзка на танковете М1А2 „Ейбрамс”, както и радиостанция „Пантера” за бронетанковата техника и вертолети АН-64 „Апач”.

Саудитските власти обявиха (септември 2013 г.), че в страната е създаден собствен безпилотен летателен апарат с далечина на полета 150 км. Освен това в кралството се води дейност по разработката на система за космическа навигация на БПЛА.

Значителен напредък има и в областта на разработката на образци бронирана техника. Саудитски специалисти с помощта на чужди представители конструираха (1998 г.) бронетранспортьора „Ал-Фахд” в два варианта, които се произвеждат в заводите на компанията „Abdallah AL Faris Company for Heavy Industries” в Дамам. Впоследствие моделът беше модернизиран от местни специалисти. В заводите се произвежда и лека бронирана техника саудитска разработка, за нуждите на националната армия и МВР. Извършва се и модернизация на френския БТР М3 „Панар”.

Предвижда се да бъдат усвоени част от работите по модернизацията на намиращите се на въоръжение във ВС американски танкове М1А2 „Ейбрамс” до ниво М1А2S (модификацията е разработена с отчитане на опита от бойните действия в Ирак). В страната се води НИОКР за създаване на танк собствено производство. Беше създадено (2013 г.) смесено предприятия с ЮАР, което се специализира в бронирането и допълнителната защита на бронетехниката. Малка част от произведената саудитската бронирана техника се доставя и в съседните арабски страни.

В заводите на частната компания „Al Hageila Project” в Дамам се произвежда стрелково оръжие и боеприпаси.

На базата на съвременни американски и японски технологии и в сътрудничество със спътниковия оператор на междуарабската компания „Арабсат,” в СА се води разработка и производство на модели на микроспътници, които ще бъдат използвани за геофизическо разузнаване, навигация и свръзка, наблюдение на околната среда при природни бедствия, контрол на държавните граници, териториални води и въздушно пространство. Създадените апарати широко се използват от министерството на отбраната на СА, правоохранителните органи и научни организации в областта на медицината и образованието, както и за търговски цели.

СА не разполага със собствено корабостроене. В Дамам има два дока позволяващи ремонт на съдове с водоизместимост 22 хил. и 65 хил. тона, а в Джеда (Jeddah) два дока за съдове с водоизместимост 16 хил. и 45 хил. тона.

Публикувано на 30 Януари 2017 в 13:58 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Саудитска Арабия, военна промишленост, отбранителна промишленост, военно-промишлен комплекс, въоръжение и военна техника

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас