Посещение на украинския президент Владимир Зеленский в Брюксел

По време на посещението си в Брюксел (04.06. – 05.06.2019 г.) украинският президент Владимир Зеленский проведе срещи с председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по въпросите на еврото, социалния диалог, финансовата стабилност и финансовите услуги Валдис Домбровскис, президента на Полша Анджей Дуда, министър-председателя на Грузия Мамуку Бухтадзе, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.

С председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер беше съгласувана дата (08.07.2019 г.) за провеждане на 21-та среща „Украйна – ЕС“ и изразено желание за развитие на сътрудничеството по всички направления от взаимен интерес. Зеленский изказа благодарност за неизменната подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за важната роля на ЕС по сдържане на руската агресия и преодоляване на последствията от нея. Украинският президент препотвърди желанието на страната за освобождаване на Донбас, изключително с използването на политико-дипломатически средства и подчерта важността от продължаване на санкционната политика на ЕС по отношение на Руската Федерация.

След срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Зеленский подчерта, че стратегическият курс на Украйна за пълноправно членство в ЕС и НАТО е регламентиран в Конституцията на страната и остава неизменен външнополитически приоритет. Заяви, че достигането на високия европейски стандарт на живот и сигурност е едно от изискванията на украинското общество, което ще бъде обект на предприетите реформи. Украинският президент декларира, че възнамерява да даде нов импулс на отношенията на Украйна с Алианса чрез възстановяване на регулярния диалог в рамките на комисията „Украйна - НАТО“ на ниво държавни и правителствени ръководители, министри на отбраната и външните работи. Изтъкна готовност за използване на всички съществуващи и други механизми за интегрирането на страната и заяви намерение за осъществяване на вътрешни реформи, които да приближат страната към стандартите на НАТО.

Със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис бяха обсъдени въпроси относно финансовата стабилност на Украйна и продължаване на финансовата подкрепа от ЕС. Зеленский отрече възможността за обявяване на дефолт и увери, че страната ще продължава да спазва всички задължения, в това число и във взаимоотношенията си с международните финансови институции. Добромовскис подчерта, че ЕС ще завърши разглеждането на въпроса по предоставянето на Украйна на втория транш в размер 500 млн. евро след изпълнение на изискванията от украинска страна.

В рамките на посещението беше проведена неформална среща с министър-председателя на Грузия Мамуку Бухтадзе, с когото бяха обсъдени двустранните отношения и възможността за организиране на посещение в Грузия.

С президента на Полша Анджей Дуда беше обсъден въпроса за енергийната сигурност, запазване ролята на украинската газово-транспортна система и противопоставяне на реализацията на проекта „Северен поток“. Относно историческия аспект на украинско-полските отношения беше декларирана готовност за възприемане на процеса на примирие и недопускане доминиране на темата в стратегическото партньорство между двете държави. Президентът Дуда заяви подкрепа за евроатлантическия курс на Украйна и възстановяване на териториалната цялост. В края на срещата беше отправена покана към Зеленский за официално посещение във Варшава.

Въпроси, относно предприетите реформи и санкционните мерки срещу руски чиновници, участващи в издаването на руски паспорти на украински граждани бяха сред обсъдените теми с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.

По време на посещението си в Брюксел украинският президент Владимир Зеленский препотвърди ангажимента за евроатлантическата интеграция на страната. Декларираното намерение за засилване на интензивността на отношенията с НАТО и предприемане на вътрешнополитически реформи с цел покриване на стандартите на Алианса показват стремеж за продължаване стратегическия курс на страната чрез подготовка за присъединяване към НАТО и последващо пълноправно членство в ЕС.

Публикувано на 24 Юни 2019 в 09:35 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Украйна, президент, Владимир Зеленский

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас